Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

Daddko 

všechny recenze uživatele

Klasický príklad Francúzskeho prilepšovania potupnej porážky. Podľa filmu v 02E bojovala Francúzska armáda statočne. Opak je pravdou, utekali ako myši. Žiadne slová ako zbabelstvo, neschopnosť velenia, bezhlavý útek. Čo si v Mníchove zasadili, to si v máji 1940 zožali. Dunquerke považovaný za hrdinstvo!!!, mali jediné šťastie, že vtedy sa ešte chcel Adolf s Angličanmi dohodnúť a neutopil ich v mori. A Anglický expedičný zbor miesto toho aby zničil všetko, odovzdal zbrane na podnose Wermachtu. Obvyklé historické perly napr. v 01E : Angličania a Francúzi počas Zimnej vojny vo Fínsku tam vyslali expedičný zbor. Možno aj chceli, ale vlády neutrálneho Nórska a Švédska presun cez ich územie hneď odmietli. Žiadny tam nikdy nedošiel. Po 02E som to vzdal, nič nové. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně sugestivní záběry barevné války, které předtím nikdo neviděl. Člověk musí obdivovat práci restaurátorů, kteří na tomhle seriálu určitě nechali ruce. Mrzí mě jenom jedna jediná věc. Že to mělo šest dílů. Dovedl bych si představit klidně desetinásobek epizod, mapujících kompletní události oněch šesti let. 100% ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka - nejvetší konflikt v dějinách. Frantíci nám ukázali, že mají nadání nejen na filmy, ale také na dokumenty. Já, který se zajímám o tento konflikt, jsem viděl nespočet dokumentů, a abych pravdu řekl, od tohoto jsem nečekal nic jiného, než shrnutí těch nejpodstatnějších událostí. Ale po shlédnutí všech šesti dílu bylo překvapení na světě. Co se týče událostí, tak v tom dokument nekraluje, tady je to spíše viděno všechno z rychlíku, protože do šesti hodin se to fakt nevejde, něco mi tam chyblo, něco zase naopak potěšilo (hlavně některá zcela nová fakta). Pokud hledáte kvanta podrobných informací, toto asi nebude ta správná volba, i když ..... Co ale dělá tento cyklus výjmečným, je styl, jakým je to předkládáno divákům. Někdy mi přišlo, že se dívám na film. Dalším plusem byly nové archivní záběry, které jsem ještě neviděl a taky to, že se za celých šest hodin ani jeden neopakoval. Vše v barvě (myslím tím kolorizované originální černobílé sekvence) je pak jenom perlička, protože to těm záběrům dodává jiný rozměr. Navíc naprosto dokonalá hudba Kenjiho Kawaie. Asi jeden z nejlepších současných dokumentů o druhé světové, 95%. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Přehledně zdokumentovaný vývoj 2. světové války, jehož kořením jsou barevné záběry, které značně zvyšují intenzitu prožitku při jejich sledování. Osobně bych měl výtku k rozložení obsahu do jednotlivých dílů. Skoro celé čtyři díly jsou věnovány období války do konce roku 1942, částečně i proto, že tam hraje velkou roli Francie, ale to je vzhledem k tvůrcům dokumentu logické. Zároveň je do poslední epizody napasován závěrečný rok a půl války a moc prostorů nedostane naprosto zásadní vylodění v Normandii. Navíc správně nezapomínají ani na boje v Africe a Tichém oceánu, což ale vede ke zbytečně častým a zkratkovitým skokům mezi frontami, kterým se lehce dalo předejít a to přidáním klidně jen dvou epizod. Frajeři jako MacArthur a Patton by si větší prostor jistě zasloužili. ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Rozhodně skvělá podívaná a za skoro šest hodin dobových záběrů bych rád dal plné hodnocení, ale mám pár výtek. To, že se Francouzi pokusili o dokument shrnující celou světovou válku je sice super, ale doufal jsem ve větší komplexnost. Je až příliš viditelné, jak se zabývají nejvíc sami sebou. Na výsluní se dostává stále de Gaulle a jeho cesta k moci, zatímco o Heydrichovi je řečeno pouze to, že měl něco s konferencí ve Wansee. O anthropoidu ani slovo. Nechci říct, že jsme snad byli ve WW2 nejdůležitější, ale ani o Himmlerovi se přiliš nezmiňují, protože měl víc společného s Polskem než s Francií, a přitom to byl druhý muž říše. A konečně, trochu jsem se pousmál, ale proč ten komentátor tak často používal místo zneškodnění nebo zničení slovo neutralizace ;) ? ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama