Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Australané jsou posedlí vojenskými angažmá svých ANZAC, takže není divu, že o tom i mile rádi točí filmy :) O první světové ale točili (poprvé a) naposled snad Gallipoli a Lehkou jízdu - a to byla 80. léta. Najednou se rozhodli natočit film, ve kterém koně uvidíte asi ve dvou záběrech a slušivé klobouky tak v pěti. Na co by taky byli koně a klobouky horníkům kopajícím 20 metrů pod zemí šachty pro podminování nepřátelských linií? Tam potřebovali jenom kanárky. Postavy sice mohly být (při délce filmu) lépe vykresleny a závěrečný výbuch podstatně méně digitálně zfušovaný, ale i tak se jedná o velice povedené válečné drama zobrazující nepříliš známou tvář první světové války. Btw. nenechte se zmást českým přebalem, na letadlo v celém filmu nenarazíte ;) 80% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Mám strašně rád filmy o I. světové válce. Asi i raději než z jakékoli jiné války. Škoda, že jich je tak málo a ještě méně těch dobrých. Bitva o Hill 60 pro mě byla obrovským překvapením, kde Australané (cože?) ukázali, že jim tohle bojiště není cizí a představili realistický, parádní příběh nacpaný pod zem, který byl k tomu navíc hodně napínavý. 85% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobrý film. Prekvapil ma už samotný námet. Ako vojak viem, že pozície môžeme dobýjať po zemi, zo vzduchu alebo z mora, ale že je to možné aj z podzemia a že sa to tak dokonca udialo, to ma prekvapilo. Druhá prekvapujúca vec boli realisticky špinaví, mokrí, vystrašení vojaci, ktorí sa ďaleko od domova váľali v blate, zomierali po zásahu snajpera alebo dobre umiestneného nemeckého guľometu. A treťou bola úsporná scéna, na ktorej sa to odohrávalo, pretože tá kládla veľké nároky na kvalitu scenára a vierohodnosť dialógov. Všetko sa podarilo k mojej spokojnosti a aj keď je zrejmé, že som nevidel žiaden prelomový film, potešilo ma aj zhliadnutie veľmi dobre nakrúteného filmu na zaujímavý námet. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Podzemná vojna ma neoslovila a moja averzia k vojnovým filmom sa prejavila naplno, keď sa v tomto filme svetlé exteriéry bojiska vymenili za uzavreté chodby so zhasínajúcim plameňom blikajúcej sviečky. Záverečný pársekundový výbuch tiež nijako neoslní, skôr vyvolá otázku, či to bolo už naozaj všetko? Jednoducho dvojhodinová nuda. (13.11.2013) –––– Ani na druhýkrát po rokoch ma film nijako nepresvedčil o tom, že by mohol byť pre mňa čímkoľvek zaujímavý. (17.9.2019) ()

Aslan 

všechny recenze uživatele

Každý muž sa musí rozhodovať a niesť následky ktoré to bude niesť. A tento príbeh je o mužovi, ktorý musel robiť rozhodnutia počas 1.sv.vojny a to nie ľahké. Rozhodoval sa, a musel žít s dôsledkami svojich úsudkov. Bol mužom, bol tým ktorým sa mal stať, ktorým sa mohol stať.... Keď máš strach sa rozhodovať ,tak si ho určite pozri ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)
  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno