Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (446)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že pokud by se nejednalo o hamburgerový kolos, film by nejspíš ani nezvnikl a také se dá souhlasit s tím, že z příběhového hlediska se vlastně jedná o rutinu, kdy bezskrupulózní podnikatel vyjebe se svými obchodními partnery. A faktem je i to, že zpracování je trochu suchopárné a chybí mu víc vypjatých scén. Nicméně tohle všechno je upozaděno naprosto suverénním výkonem Michaela Keatona, který všechny nedostatky v pohodě vyrovnával a předvedl jednu z těch vzácných kreací, kdy herec svůj předobraz nehraje, ale kdy se jím stane. S lepší režií to mohla být pecka, ale člověk se halt někdy musí spokojit s tím, co má. 75% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o nejzachlustanějších rychlo občerstveních, které v USA jsou. Kam jsem si (zhnusená) nedošla za svého x letého působení ani dámy, natož, abych tam něco vzala do úst. Díra do zadnice je čistší. Tam je to to poslední místo, kde by se člověk najedl, bavím se slovy o pěti státech. Jen v tomto našem blbákově se z mekáče dělá kultura za tisíc, kde dokonce některé poblázněné děti evidentně jednoduchých rodičů pořádají narozeninové párty (protože tohle je maminko nejvíc!!!) nebo se tam chodí na obědy v neděli. A to jsem masožravec-všežravec. Další kapitolou, proč mě tam asi těžko někdo potká, jsou vzpomínky na tři hyperaktivní přetrhdíla, kteří v čerstvě otevřeném krámku v Hornikově kdysi zapáleně myli tácky tak rychle a precizně, že se kosmickou rychlostí vyšvihli do pozice manažera a jeden z nich povýšil až do Prahy!!!!!! Úder na mozkovnu z takto závratné kariéry byl dech beroucí. Ty kecy v putyce, kam jsme s nimi už jen asi tak max. dvakrát zašli, ty byly nezapomenutelné. Říká se tomu "kvalitní úvodní školení". Sektářský výmaz HDD hadr. No a pak se člověk odebere do kolébky, že ano a udělá si obrázek sám. :) Mno, Keaton par excellence, zábavné, svižné, poučné. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na začátku musím říct, že McDonalds rozhodně není místo kam se chodím stravovat a dokonce na mě působí silně nesympaticky. Druhá stránky věci je tento příběh, který je vastně o businessu i když.. . Hned na začátku jsem si říkal, že bráškové si pustili Kroce moc k tělu no a pak už to jelo. Jednání Kroce je mě vysloveně odporný, ale v jednom měl pravdu, podnikání je o vytrvalosti a o vizi. Ovšem každý business, každý deal by měl obsahovat nádherný umění se dohodnout s druhou stranou a ne se snažit druhou stranu ojebat, protože to není business, ale křiváctví. Rovněž nesouhlasím s tím, že film Kroce za to co udělal vlastně glorifikuje, ale to mohl být jen můj pocit. Dostal jsem velmi zajímavý příběh a v životní formě hrajícího Michaela Keatona a film ode mě dostal můj čas, tomu já říkám slušnej deal. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnutí tohto snímku som si uvedomil, že veľký biznis asi vážne nie je pre každého. Je len pre takých ako bol Ray Kroc - bezchrbtových, bezemočných a cynických ľudí bez ľudského prístupu k druhým. Len ísť si tvrdo za svojim a neobzerať sa na strany. Presne niečo ako povedal Roy vo filme: Keby sa môj konkurent topil, ešte by som mu strčil do krku hadicu a dolial mu tam vodu.... Nuž, takým ľuďom patrí svet, bohužiaľ. Kto to nepochopí, skončí ako tí dvaja nešťastní bratia McDonaldovci, ktorí to všetko vymysleli. Čo sa týka snímku, chcelo to síce trochu kvalitnejšiu réžiu, ale s príbehom samotným som veľmi spokojný. 70/100 ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Príbehovo nijako bombastické. Nič strhujúce. Žiadna neobvyklosť. Jednoducho dvaja dostali skvelý nápad, ale nemali buňky na to, aby zo skvelého nápadu urobili skvelý biznis. A tak skôr či neskôr musel prísť niekto s úsmevom na tvári a k*revsky s nimi vyjebať. Keďže je však McDonald's obrovský pojem, tak je tento pohľad za oponu ako dvojhodina dejepisu zaujímavá jednorázovka. Keaton hajzlovstvo potrebné k biznis úspechu vystihol kvalitne. Jeho plynulý prechod z človeka ktorý skúša a skúša, a neprestáva snívať o úspechu, na človeka, ktorý úspech má, a môže byť, či možno musí byť, konečne sám sebou je hlavným ťahákom. Problém filmu je v tom, že naozaj neprináša nič viac, než by dal hodinový dokument na ČT2 v štvrtok o 23:00. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Podnikateľ Raymond Albert Kroc (Michael Keaton) si spočiatku na živobytie zarábal v stánku s limonádou, pokračoval prácou v obchodíku s potravinami. Ako 15-ročný sfalšoval svoj dátum narodenia a vybral sa robiť šoféra sanitky pre Červený kríž. Počas zácviku sa spoznal s Waltom Disneym. Zarábal si ako klavirista, jazzový hudobník, DJ v rádiu WGES a predavač papierových pohárov. Predajom multimixérov, vďaka ktorým sa spoznal bratov McDonaldovcov, sa zaoberal 17 rokov. (_Jimmy_)
  • Společnost Prince Castle, pro kterou Ray Kroc (Michael Keaton) pracoval jako obchodník před vstoupením do McDonald's, stále existuje a zásobuje McDonald's velkou částí svých výrobků, které slouží jako vybavení restaurací. (freelex)
  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v amerických štátoch Georgia a Nové Mexiko. (MikaelSVK)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama