Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdiny příběhu je parta patnáctiletých školáků, kteří právě ukončili základní školu a prožívají své poslední prázdniny před tím, než se rozejdou na různé střední školy. Středobodem všeho je opuštěná vyschlá fontána uprostřed sídliště, u níž se všichni scházejí. Hvězdami party, která se tu schází, jsou dvě hezké dívky, Bela a Zuza. Film však sleduje nejen jejich osudy, problémy a pocity a chování v různých životních situacích, jejich lásky a nelásky, omyly a usmiřování. Mozaiku doplňují postavy jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých, mezi nimiž je výraznou postavou zejména starý pan Domorák, který mladé neustále kritizuje. Z party je největší pozornost věnována mladému budoucímu automechanikovi a muzikantu Olinovi, který se z lásky k Zuze rozhodne starou fontánu opravit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale vidím ten film asi takový, jaký by mohl být a ne takový, jaký skutečně je. Když si totiž odmyslíte disko motorkáře a naivní kamerové filtry á la "romantické odlesky", je Fontána krásnou mozaikou příběhů z vnitrobloku. Některé z nich jsou chytřejší a trefnější, jiné více "limonádové", ale všechny mají spád, svižné dialogy a vtip. Navíc to není rozházený mišmaš, ale pěkně propojená síť sjednocená starou kašnou. A depresivní, syrový konec je tak super, že to od filmu s takovou pověstí snad ani nejde čekat. Fontána pre Zuzanu je mnohem lepší, než se o ni říká. ()

Lucbric 

všechny recenze uživatele

První díl je z celé trilogie asi nejsnesitelnější :) řeší se tu hlavně vztahy mezi mladými kamarády scházející se u fontány uprostřed panelákového sídliště.. no a o tom je asi celý film :D nesmím opomenout také kultovní píseň "Ak nie si moja", která zazní ve všech dílech Fontány. Jiří Bábek byl v letech 1985 - 1986 sekáč, hrozně se mi tady líbil :D Evě V. to sluší všude, přijde mi, že vůbec nestárne a je pořád stejně mladá/krásná.. :) ()

Reklama

montenegro 

všechny recenze uživatele

Film je to z dnešního pohledu asi sotva průměrný, ale viděno tehdejším pubertálním okem mega mega nadprůměrný- žrali jsme to neskutečně. Ta jedna hvězda navíc za písničky od Elánů ("dvaja, aké krásne je byť dvaja, aké zváštne je mať rád"). Eva bývala krásná holka a Jiří Bábek mi i dneska připadá neskutečně sexy:-) Romantika hadr:-) Škoda přeškoda, že natočili ještě dvojku a trojku. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

První půlku filmu jsem tomu chtěl dát nemilosrdně odpad. Pak teda postupně na jednu a nakonec dvě, za docela podařený závěr za tonů té jediné písně, která se dala poslouchat. Kromě krásné Evy Vejmělkové, sympatického Vladimíra Kratiny, většinou dost příšerné hudby a zhruba čtyř paneláků tenhle slovenský Diskopříběh opravdu nemá co nabídnout. A to měl být tenhle díl zdaleka nejlepší?? Tak to potěš koště.. ()

`barocco 

všechny recenze uživatele

Námet a scenár: Karol Hlávka (na motívy románu Eleonóry Gašparovej Fontána pre Zuzanu) Toto je hlavny dovod pozeratelnosti prveho dielu fontanovej trilogie. Dalsie dva snimky F2 a F3 su uz scenaristicky z pera Dusana Raposa, a zda sa ze Rapos si nevie napisat aspon trochu zmysluplny scenar. Svojho casu jednoznacne velmi uspesny snimok, zostalo z neho nielen par peknych hitov ktore uz zrejme ani nezostarnu ale aj pribeh ktory nam pripomenie sidliskove leto rokov osemdesiatych.... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (32)

  • Variant názvu filmu bol aj Tak ahoj, fontána detstva! (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Po emigrácii Roba Grigorova (Viki) v roku 1988 do Belgicka komunisti film zakázali. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama