Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po malém nedorozumění, které nakrátko narušilo hladký chod velkého hotelu Modrá hvězda, přichází do zchátralého stejnojmenného hotýlku jeho nová mladá majitelka Zuzanka. Odhodlaná postavit upadající dědictví na nohy, začne prohánět tři mládence, kuchaře Zdeňka Junka, básníka Františka Sojku a hudebního skladatele Jirku Tůmu. Navlečeni do číšnického fraku a kuchařské čepice si mají odpracovat svůj dluh za několikaměsíční bydlení v hotelu. Jirka, stejně jako jeho dva kamarádi, podlehne kouzlu nové šéfové a doufá, že bude tím, kdo se stane jejím vyvoleným. V té chvíli ovšem přichází Vladimír Rychta Rohan, který hodlá dostát rodinné tradici a uspořádat v hotelu Modrá hvězda zásnubní hostinu. Bez ohledu na jeho stav. To se ovšem pranic nelíbí jeho svéhlavé snoubence Miladě Landové. Naštěstí je tu sympatická Zuzanka, která okouzlí neobvyklého hosta natolik, že zruší zasnoubení a dá přednost manželství s roztomilou, byť chudou hoteliérkou. Nešťastně zvolený text telegramu, kterým nadšený Vladimír oznámí své rozhodnutí rodině, je příčinou řady komplikací, které vedou nakonec k tomu, že Zuzana skončí v posteli Milady, Vladimír v uniformě recepčního a Milada s Františkem na policejní stanici. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (212)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá komedie o mladé energické dívce Zuzaně (N. Gollová), která se díky dědictví stala majitelkou Hotelu Modrá hvězda. Komediální zápletka spočívá ve skutečnosti, že v Praze existovaly dva hotely téhož jména, jeden přepychový a honosný, kam N. Gollová ihned přijela na kontrolu a druhý opuštěný a zpustlý, který ji ve skutečnosti patří. Při příchodu do svého hotelu Zuzanka zjistila, že v něm žijí zdarma tři nájemníci (J. Pivec, A. Novotný, L. Pešek), kteří neplatili za ubytování, neboť nebylo komu. Mladá majitelka z nich obratem udělala hotelové zaměstnance a začala úpravou hotelu do reprezentativního vzhledu. Hned první host, zámožný Vladimír Rychman (O. Nový) se do úslužné Zuzany zamiluje, přestože se tentýž den rozešel se svou snoubenkou A. Mandlovou. Zbytek filmu vyplňuje ples, na němž se sblíží A. Mandlová s A. Novotným a na němž se N. Gollová opije při konverzaci s T. Pištěkem a je omylem odvezena do špatného hotelu. Příjemná filmová komedie v režii M. Friče patří díky poutavému, vtipnému a košatému scénáři k nejlepším veselohrám své doby. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Miluji, Nataška předvádí tak skvělou a nebojácnou a emancipovanou ženskou (aniž by to v té době bylo zvykem). Její původní oblečení s tím kohoutím pérem a levnou vypelichanou kožešinou mne vždycky dojme, stejně jako proměna z myšky v motýla, když si navlékne nadýchané šaty. Nový nepotřebuje komentář a roztomilý je Ladislav Pešek. Mám ráda prostředí – filmové – barů a orchestr R.A.Dvorského. jediným kazem filmu je Inka Zemánková se Slunečnicí, ale kvůli tomu * nevezmu. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Příjemná hudba... stará. Snad proto!" Existují filmy, jejichž vznik se datuje víc než sedm desítek let nazpátek, nesou mnohdy nekvalitní černobílý obraz, zastaralý zvuk a jiné technické nedostatky, jejich příběhy jsou často naivní, idylické závěry silně odtržené od reality a herecké výkony nejednou zapůsobí "divadelně". Přesto nesou v sobě jisté neopakovatelné kouzlo, kterému nelze odolat. Přesto (nebo snad právě proto?) se pamětnícké filmy natočené v dobách před válkou (či během ní a těsně po ní) stávají dodnes oblíbeným televizním programem diváků takřka všech generací. Hotel Modrá hvězda patří k mým oblíbeným kouskům tohoto druhu. Příběh založený na zmatcích způsobených dvěma různými hotely (jednoho luxusního moderního a druhého zanedbaného) nesoucími stejné jméno dokáže stále přinést po celou dobu nesmírně zábavnou podívanou, zvláště pohybuje-li v centru veškerého dění krásně rozervná Nataša Gollová se svým živelným temperamentem a mužskou část obsazení pak vedle úlisného gentlemana Oldřicha Nového doplní skvělé trio Pešek-Pivec-Novotný. Tak to je prostě šlágr, který chytí! "Je to chyták!" Šlágr (tedy hudební) zde jeden taky zazní a slavnou píseň Inky Zemánkové "Slunečnice" už si navždy budu pojit s tímto filmem, jemuž pro tu jedinečnou nostalgickou atmosféru odpouštím i dost uspěchaný svatební závěr. A Lišáci jsou pašáci! :) 90% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ďalší pekný, málo známy komediálny počin, ale za Kristiánom mierne zaostáva. Prvá polovica skvelá, samé nečakané obraty, ale v druhej je to trochu zabité groteskovým vyznením, samoúčelnými pádmi na ľade a slabým vývojom príbehu. –––– Co jste to provedl? – To já ne, to tatínek. –––– Zuzanko, nedovolím Vám zešedivět beze mě. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Nataša Gollová byla zkrátka a dobře nejlepší. A hlavně jí to ohromně slušelo s Oldřichem Novým, který tu opět odvádí kus záslužné práce. K tomu připočtěme jeho výstupy spolu s trojicí Pivec-Pešek-Novotný ("Ještě něco?" "Ne, já jen chtěl vidět jaké budete dělat obličeje.") a neskutečnou plejádu hvězd ve vedlejších rolích a není co řešit. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (17)

  • Scenárista Václav Wasserman predkladal svoj scenár, ktorý sa vtedy volal iba "Modrá hvězda", na posúdenie Vladislavi Vančurovi, ktorý bol od konca 30. rokov až do konca protektorátu lektor nových filmových projektov a scenárov. Jeho posudok znel: "Texty filmu skôr pripomínajú texty operetné a nedbajú príliš občianskej logiky." (Raccoon.city)
  • V titulkoch sa objavilo, že pôvodný námet na veselohru je dielom spisovateľky Marie Svobodové. Filmovým historikom sa nepodarilo zistiť, o koho vlastne ide. Je predpoklad ,že meno je iba pseudonym, nakoľko sa film natáčal v dobe protektorátu a osoba by bola pre vtedajší vládnuci systém neprijateľná. (Raccoon.city)
  • Film má aj zaujímavú vlastnícku históriu. Po festivalovej premiére jeho výrobca a majiteľ práv Lucernafilm uviedol jeho kino premiéru 29.8.1941 v pražských kinách Adria a Lucerna s distribučným sloganom "Vtipem nabitá, česká filmová veselohra režiséra Martina Friče. To je Lucernafilm!" V roku 1954 práva na film prepadli Rozdělovne filmů Československého státního filmu. Poponáhľali sa aj s jeho obnovenou premiérou na 12.2.1954 v pražských kinách Blaník a Metro. Jeho distribučný slogan bol uvedený jednoducho: "Starší český film". 16.9.2021 mal film ďalšiu obnovenú premiéru, tentokrát už pod značkou Národní filmový archiv (NFA) pod distribučným sloganom "Film Martina Friče je zpět v kinech". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama