Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Člověk se neubrání srovnání. Celkově moc nemám rád remaky obzvlášť, když považuji originál za nepřekonatelný. Tahle verze je ale velice surová a realistická. Zobrazuje divoký západ skutečně divoce, tak jak asi vypadal. Když k tomu připočtu, že to jsou "Májovky" tak mi z toho vychází velice zajímavá podívaná. Nesedí mi obsazení role Old Shatterhanda, chtělo by to větší korbu... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nový svět je rozhodně nejlepším dílem z nové trilogie. Zručná filmařina se tu snoubí s relativně zajímavým pojetím legendárního příběhu Karla Maye. Möhring se na postavu Old Shatterhanda vizáží hodí, líbilo se mi, že je tu pomalu vykreslováno jeho přátelení s Vinnetouem, avšak výrazně tu chybí dějový spád, chytlavá hudba a silný protivník. Potěší role pro Gojko Mitiće, úplně marný není ani Sam Hawkens, avšak potenciál, který jsem v tomto prvním díle viděl, byl v druhém dokonale pohřben. Podrobnější komentář a ucelený názor najdete v mém komentáři k Vinnetou (TV seriál) 2016. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podstatně lepší, než jsem očekával, i když mi to spíše připomínalo béčkovější verzi Tance s vlky, v závěru kombinovanou s Mostem přes řeku Kwai, než Mayovky. Atmosféra je skvělá, výprava (i když ne moc bohatá) taky není špatná - špinavější a zablácenější háv tomu sluší, akční scény rovněž neurazí (i když jich také není mnoho). Ovšem s tempem vyprávění je to podstatně slabší - obzvlášť první půlhodina se strašně vleče. Tvůrci měli možná dobrou vizi všechno přiblížit více realitě, někdy to však působí nepatřičně (Old Shatterhand se ožere a dostane přes držku, zabití náčelníka na mírové dohodě - za tohle by vrah stanul před soudem i tehdy). Představitel Old Shatterhanda vypadá a působí spíše jako kolotočář, hlavní záporák je sice odpudivý týpek, ale postrádá charisma a vůbec nepůsobí jako velitel bandy zabijáků. Na druhou stranu Vinnetou je solidní a v určitých úhlech Pierru Briceovi až neskutečně podobný, Nšo-Či se mi taky líbila a Gojko Mitič dává vzpomenout na šedesátkové klasiky. Žádný zázrak, ale do průseru to má daleko (na rozdíl od pokračování). 50%. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karl May jako německý imigrant přijíždí do Ameriky pomoct dovybudovat železnici vedoucí přes apačské území. Shodou okolností je Apači raněn, u nich léčen, uzavře s nimi přátelství, dostane jméno Old Shatterhand a přesvědčí je k uzavření dohody s bílými o vybudování železnice. Jenže to se samozřejmě vyvine v neprospěch Indiálnů a jejich masakrem. Jenže to by nebyl novodobý Old Shatterhand, aby společně s Vinnetuem nepotrestali záporáky. Díl to není špatný, pokud si odmyslíme původního Vinnetua, zbude nám dobrodružný příběh s několika drsnými scénami a silnými záporáky. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

S knihou to má společná jen jména některých postav. S filmy našeho dětství ústřední téma jedné z melodií a ozdobení Inčučunova oděvu. Odmyslím-li si to, že tady nebylo třeba přečíst si knihu dřív, než si ji přečetl Hollywood, protože ten se tady o čtení ani nepokoušel (resp. tedy představitelé filmového světa), tak jsem se výborně bavila. Kniha začíná: Milý čtenáři, víš, co znamená slovo greenhorn? Tady je našemu milému greenhornovi bezmála padesát, v rodné zemi boxoval v klubu, podle výsledků docela slušnej oddíl, Nšo-či, která kupodivu na konci této epizody stále žije, ho nejprve považovala za stařenku, protože má knír (taky znám takové stařenky) a celkově připomíná profesora Lupina z Harryho Pottera. Na konci je několik náznaků budoucího románku mezi Nšo-či a Old Shattherhandem, eventuálně mezi ním a Vinnetouem, ještě eventuálněji mezi Nšo-či Samem Hawkinsem a Old Shatterhandem a nechci se raději pouštět do všech kombinací, které naznačovaly záběry na jednotlivé postavy s podkresem romantické hudby. Jsem opravdu zvědavá, co přinesou další díly, ale ani by mě nepřekvapilo, kdyby Old Shatterhand s Nšo-či uzavřeli sňatek a měli spolu dceru Máju. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama