Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

adamulefa odpad!

všechny recenze uživatele

Niečo nepozeraleľne hrozné a hrozne nepozerateľné! Sanžil som sa to sledovať zopárkrát s babkou a jediné na čo som myslel bolo aká pecka by bola keby tam do toho ich sultánskeho palácu nabehol cez okno Ezio Auditore da Firenze a celú tú ich rodinu dobodal hookbladom. ()

deuxteri 

všechny recenze uživatele

Klasický turecký seriál. Shlédl jsem několik dílů tohoto otřesného "životopisného" filmu. Nemám slov. V každém díle je minimálně 5 minut bez jakéhokoli scénáře a když už někdo promluví, tak byste byli radši kdyby všichni jenom mlčeli. Ale našlo se i pár světlých chvilek, které připomínali historické události, proto 20%. ()

Reklama

Senrix odpad!

všechny recenze uživatele

Původně jsem myslel, že tento turecký seriál, který se sice okrajem dotýká historických událostí, ale jinak je to čistá "vymejvačka" mozku, dokoukám. Nemůžu si vzpomenout, kdy se mi něco takového naposled stalo, ale tohle jsem prostě nezvládl. Nejen že se opakuje pořád to samý a že se často (při dlouhých dialozích) nic neděje (to jsou věci, co bych možná ještě překousl), ale to, jakým způsobem podsouvá divákovi nevkusné, trapné a někdy až blbé situace a scény, odehrávající se zejména v sultánově harému, to jsem skutečně nerozdejchal! ()

Aurewen 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je tu hodně lidí, co tenhle seriál ani nevidělo a dalo odpad pouze z principu. Já jsem se na seriál koukala dvakrát, jednou v Turecku, jednou u nás a docela chápu, proč se některým seriál nelíbí. Zkusme se na to podívat z druhé stránky. Taky si neumím představit, abych se v Turecku koukala na nějaký český seriál za dob Českých králů nebo středověku, moc lidí by to nepobralo a nic by to nikomu neřeklo, takže asi tak..Mně tento seriál při shlédnutí u nás přišel také komický, plný prázdných dialogů, nesmyslů ( ano, pro nás) ale dala jsem mu šanci, ze zvědavosti. V Tr byl tenhle seriál před rokem hodně populární, a ani se nedivím. Je na koho se koukat, pro dámy je to třeba Halit a pro pány je tam harém plný přikrášlených Turkyň. V originálním znění je seriál taky úplně jiný. Nechci seriál nijak vychvalovat, jen bych ho tak přísně nezavrhovala. Přiznávám, že se tam řeší kraviny, některé záběry jsou příliš zdlouhavé a někdy ten děj je o ničem, ale napětí nechybí, každá epizoda končí něčím, na co je třeba zase čekat do dalšího dílu. Oceňuju kostýmy, které jsou fakt nádherné, dobovou hudbu a to, že někdo je na svou historii tak hrdý a dokáže o tom ještě natočit seriál a vrátit se tak, alespoň z části, zpátky v čase.. Tohle mi na českých seriálech chybí. Trocha nacionalismu by nám taky neuškodila!!! ()

nemer odpad!

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem sledovat celé tři minuty! Ale už po 20 vteřinách mi bylo jasné, že toto je víc než odpad. Na podobné typy pořadů se budu schopná dívat až ve stádiu pokročilého Alzheimera nebo po lobotomii. Kdo toto sleduje, že si někdo může dovolit něco podobného točit a tv to dokonce vysílá? Dg. IQ papírových draků. U podobných hrůz by mělo nabíhat upozornění, že po sledování klesne IQ diváka o dalších 50 bodů. ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Děj seriálu se odehrává přibližně od roku 1520 až do doby smrti Sulejmana I., tedy zhruba do roku 1566. (peeteno78)
  • Autoři museli řešit také stárnutí herců v rámci děje. U dospělých postav se hercům ubralo na make-upu a přidaly se nějaké vrásky. U dětských postav se herci v průběhu seriálu střídali. Například v roli prince Mehmeta se objevilo celkem 6 herců. Jeho sestru Mihrimah si pak zahrály 4 herečky. (peeteno78)
  • Autoři seriálu čerpali kromě historických událostí také z knih spisovatele Jeana-Michela Thibauxe. (peeteno78)

Reklama

Reklama