Reklama

Reklama

Série(11) / Epizody(92)

Obsahy(1)

Do hlubin času a prostoru nekonečného vesmíru. Od velkého třesku až po hledání života v hlubokém vesmíru. Z miniaturního bodu menšího než atomová částice vzniklo něco, co dnes nazýváme vesmírem. Vývoj galaxií, které dnes máme nad hlavami, trval miliardy let. Od objevu první planety obíhající kolem jiné hvězdy, bylo doposud rozpoznáno na stovky dalších slunečních soustav. V naučném dokumentu Jak funguje vesmír prozkoumáme nejen zrod vesmíru, ale podíváme se i na planety a jejich měsíce, které se jeví jako vhodné pro vznik života. Černé díry, supernovy, obrovské koule žhavého plynu, osamělé ledové světy a mnoho dalšího krásného a neuvěřitelného... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Dan9K k tomuto seriálu (2)

Jak funguje vesmír (2010) 

Mám s tímhle dokumentem několik problémů...teda hlavně dva. Za prvé prezentuje vědecké poznatky jako víru. Není tam žádná skepse, jen občas dokument nabídne alternativní vysvětlení. Prostě si většinou vybere jednu z možností a tu prezentuje jako fakt. To se mi nelíbí. Za spoustu let bude tenhle pořad jen vtipnou sebrankou dobových omylů. Za druhé se mi nelíbí samorecyklace. Polovina záběrů i informací v díle Supernovy byla už v díle Hvězdy, polovina informací v díle Sluneční soustavy byla už v díle Planety, polovina informací v díle Galaxie už byla v díle Černé díry atd.. Také mě mrzí určitá povrchnost celého pořadu. Ale to je holt u populárně naučných (jiné dokumenty už se vlastně nedělají) normální. Na druhou stranu je tu úžasná vizualizace a je to tematicky ucelené, takže pořad nabídne lidem, kteří toho o vesmíru mnoho nevědí, poměrně dobrý všeobecný základ. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Ve druhé sérii se mnohem více znásobila negativa z první série, zejména ono opakování všeho. Ono, když člověk uvidí jeden díl, tak se to může zdát jako skvělý dokument, ale po zhlédnutí celé série se mi asi bude o tom spojování malých kousků kamenů do větších, které pak vytvoří celou Zemi, asi i zdát, protože to bylo fakt asi v úplně každém díle. A v každém díle byla několikrát položena řečnická otázka, zda může tedy vzniknout život i jinde než na Zemi. Celou sérií je protkáno intenzivní zaměření na život. Jakoby to bylo to jediné, co vesmír může nabídnout. Spíš je to to jediné, co diváky zajímá. Ale mě by zajímalo klidně i to, jak teda ty jednotlivé věci ve vesmíru fungují, když už se podle toho jmenuje celý seriál. ()

Reklama

Reklama