Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska nebeská v polském kabátě. Je 24. prosince, tedy den, kdy se narodila Annie Lennox, ale také Ježíš Kristus, jak svým posluchačům připomíná moderátor populárního varšavského radia Zet Mikolaj. Když mu zavolá posluchačka Doris, která se marně touží zamilovat, vymyslí si pro ni na místě duchaplnou historku. A jako by tím narýsoval plán zázračného dne, ve kterém se protnou osudy pěti mužů a pěti žen...
24. prosince, v den, kdy se dějí zázraky, se protnou osudy pěti mužů a pěti žen. Psycholog Szcepan zachraňuje sebevrahy a celý svět, zanedbal však svoji rodinu. Jeho žena Karina má milence, pro dceru Majku není otec žádnou autoritou. Ale osud podivuhodně zasáhne a Szcepanovi vrátí roli otce. Karinin příležitostný milenec Melchior, který na Vánoce dělá v obchodním centru Arkadia Santu, obšťastňuje mnoho žen, jednou z nich byla i bohatá a krásná Betty, která toužila pouze po jediném, po dítěti. A vytoužený syn se jí právě na Štědrý večer narodí. Do nemocnice ji odvezou rodiče Wladiho, ředitele Arkadie. Stále marně čekají, až je syn seznámí se svou partnerkou. Wladi konečně tedy v tento den rodičům představí lásku svého života, kterou je - muž. Malgorzatě, krásné a dokonalé sestře Betty a šéfové radia Zet, zdánlivě nic nechybí. Její manžel Wojciech ale přivede na Štědrý večer domů Tosiu, malou uprchlici z dětského domova. Mikolaj, který pracuje v radiu Zet, by chtěl svému synkovi Kostkovi, se kterým po smrti své ženy žije sám, na Štědrý den vynahradit všechny večery, které musí trávit v práci. Jeho přísná šéfová Malgorzata ho ale nekompromisně odsoudila sloužit i na Štědrý večer. Během dne však Mikolaj několikrát potkává Doris, která se spřátelí s Kostkem, a protože je to den, kdy se dějí zázraky, zaklepe večer Doris na dveře jejich bytu... (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (233)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Baví mě experimentovat s filmy zahraniční produkce zemí, které nejsou veřejností přijímány tak samozřejmě jako záležitosti USA, Velké Británie, Francie nebo u nás i ty naše české. A čím jsem starší a objektivnější, tím více zjišťuju, že spousta kinematograficky nevýrazných končin dokáže plodit pamětihodné klenoty. Pokud pominu Bolka a Lolka, jakživ jsem nezabruslil do čistě polské produkce. A v rámci mého předsevzetí se letos v prosinci věnovat vánoční tematice jsem se sešel rovnou s tím nejpovedenějším počinem našich severovýchodních sousedů. Já osobně nechci brát Listy do M jako středoevropskou variaci na Lásku nebeskou. Protože u mě ji svou čirostí, scenáristickou genialitou a nenuceným dojetím dokonce převálcovaly. U představitelky Doris bych se dokázal přiznat k lásce na první pohled. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

pro lucascuse: Polské filmy nikdy nebývaly moc dobré? Už dávno jsem ráda sledovala Wajdu, Kieślowského, ale i Machulského. A Polanski je taky Polák. To jen tak na okraj o tom, jaké také bývaly polské filmy. Listy do M. jsou tedy jiný žánr, ale někdy má člověk náladu na to, aby všechno dobře skončilo. ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Skvěle civilně pojatá polská vánoční romantika. Vlastně si ani neumím představit, jaké by to bylo, kdyby to bylo v polském podání necivilní. Když to srovnám s původní britskou verzí „Láska nebeská“, je pro mě tato polská verze daleko lidsky přijatelnější. Zde máme lidi s „obyčejnými“ lidskými starostmi, kdežto v té britské sledujeme například britského premiéra a jeho filmový problém s americkým prezidentem. Myslím si, že pro „obyčejné“ lidi je přitažlivější civilní forma, protože je jim prostě bližší a lépe se s problémy daných hrdinů mohou identifikovat. Film je to opravdu nádherný, i přestože by nemusel být nutně vánoční. Myslím si ale, že právě vánoční atmosféra dává filmu punc ještě větší lidskosti. Navíc má film i nádhernou znělku, která jej celou dobu provází. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Podívala jsem se až po zhlédnutí české verze, což je asi kámen úrazu, protože čeští herci a české reálie mi pochopitelně vyhovují více. Můj dojem příliš nevylepšil ani český dabing. Hodnotím ale smířlivě, protože se jedná o neurážející podívanou, která v adventním čase mnoho lidí potěší. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

No, odviazaný som z toho nebol. Pár fórov, z toho niekoľko podarených a to je asi všetko. Vianočné romantické komédie okrem českých klasických nežeriem, takže asi nič pre mňa. Film bol s dabingom, a nebyť poľských nápisov v meste alebo na oblečení, nemal by som šancu to rozlíšiť od hollywoodskej produkcie. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Moderátor Mikolaj (Maciej Stuhr) informuje 24.12. rozhlasové posluchače o událostech, které se vztahují k 25.12. Platí to například o datu narození zpěvačky Annie Lennox. Sovětský svaz se rozpadl dokonce až 26. prosince. Na začátku filmu pak v českém dabingu tvrdí, že se 25. 12. 1076 konala korunovace Boleslava Chrabrého. Ten však podle dostupných údajů zemřel v roce 1025. (klukluka)

Reklama

Reklama