Reklama

Reklama

Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi

  • USA Wayne Gretzky: Above and Beyond
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
USA, 1990, 60 min

Hrají:

Wayne Gretzky

Obsahy(1)

Narodil se 26. ledna 1961 v kanadském Brantfordu. Už ve třech letech si vzal si do ruky hokejku a začal si hrát s míčkem. Když byl starší, jeho otec zjistil, jaký má talent a proto mu udělal za domem kluziště. Mezitím Wayne rostl a hrál ve všech žákovských kategoriích, kde střílel jeden gól za druhým. Ve své rekordní sezóně jich nastřílel 365. V sedmnácti letech jej koupili Edmonton Oilers za jeden milion dolarů. O rok později WHA zkrachovala a stala se součástí NHL. Gretzky hned ve své první sezóně vyhrává Calder Trophy i Art Tross Trophy. V dalších sezonách na to navazuje a získává s Oilers čtyřikrát Stanley Cup. Poté ale přijde jedna z nejslavnějších výměn v dějinách sportu. Oilers prodávají Gretzkyho v roce 1988 za patnáct milionů dolarů Los Angeles Kings. Wayne i zde překonává rekordy a neustále se blíží k překonání hokejové legendy a svého vzoru Gordieho Howea. Osmnáct set padesát, to je to číslo, které musí překonat. Povede se mu to v zápase právě proti svému bývalému týmu Edmonton Oilers. (Luky-7)

(více)

Recenze (56)

Dobstaf10 

všechny recenze uživatele

každý sport má své hrdiny, své legendy. At už ve fotbale Pelé a Maradona, v tenise Sampras a Federer, v NBA Michael Jordan..tak NHL má Messiera, Howa, Yzermana, Lemiuxe nebo i našeho Jardu Jágra..tak číslo 99 je ještě o stupen výše než všichni jmenovaní sportovci.Je to největší sportovní legenda vůbec. Říká se, že každý rekord jednou padne ale jeho 2857 bodů za 894 golů a 1963 asistencí už nikdo nepřekoná. Kam přišel tam se vyhrávali trofeje..ale penize dokážou mnoho a 9. srpna 1988 byl vytrejdován z Edmontnu do Los Angeles Kings a tím pádem i přesun stanleyova poháru. Ovšem doufám, že se dokument o The great One natočí znovu a nezapomenou tam vtísnit OH v Naganu, kdy i super tým s 99 na zádech přejela mašina s české republiky a ukázali světu sílu v týmu a ne v jednotlivcích. ()

gutshoter 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako malý a to snad stokrát. Pamatuju si na ty časy, kdy jsem tento dokument hltal každý den s kamarádem a společně jsme Wayneovo neuvěřitelný a nenapodobitelný styl hokeje obdivovali s otevřenými ústy. To byly časy! Proč hodnotit zrovna toto? Je to unikátní videofilm a já tedy nevím, kde by měla být chyba. 11/10 ()

Reklama

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Dokument mapuje první a tu lepší polovinu kariéry Gretzkyho, přesto v ní bylo o mnoho víc milníků, než zaznělo v dokumentu. Osobně mě hodně vadilo "ignorování" spoluhráčů, se kterými Gretzky hrál. Zmíněn byl jen Kurri a pár vět prohodil Messier, ale ostatní hvězdy jako by nebyly. Mrzelo mě i málo statistických údajů, které jsem si chtěl osvěžit. Jako milovník hokeje jsem o Gretzkym četl nespočet článků a tudíž jsem se nedozvěděl vůbec nic nového, ale spoustu jsem toho v tomto dokumentu ani nezaslechl a myslím, že to je velká chyba. Kdybych hodnotil The Great One, tak samozřejmě dám 5 hvězd, ale hodnotím dokument a možná proto, že se o hokej hodně zajímám, tak hodnotím tak kriticky. Pokud má někdo zájem, tak existuje rozsáhlejší film o Waynovi z roku 2003 Nedostižný Gretzky, kde už je zmapována celá jeho kariéra v roli hráče. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Óda na No 1 (alias 99), která je dodatkem k pohledu na historické tabulky NHL. Pro mě připomínka NHL od éry, kdy se v ní začínali pravidelně objevovat čeští hráči a kterou jsem měl bohužel možnost sledovat až od Waynových dob v L.A. Velká škola hry se slabinami protivníka. Česká verze na UTube. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Iba oslavná óda na najlepšieho hokejistu všetkých čias... Je jedno v ktorej dobe hral, keď proste dáte 2x toľko bodov za sezónu ako druhý v poradí nebude to len veľkosťou výstroja. Pozdvihoval hru svojho tímu na vyššiu úroveň a zo svojích krídel robil 70 gólovych strelcov za sezónu. Po jeho odchode z Edmontonu Kurri už nikdy neprekonal 50 gólovú hranicu, zato z ľahko nadpriemerného hráča Bernieho Nicholsa spravil 150 bodového hráča. Na jeho prihrávky sa dokonca špeciálne pripravovali aj technicky zdatní Sovieti. O jeho popularite svedčí aj fakt, že vzniklo bezpočet konšpirácií prečo dal toľko bodov, koľko dal a že jeho prestup do slnečnej Kalifornie spopularizoval hokej na juhu USA natoľko, že dal vzniknúť novým tímom, ktoré hrajú NHL doteraz. [7/10] ()

Zajímavosti (6)

  • Gretzkyho číslo 99 bylo vyřazeno z NHL a nikdo ho nikdy nesmí nosit. (Luky-7)
  • Wayne Gretzky nastupoval v kariéře za týmy Edmonton Oilers, LA Kings, St. Luis Blues a NY Rangers, kde také ukončil kariéru. Po skončení hráčské kariéry trénoval Phoenix Coyotes. (Luky-7)
  • V historickém bodování NHL je Wayne Gretzky na první místě s náskokem přes tisíc kanadských bodů před Gordiem Howem. Celková jeho statistika činí 1 487 zápasů a 2857 bodů, z nichž je 894 gólů a 1 963 asistencí. (Luky-7)

Reklama

Reklama