Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V červnu 1942 se po pádu Tobruku chystá seržant Gunn se svým tankem a hrstkou mužů podle rozkazu ustoupit, přestože je téměř obklíčen německými jednotkami a před sebou má pouze rozpálenou saharskou poušť. Cestou narazí na kapitána Holidaye a zbytky jeho zdecimované jednotky. Když se chystají doplnit zásoby vody v opuštěné oáze, zjistí Gunn, že německé jednotky chtějí udělat totéž, a rozhodne se jim v tom zabránit. I když ví, že to je rozhodnutí sebevražedné, se svými devíti muži je odhodlán připravit obranu a pak zdržet nepřítele natolik, aby se odražené jednotky Spojenců dokázaly mezitím vzpamatovat a přeskupit. (TV Nova)

(více)

Recenze (110)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o druhé světové válce a tenhle mi málem unikl (myslel jsem si, že Nova znovu dává tuhle Saharu) ale když jsem uviděl jméno James Belushi, tak mi došlo, že to asi bude něco jiného. Pak jsem si přečetl obsah a bylo vymalováno… :-) A musím říct, že mě tento film příjemně překvapil. Protože tohle není o bitvách, explozích a podobně (přeci jen, je to TV film a místy je to poznat). Tohle je o těch lidech, kteří ve válce bojovali. Je o těch lidech, kteří ve válce umírali. Jde to poznat SPOILER! při rozhovoru v jeskyni, před prvním útokem Němců. Ten rozhovor mi na chvíli připomněl film Zachraňte vojína Ryana (povídají si, odkud jsou a smějí se, i když ví, co je za chvíli čeká). Prostě a jednoduše, pokud chcete nahlédnout do vojákovy duše, tak si pusťte Saharu. Protože jak říkám, na TV film to je hodně dobré. ()

petrxx11 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý remake původní Sahary z r. 1943. Jim Belushi si se svým seržantem Gunnem poradil stejně dobře, jako jeho předchůdce v této roli Humphrey Bogart. Také Brian Trenchard-Smith, režisér neuvěřitelných béčkových srágor typu Air Force 2, se snímku podle půl století staré předlohy zhostil s opravdovou rutinou - v tom kladném, řemeslném smyslu. Více než padesátiletý odstup mezi oběma verzemi je ovšem znát - a nejen v tom, že původní film byl černobílý. Přestože scénář je téměř identický, ďábel, jak známo, je skrytý v detailu. V původní verzi Němec zákeřně střílí vyjednavače do zad, v současné tato scéna chybí. Ostatní rozdíly jsou pro vyznění filmu nepodstatné, tento ale vyjadřuje právě ten padesátiletý předěl. Padesát let Němci nerozpoutali žádnou válku, zatímco USA dávno bojují války jiné, proti jiným nepřátelům. Ale pod závěrečná slova se můžeme podepsat teď, stejně jako tenkrát: "Oni neměli zestárnout tak jako my, co stárneme. Věk je neměl unavit. Roky je neměly zatratit. I slunce večer zapadne, ale ráno si je pamatujeme. Nikdy na vás nezapomeneme." ()

Reklama

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

WWII pomohol Nemecku prehrať Benito Mussolini. Jeho eskapády v Etiópii, Albánsku a najmä v Grécku a Severnej Afrike vyťažili nemeckú armádu tak, že nestačili na iných frontoch. Afrikakorps to zase len hasil po Talianoch. Pohľad z druhej strany ako a čo vymyslela Púštna líšky by bol zaujímavejší. Jedna fiktívna historka  Montyho armády realitu bojov nezmení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který má rozhodně na víc než jen jako televizní snímek. Herci jsou vcelku slušní a rozhodně mě hodně překvapil Jim Belushi, jelikož jeho si dokážu představit akorát po boku psího kamaráda K9 z kriminálky. Velice zajímavě vykonstruovaný příběh, který sleduje partu vojáků v tanku, kteří si to štrádují skrz poušť a sem tam narazí na nějakého přivandrovalce. Nakonec všichni skončí v pevnosti, kde je i studna s pitnou vodou, a kde se nakonec schýlí k poslední bitvě, která na televizní poměry je rozhodně velmi slušná. Zajímavě pojatý film, který dokazuje to, že i za málo peněz může vzniknout výborný válečný film, který je svým způsobem i ojedinělý....Zkuste si vzpomenout kolik válečných filmů z druhé světové odehrávající se v Africe vzniklo?.... ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Když jsem na začátku filmu zahlédl jméno James Belushi, měl jsem sto chutí přehodit výhybku na nějakou jinou výživnější hovadinu. Vydržel jsem a byl jsem příjemně překvapen. Začalo to slibně, každou chvilku jsem čekal nějakou blbost, která mě nadobro odradí, ale věřte nebo ne, ono to mělo i příběh!! A ten mě natolik vtáhl, že jsem si zbytek snímku plně užil a Belushi si u mě mírně napravil reputaci. Byl to velice nadprůměrný televizní film... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Téměř všichni komparzisté byli příslušníky australských armádních složek. Těm kvůli zvýšení autenticity režisér nařídil oholit si vousy, které v německé armádě během druhé světové války nebyly tolerovány. (oje)
  • Tambul (Robert Wisdom) si pred bojom pri modlitbe nevyzul topánky, čo je v Islame prikázané. (Lukoh)
  • Tank seržanta Gunna (James Belushi) je M3 Lee. (G3niu5)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno