Reklama

Reklama

102 minut, které změnily Ameriku

(TV film)
  • USA 102 Minutes That Changed America

Dokument společnosti HISTORY®, který vyhrál cenu Emmy a byl přijat i kritikou, zachycuje hrůzy 11. září v reálném čase. Svědectví o katastrofě se odvíjí minutu po minutě pomocí záběrů z různých zdrojů, včetně videokamer, mobilních telefonů, nahrávek policie a hasičů i výpovědí očitých svědků a dotázaných lidí. Tento výroční pořad obsahuje rozhovory a názory lidí, které jsme viděli ve filmu, i těch, kteří hovoří o událostech následujících po útoku. (History Channel)

(více)

Recenze (11)

Baltahzor odpad!

všechny recenze uživatele

Nuuudááá.... Nejčastější slova, která zazní v dokumentu každou minutu a několikrát jsou: OMG a terrorist. Paradoxně jsou opravdu trefná, neboť při prvním shlédnutí, také začnete vzývat boha a ptát se: ,,Proč já vůl si to pustil." No a než to vidět podruhé, tak to se raději přidam k tomu druhému slovíčku... 102 minut je hrozně moc, přesně o 98 víc než je třeba, stejně každého zajímaj jen 4 záběry, to jak dvě letadýlka udělaj bum a následně dva domečky bác. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Ráno 11. septembra 2001 o 8:46 newyorského času narazilo jedno z unesených lietadiel do severnej veže Svetového obchodného centra na dolnom Manhattane. O 102 minút neskôr, keď bolo "po všetkom", sa zmenila nielen Amerika, ale celý svet. A práve týchto tragických, ale historicky mimoriadne signifikantných 102 minút, zachytáva dokument z produkcie televíznej stanice History Channel. Snímka, kvalitatívne porovnateľná s fantastickým a mimoriadne pôsobivým dokumentárnym filmom bratov Naudetovcov 9/11, je zložená predovšetkým z amatérskych záberov, ktoré natočili ľudia nielen na Manhattane, ale aj v iných častiach New Yorku, z ktorých boli zasiahnuté veže Svetového obchodného centra vidieť. Dokument minútu po minútu umožňuje divákovi našťastie iba skrz zábery preniesť sa do osudného utorkového rána a vnímať chaos, ktorý panoval na newyorských uliciach. Vidieť zúfalstvo, strach aj hnev. Na jednu stranu sú prakticky všetky zábery z 11. septembra 2001 desivé, na stranu druhú je na nich niečo, čo človeku nedovoľuje odvrátiť zrak. Počin History Channel, odpremierovaný v roku 2008, ktorý sa v roku 2023 dočkal rozšírenia pri príležitosti 15. výročia, je silným aj vďaka tomu, že prakticky nijak (slovom ani inak) nenarúša amatérske a televízne zábery, z ktorých je vyskladaný. Tie iba sem-tam dopĺňa údaj o čase, smerujúci k naplneniu 102 minút. 102 Minutes That Changed America je kvalitným, zaujímavým a mrazivým dokumentárnym filmom. Napriek tomu, že do veľkej miery obsahuje zábery, ktoré z 11. septembra mohol divák vidieť v rôznych iných snímkach, ich spojenie do jedného celku vytvára mozaiku rána, ktoré sa čiernymi písmenami zapísalo do dejín. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Do dnešného dňa sa pravdepodobne jedná o najlepší dokument o 11.septembri 2001. Nachádza sa tu nespočetne veľa záberov ako na samotný náraz lietadiel, tak záberov z ulice, plnej vyplašených ľudí. Rovnako tak zábery na padajúce veže, vraždiaci dym plný azbestu ako aj rekonštrukciu celého Ground Zero a postavenie obrovských laserov na miesto dvojičiek s menami všetkých obetí. Rozhodne tento dokument musíte raz za život vidieť ak sa o tieto útoky zaujímate a ak chce vidieť všetky najpodstatnejšie zábery na útoky lietadiel. Všetko je to "pekne" postupne ukázané aj s časmi, v ktorých sa všetko odohrávalo. Rovnako sa tu nachádzajú reálne hlasy ľudí, ktorí boli v budovách uväznení a volali na políciu. Jeden z nich dokonca umrel priamo počas telefonátu, pretože sa s ním v tom čase zrútila budova. Ostatne to si môžete pozrieť aj na youtube. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dneska je to 15 let. Pamatuju si ten den dodnes a ten pocit mám uložený jako nejsilnější v reakci na dění ve světě, co jsem zatím kdy zažil. 102 minut syrovým stylem ukazuje situaci v ulicích - paralyzovaný, zmatený a vyděšený New York. Mrzí mě, že dodnes narážím na idioty a nuly s hlavou plnou kravin a konspiračních teorií. Silně znevažující... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Vedle všech senzacechtivých příspěvků k tématu 9/11 je 102 minut zástupcem naprosto jiného dokumentárního konceptu, který působí v konečném důsledku mnohem realističtěji a přítomněji než zmíněná konspirační odnož. Za obdiv stojí hlavně snaha držet se reálnočasového konceptu po celou dobu (proto je pro každou událost, jež známe z desítek různých pohledů vybrán pouze jeden jediný), impozantní zbytek je hlavně zásluhou duchapřítomných účastníků. Mimochodem: autoři stejných prostředků využili při dokumentaci atentátu na JFK, který je údajně také výborný, přestože 60. léta byla teprve začátkem televizní technologie. 85 % ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama