Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rundskop (v holandštině „hovězí hlava“) je thriller o mafii, která v Belgii vydělává na hovězím masu ze zvířat, kterým podává hormony. Vyšetřovatel Daems je nalezen mrtvý, zatímco jeho BMW zmizelo. Co s tím mají společného maskulinní Jacky, Vlámové a Valoni, hormony a temná atmosféra? (Pevek2)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (100)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nalákala mě netradiční zápletka. Gangsteři kšefttující s hormony pro krávy tady ještě nebyli. Ale v tomto ohledu jsem zklamán, protože pokud nepočítám injekce, které čas od času někdo zabodnul nebohému skotu do svalů, tu nebylo nic, co by tento byznys odlišovalo od jiné aktivity s nepovolenými látkami. Notabene celé to "hormonální" podsvětí na mě působilo zmateným dojmem a občas jsem měl problém vyznat se v tom "co, kdo, proč a s kým". O poznání poutavější byla linka hlavního hrdiny s jeho, také netradičními, osobně zdravotními problémy a bylo zajímavé sledovat, jak si s touto rolí herecky neherecky poradil Matthias Schoenaerts. Ale ani on celkové rozpaky nerozehnal. V tomto případě bych se přimlouval za hollywoodský remake pod taktovkou zkušenějšího režiséra, kterým talentovaný Roskam zatím ještě není. 55% ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Úplne prvá vec, čo mi pri pozeraní tohto filmu v súvislosti s ním preletela hlavou, bolo, že úvodný monológ vo mne zanechal vskutku fantastický dojem. Mám pochopiteľne na mysli ten v originálnom znení (s titulkami samozrejme) - ako je to s dabingovou verziou netuším, avšak predpokladám, že ten správny efekt ako originál to už mať nebude. Ale to je len také nevinné zaobalenie na úvod, v ktorom vám odporúčam, aspoň pokiaľ sa dá, pozerať filmy v originálnom znení, teraz už ale radšej k veci:-) Keďže som vzhľadom na tunajšie hodnotenia nemal od Rundskopu žiadne špeciálne očakávania, musím povedať, že som bol nakoniec veľmi milo prekvapený. Ešte raz podotýkam, veľmi! Čo sa týka žánru, ide o vskutku pozoruhodnú zmes, ktorú je podľa mňa veľmi ťažké nejak zaujímavo skĺbiť, aby z toho nevznikla nejaká absurdná fraška. Roskamovi sa to však skĺbiť podarilo a vznikla z toho veľmi zaujímavá (i keď ťažkotonážna, ako to tu už predo mnou niekto príznačne pomenoval) psychologická dráma. Rundskop totiž veľmi výrazne zabŕda do psychológie postáv (najmä prostredníctvom návratov do minulosti a poviem vám, je to vcelku silná káva!); k tomu do toho celého vnáša taktiež aj isté umelecké prvky (čo sa tohto týka, tak síce sa v žiadnom prípade sa nepokladám za nejakého odborníka, no zábery na boxovanie do vzduchu atď ma naozaj oslovili, páčilo sa mi to); ďalej taktiež krimi zápletku - ktorá síce nie je nijak extra prekombinovaná, skôr len tak letmo načrtnutá, avšak aj napriek tomu som si viacmenej prišiel na svoje... Ten nápad so zasadením príbehu do akejsi "hormonálnej mafie" (dobytčia farma, čo je inak taktiež vydarená paralela s hlavným hrdinom filmu) je veľmi príjemná zmena, niečo také sme tu snáď ešte nemali. No a povedzme si to na rovinu, tú akčnú scénku v podobe jednej či dvoch drsne vyzerajúcich a hlavne realistických bitiek (či skôr steroidových výbuchov?) potešila hádam takmer každého mužského diváka, bez toho by to nebolo ono! A hoci je to vo svojej podstate veľmi ťažko stráviteľný film, ktorý skutočne iba minimálne berie ohľad na diváka (inak povedané - ani trochu sa s tým neserie, veeľmi poctivo pripravený belgický krvavý steak), pre mňa je tento aspekt len a len pozitívom. Príjemná zmena. Na Rundskope sa mi páči v podstate všetko, od pútavého názvu (ostatne nebyť neho, možno by som sa k tomu ani nedostal:-), cez už spomínaný úvodný monológ, až po samotný film ako celok, ktorý je - a nech si vraví kto chce, čo chce - namiešaný vážne skvelo. Prekvapilo ma to až tak, že tomu dávam plný počet bez akýchkoľvek výčitiek, neviem prečo. Špičkový debut na úrovni, ktorý tie gule má a bodka! 5/5 ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud si rádi pícháte steroidy primárně určené pro hovězí, tak zbystřete! Uvidíte celou plejádu steroidů, býčí šíji, od níž by jste nechtěli dostat po hubě a brutální zbití varlat šutry založenými na křemičité bázi. Obzvláště u těch šutrů na chvíli odvrátíte pohled. A po drcených varlatech už není co k vidění. 31% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděl filmy, které vyprávěly několik osudů najednou tak bravurně, že by z fleku mohly dělat desetiboj. Jestli bych doporučil nějaký sport Býčí šíji, tak maximálně silový trojboj, protože už se dvěma základními liniemi měla práce až nad hlavu. Působilo to na mě, jakoby si sama píchla růstový hormon a úplně pak neovládala, co se děje. Přitom atmoška, prostředí a herci čupr, jen kdyby tomu někdo dal to, co museli vzít Jackymu. (Challenge Tour 2015, film č.26) ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Debutující režisér si zvolil schéma gangsterky, v níž zdůrazňuje vliv psychologie a probublávající minulosti postav na jejich současné postavení a vnitřní rozpoložení a tím i na celkové zaplétání/rozplétání kriminální zápletky o několika stranách, stojících na různých stranách barikády. Jako debutant tuto vděčnou formulku naplňuje poměrně neotřele a působivě (první setkání je až leoneovsky osudové), flashbacky jsou do celku vřazeny s citem a postavy skutečně mají hloubku (v případě titulní postavy ji lze přičíst na vrub i výtečnému fyzickému herectví Matthiase Schoenaertse). Problémem snímku je, že své postavy nedokáže řádně využít, ani je začlenit do světa zločinu, který je zde nanejvýš plochý. Pokud pak mělo ve výsledku nakonec jít „jen“ o příběh dvou postav a jedné osobní tragédie, doporučoval bych ubrat v postavách a prostředích a jinou formu rozřešení, než onu lacinou paralelu a osudovost v závěru. 7/10 (46. MFF KV - 1.7.11) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Zástupcovia Belgicka zvolili film Býčia šija ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2012. Celkovo okrem tejto nominácie získala snímka ešte 21 víťazstiev a 18 rôznych nominácií na veľkých filmových festivaloch po celom svete. (MikaelSVK)
  • Hlavný predstaviteľ filmu, M. Schoenaerts, študoval pred začatím nakrúcania limburský dialekt. Tento jazyk – limburčina – sa používa v Holandsku, Belgicku a v časti Nemecka, predovšetkým v hraničnej oblasti týchto troch štátov. V Holandsku má štatút regionálneho jazyka. (MikaelSVK)

Související novinky

Belgický býk míří na americký jih

Belgický býk míří na americký jih

02.03.2014

Těžko vyslovitelné jméno Matthias Schoenaerts je stále mnoha lidem neznámé, ale chlapík za ním má již několik let nakročeno k tomu stát se jedním z nejžádanějších evropských herců své generace.… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama