Reklama

Reklama

Who Killed Captain Alex?

  • angličtina Who Killed Captain Alex: Uganda's First Action Movie

Obsahy(1)

Příběh plný zvratů a emocí okořenění efekty, které ani v dnešní době nemají obdoby. Uganďani zkrátka ví, jak natočit pořádný biják u kterého nevydržíte v klidu sedět ani minutu, a u kterého nezůstane jedno oko suché. K tomu ještě legendární ‚‚VJ Emmie on da microphone‘‘ a máte nejlepší akční film, který kdy spatřil světlo světa. (Balt Cinema)

(více)

Recenze (61)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, je to strašně amatérské, ale v tom je kouzlo toho filmu. Upřímně, kolik kdo znáte filmů ze střední Afriky? Já sám znám jenom tenhle a White Shadow z Tanzánie. Filmů ze střední Afriky je míň jak šafránu a tenhle je unikátní tím, že si nehraje na něco bůhvíjak velkého. Naopak, celé to vzniklo pro to, aby to zabavilo místní. A pro ty to taky především bylo vytvořené a svůj účel to splnilo. Jenže tenhle film nám nabídne něco, co v Evropě prakticky už není - tenhle film je natočený čistě z radosti. Je to tam dost znát, je tam i znát, že se film nebere tak vážně, herce natáčení očividně bavilo taky, rozpočet je sakra malý, takže je to nutno brát celé takhle. Stopáž je ok, jsou tam nudná místa, ale jinak to jde. Mě se to líbilo, protože hlavně ta radost z toho filmu tam je hodně znát. Navíc ten komentář z toho dělá záležitost ještě vtipnější, než je. 4* ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Mix Ramboviek, Buda Spencera/Terence Hilla, Eda Wooda a Godardovskej sebareflexivity. To je proste že WAUUUUU! Do šialenstva vybičované filmárske nadšenie. Takéto niečo ste v živote nevideli. Títo filmári neriešia opakovanie záberov pri natáčaní, majú tie najlacnejšie digitálne efekty, zbrane si lepia z rúr od vysavača a hrncov, náboje si strúhajú z dreva. V tomto filme je viac krvi, vystrelených nábojov a mŕtvol ako v Packinpahových filmoch. A úplne najväčšia pecka je ROZPRÁVAČ!!!! ktorý komentuje celý dej ako keby to bol váš pripitý kamoš v obývačke a popod celú stopáž filmu púšťa neuveriteľné hlody, imituje postavy vo filme a prekladá to svojím spontánnym huronským smiechom. THIS IS HOW WE HAVE FUN IN UGANDA!.........EVERYBODY IN UGANDA KNOWS KUNG-FU! ()

Reklama

TERRORDROME

všechny recenze uživatele

"Každý v Ugande ovláda Kung-Fu"! Dosiaľ som žiadny Ugandský film nevidel, tak bol už asi najvyšší čas. Kto Zabil Kapitána Alexa je stopäťdesiatpercentný amatérsky černošský trash zrna hrubého sťaby mamutie stehno. Na druhú stranu je z toho cítiť absolútne nadšenie a nasadenie tvorcov, to sa musí nechať. Podobne ako v kauze Bollywood, aj tu stoja za videnie hlavne tie zábavné akčné scény kde sa madafakózne drsní černosi hrajú ako banda decák na vojnu s hračkárskymi zbraňami ( jednoznačne vedie megazbraň z dvoch rúrok a plechovej bonboniéry ako zásobník ) a smiešnymi digitálnymi dokreslovačkami výbuchov, krvi a niekedy aj štvorcových obláčikoch dymu. Absolútne monštrózne sú sekvencie s nehoráznym digi-kresleným vrtuľníkom čo si len tak naletí, "drcne" lyžinami do mrakodrapu a ten sa proste rozsype. Hakuna Matata Wtf!. No a potom je tu v neposlednom rade aj to spomínané Kung-Fu, ktoré by bolo prekvapivo celkom slušné, nebiť toho že boli súboje poväčšinou úplne nezmyselne komicky zrýchlené. Keď hrdina trénuje a vyzerá pri tom ako Chaplin zo starej grotesky tak to nie je dobre. Hrdinovi totiž zabili brata a je jasné čo to obnáša, tohto Uganďana jednoznačne nemali nasrať! Vtipná bola maštal ako Ugandský Shaolin. V neakčných scénach by to bolo o ničom, keby k tomu neznel pošahaný komentár nejakého magora s badass jamajským prízvukom ktorý okrem vykrikovania "SUPA KIKA-SUPA BAJKA-TAJGER MAFIJA!", niekedy skutočne perlí až my slzili oči. To keď tam jeden miešal nejaký guláš v kotli a druhý sa ho pýta -"čo to je? Nemecké jedlo. Nemecké jedlo? Našli sme nejakých Nemcov, tak ich varíme". A taktiež keď jeden černoch ští do kríka a k tomu sa ozve - "pozor drží nebezpečnú zbraň!" Je to zaujímavé pretože tento tzv. Video Joker je oficiálnou súčasťou filmu, takže teraz už naozaj neviem čo vlastne chceli tvorcovia dosiahnuť. P.S. žiadne hviezdičky nedám, po pozretí motivačného promo videa Wakaliwoodu je zjavné že režisér Nabwana I.G.G, ktorý si vo svojej chatrči vlastnoručne skladá počítače na ktorých robí tie efekty, je šialený génius mimo akéhokoľvek hodnotenia. ()

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Závěrečná akce v džungli byla naprostý nářez. Přitom stačilo vzít pár kuličkovek, maskáče a jpeg vrtulník a máte lepší akci, než nějaká Četa nebo Apokalypsa! Ale vážně, z tohoto dýchá filmařské nadšení v každém záběru a věřím, že natáčet to musela být ještě větší zábava, než jaká to byla sledovat. Rozhodně chci vidět víc. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

To je dost, že to teprve vidím. A hned musím říct, že zklamání. Má to dobrých patnáct minut na začátku a na konci. Zbytek je nudná výplň. A nejhorší na tom je, že ten komentář byl na druhé zvukové stopě, takže jsem ho minul. Pak jsem to teda v rychlosti sjel, ale takto mi spousta dobrých hlášek unikla a znovu už fakt ne. Akorát přidám hvězdičku za snahu, protože na borce z chatrče je to mistrovské dílo. 3-* ()

Galerie (3)

Zajímavosti (9)

  • První ugandský a podle tvůrců i vůbec první africký akční film natočený pouze africkým štábem. (Raztubyl)
  • Tvůrci filmu požádali policejní ředitelství o zapůjčení vrtulníků, tanků, zbraní a také o povolení natáčet v kasárnách. Policie je však odmítla s tím, že ugandská kinematografie ještě není na dostatečné úrovni, a že jim z bezpečnostních důvodů můžou půjčit pouze uniformy. Požadovaná výzbroj tedy musela být vytvořena počítačovými efekty. (Raztubyl)
  • V závere filmu boli použité zábery skutočných nepokojov v Kampale, hlavnom meste Ugandy. (Lishiak)

Související novinky

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

23.03.2023

Organizátorem unikátního festivalu pro dospělé, tedy výhradně pro diváky od 18 let, je Kino Balt, které začalo v Praze dělat rumové kino. Hlavní koncept je jednoduchý – každý divák v ceně vstupného… (více)

Reklama

Reklama