Reklama

Reklama

42

Trailer 2

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Videa (24)

Trailer 2

Recenze (299)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Lidi jsou svině, ať už černí, či bílí. Člověk je člověk a krev máme všichni stejnou. (až na Toncka, ten ji má železnou, aby jí mohl dávat do sběru.) V tomto filmu to zase skvěle vystihli a jsme svědky zrození černošské hvězdy, která to nebude mít na své cestě vůbec lehké, ale na konci stojí něco, za co stojí vydržet. Je to úcta. Výborný film se super obsazením, scénářem a příběhem. Skoro co 10 minut jsem měl husí kůži. Miluji sportovní dramata a tento zase potvrdil proč. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Tyhle životopisný filmy a kort ze sportovního směru, kdy se člověk dostane ze dna až na vrchol, prostě maj něco do sebe. Ale musej co nejdřív zaujmout. V tomhle případě se dokonce jednalo o prvního černocha v baseballu v době obrovskýho rasismu. Je tu pěkně vidět, jakejm překážkám musel čelit díky svý barvě. Ale je to sympaťák, ono snad ani nejde mu to nepřát, aby se prosadil. Pravděpodobně kvůli tomu, co vytrpěl, dneska hrajou baseball a ostatní sporty obě rasy společně. Navíc ani není třeba baseballu rozumět, aby se na to dalo koukat, je to hlavně o tý lidský rovině. Mimo to se ale stejně na konci dozvíme zajímavý věci o čísle 42, o kterejch sem v životě neslyšel. Jestli opravdu takhle proběhla první sezona Jackieho Robinsona ve skutečnosti, tak klobouk dolu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Športové filmy pokojne oželiem, pravidlá baseballu neovládam, takže ani netuším, čo je zmyslom tejto hry a napriek tomu som poctivo dopozeral dvojhodinový film. Športových filmov nakrútených podľa skutočných životných osudov aktérov som videl mnoho. Prakticky sa od seba nelíšia. Tento sa trochu vymykal svojím naivným antirasistickým ladením Poitierovského typu. Násilná disproporcionácia postáv na dobrých čiernych a zlých bielych vyzneniu filmu skôr uškodila, než prospela. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

sportovní pecka, která má oproti jiným filmům se sportovní tématikou obrovskou výhodu v podobě silného sociálního podtextu.. sympatického baseballistu černé pleti jdoucího v první linii boje proti rasové segregaci v tehdejší Americe plné zabedněných idiotů (aspoň podle toho, co ukazuje tento film) si totiž prostě nejde neoblíbit.. nevzpomínám si, kdy jsem naposled při sledování sportovního filmu hlavnímu hrdinovi tak hrozně moc fandil.. silné 4* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Měkkotou rozhodně nebyl. Hroší kůži obdařený afro-americký hráč baseballu Jackie Robinson se obětoval, aby posloužil něčemu většímu, než jen vítězství. Samozřejmě hlavně kvůli dalece odpálenému míčku na hřiště plného předsudků a nenávisti vstupoval, jeho příběh však je/má být zajímavý hlavně tím, že šlo o prvního hráče tmavé pleti v americké nejvyšší baseballové lize. Pečlivě si mnul ruce v hlíně, u mety poskakoval jak na kořist natěšená kočka, nenechal se rozhodit a šel si tvrdošíjně za svým. Jenže jiná barva pleti byla toho času za oceánem stále živou hmotou. Za druhé světové války bojovali proti Hitlerovi, v poválečné Americe ale namísto oslavování zažili jen segregaci a diskriminační zákony. Američané prostě podobné příběhy s jasnou premisou potřebují. Oscarový scénárista Brian Helgeland stojí za takovými kousky jako Tajemná řeka nebo L. A. – přísně tajné, v posledních letech spolupracoval zejména s renomovanými bratry Scottovými. Nyní se znovu vrátil k režii a nedopadlo to ani zdaleka zle. Tedy pokud na jeho stokrát omletou hru s jasně vyloženými kartami přistoupíme. Někteří asi ano.. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (21)

  • Wendell Smith (Andre Holland) sa v roku 1948 stal prvým afroamerickým športovým reportérom, ktorý vstúpil do americkej asociácie baseballových reportérov. (ludovit14)
  • Jackie Robinson předčasné zemřel v roce 1973 na srdeční záchvat, který dostal u svého domova v severním Stamfordu v Connecticutu ve věku 53 let. Záhy po smrti manžela začala vdova Rachel Robins usilovat o to, aby vznikl další film. Dočkala se 40 let po manželově smrti, v roce 2013, kdy vznikl právě tento film 42. (Posheidon)
  • Snímka vyšla aj pod alternatívnymi názvami, a to 42: The Jackie Robinson Story či Untitled Jackie Robinson Project. (MikaelSVK)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama