Reklama

Reklama

Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi

  • USA Wayne Gretzky: Above and Beyond
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
USA, 1990, 60 min

Hrají:

Wayne Gretzky

Obsahy(1)

Narodil se 26. ledna 1961 v kanadském Brantfordu. Už ve třech letech si vzal si do ruky hokejku a začal si hrát s míčkem. Když byl starší, jeho otec zjistil, jaký má talent a proto mu udělal za domem kluziště. Mezitím Wayne rostl a hrál ve všech žákovských kategoriích, kde střílel jeden gól za druhým. Ve své rekordní sezóně jich nastřílel 365. V sedmnácti letech jej koupili Edmonton Oilers za jeden milion dolarů. O rok později WHA zkrachovala a stala se součástí NHL. Gretzky hned ve své první sezóně vyhrává Calder Trophy i Art Tross Trophy. V dalších sezonách na to navazuje a získává s Oilers čtyřikrát Stanley Cup. Poté ale přijde jedna z nejslavnějších výměn v dějinách sportu. Oilers prodávají Gretzkyho v roce 1988 za patnáct milionů dolarů Los Angeles Kings. Wayne i zde překonává rekordy a neustále se blíží k překonání hokejové legendy a svého vzoru Gordieho Howea. Osmnáct set padesát, to je to číslo, které musí překonat. Povede se mu to v zápase právě proti svému bývalému týmu Edmonton Oilers. (Luky-7)

(více)

Recenze (56)

donnovann 

všechny recenze uživatele

Rekord NHL v počtu dosažených bodů v kariéře. 3. Gordie Howe - 1850 bodů za 1767 utkání. 2. Mark Messier 1887 bodů za 1756 utkání. 1. Wayne Gretzky 2857 bodů za 1487 utkání. Zkuste po této tabulce říct že existoval lepší hráč. Rekordů má mraky to všichni víme ale tento rekord prostě nemá obdoby v žádném sportu. To není člověk to je Wayne!!! ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Někteří říkají, že je to dar od Boha, jiní říkají, že je to jenom muž.“ Což o to, že byl Wayne borec na entou, o tom se nikdo nehádá. Ale tenhle dokument je vysloveně zastaralý. Celý se nese v duchu: Gretzky je nejlepší, nejvýkonější a nejskvělejší hráč. Žádná negativa, žádné prohry či osobní dramata, nic podobného se divák nedočká. Vybírají se jen ty neskvělejší informace a nejlepší statistiky, takže výsledkem je jen reklama na Gretzkyho. Vůbec jsem se o něm v dokumentu nedozvěděl nic osobního. Hudba je esencí devadesátých let, čili taky hodně zastaralá. Tento dokument je prostě ukázkou příliš jednostranně zabíraného portrétu. ()

Reklama

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nehovorím, že to je najlepší dokument o „The Great One“, ale nejakým spôsobom určite poteší každého hokejového fanúšika. Dokument zachytáva Waynovu cestu v NHL až do LA Kings. Veľa snímok zo zápasov, dojímavé slová a pocit, že by ste chceli byť na tribúnach. Osobné hodnotenie: 83% (****) ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Každý sport má svého hrdinu a výjimečného hráče, který ční nade všemi. V týmovém sportu je někdy takový hráč na škodu, protože úspěch jednoho týmu záleží jen na něm. Gretzky vynikal jak v množství vstřelených gólů, tak v počtu asistencí. Při svých začátcích v NHL měl velkou výhodu v tom, že tehdejší brankáři byly toporné laťky, které si ve většině případů nedokázaly položit betony led. Na druhou stranu Gretzky to také určitě neměl jednoduché. Představte si, že hrajete v týmu s takovým velikánem. Musíte si připadat docela nepodstatní, protože vás převyšuje po každé stránce. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hokejový bůh. Neskutečný talent a leč postavou malý, svými výkony největší hokejista všech dob. Člověku se tají dech, když sleduje The Great One v akci, s jakou lehkostí a hravostí přihrává, dává góly a překonává rekordy těch největších legend, které NHL měla, přičemž nakonec překonává rekordy, které sám vytvořil. Člověku se nechce ani věřit, že Wayne Gretzky byl člověk. :) Takový hráč už nikdy nebude. Českým Gretzkym je Jaromír Jágr a můžeme být náležitě hrdí, že svého času byl nejlepším hokejistou světa a že nyní se posunuje v žebříčku 10 nejlepších hráčů všech dob stále nahoru, blíž a blíže k Wayneovi. Je jasné, že jej nedožene, avšak pro každého hráče musí být neskutečná čest být s ním v top 10. Tento dokument výborně ukazuje na vzestup legendy hráče s číslem 99 na zádech, jeho profesní i osobní život. Co mi vadilo, že je tu líčen za naprostého svatouška. A také nemám rád, když se o někom tvrdí, že je nejlepší sportovec všech dob. Nelze srovnávat, hráče stejného sportu z různých dob, natož v odlišných sportech. Nezapomenutelných legend je tu plno - Pelé, Ali, Lemieux, Armstrong (dnes už skrz doping zdiskreditovaný), Železný, Schumacher, apod. Je škoda, že dokument nevznikl v době, kdy by mohl reflektovat i pozdější kariéru. Nyní budu cynik a rýpnu si, že nejlepší pohled na Gretzkého byl po semifinále ZOH 1998. :) Co však nemohu této žijící a nepřekonatelné legendě odpustit, je výrok "fucking czech cheaters" po vítězství Čechů nad Kanadou na MS 2001. ()

Zajímavosti (6)

  • Wayne Gretzky nastupoval v kariéře za týmy Edmonton Oilers, LA Kings, St. Luis Blues a NY Rangers, kde také ukončil kariéru. Po skončení hráčské kariéry trénoval Phoenix Coyotes. (Luky-7)
  • Wayne Gretzky bol desiaty a zatiaľ posledný hráč, ktorý nemusel čakať povinné 3 roky na to, aby bol uvedený do Hokejovej siene slávy v Toronte. Pred ním to boli ešte Dit Clapper (1947), Maurice Richard (1961), Ted Lindsay (1966), Red Kelly (1969), Terry Sawchuk (1971), Jean Beliveau (1972), Gordie Howe (1972), Bobby Orr (1979) a Mario Lemieux (1997). (KoRner)
  • Wayne Gretzky jako jediní hráč nemusel čekat celé 3 roky na uvedení do hokejové síně slávy v Torontu a byl do síně uveden hned první rok po skončení své profesionální kariéry. (Luky-7)

Reklama

Reklama