Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Úryvek z historie takových těch pospojovaných hvězdičkových států tam nalevo za mořem. V Evropě to ale asi zasáhne málokoho. Ve výsledku je to totiž poměrně dost velká zívačka, kde Forest obsluhuje a tiše sleduje, jak se kolem něj točí dějiny "jeho rasy". Protože, krom pár pokusů o životní moudra, tohle o ničem jiném není. Sice jste prezidentům u frňáku, ale o ničem jiném než o otázce práv barevných to není. Forest to ale zahrál celkem dobře a řemeslně je film také zvládnutý. Známá herecká jména v rolích prezidentů byla mnohdy dost "creepy", třeba Williams nebo Cusack. Všiml jsem si ještě Cuby, ale o Kravitovi, té jejich Oprah a dalších jménech jsem se dozvěděl zase až tady po filmu v Galerii a seznamu herců. ~ 2,5* ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dejin druhé połoviny dvacátého století z pohledu Afroameričanů by byly hodně zajímavé, kdyby se nesnažily za každou cenu diváka dojmout. Pokud už se smíříte se sentimentem na třetí, budete vystaveni velice černobílému pohledu, kdy černí jsou takřka světci a bílí jsou zloduši. Natočeno je to zručně, ale nedkutečně manipulativně. Mám-li film hodnotit jsko agitační video černošské komunity, pak se jedná o zdařilý snímek. V očích ostatních diváků obstojí jen s potížemi. ()

Reklama

Jenda 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek se nezabývá dostatečně do podrobna událostmi, které mohou zajímat evropského diváka a tedy i mě. Rasové téma sice zajímavé je, ale film se všeho jen tak lehce dotýká, zřejmě díky předpokladu, že diváci znají celé historické pozadí. Na druhou stranu chápu, že pro afro-amerického diváka tenhle film může být filmem roku. Navíc mě strašně iritovala toporná neherečka Oprah, která je ve filmu snad víc, než sám Cecil Gaines, o kterém film je. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Kdybyste to měli brát jako objektivní zachycen důležitého společenského tématu, tak už se vám dávno nelibostí zvýšil tlak a na čele vám tepe žilka. Avšak příběh jednoho komorníka, je už jedno, že ho sledujete jen z jedné perspektivy, je to hezký. Možná, že mi někdo vytkne, že ten film neberu příliš vážně...neberu. Můj názor na rasismus je velmi negativní, ale tohle byl jen film, ve kterém se mi líbilo sledovat jednu rodinu a docela zajímavé ztvárnění amerických prezidentů. Pokud jsem ho měla brát vážněji, tak se omlouvám. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Bylo pro mě velké překvapení jaké dobré obsazení měl tento snímek. Dějová linka je příjemně pozvolná, žádné pasáže ani moc ani málo nerozebírá. Vše důkladně, ale střídmě s okolnostmi pracovní, historické i osobní. Hlavní role pro Whitaker je přímo ušitá, nedokáži si na jeho místě představit jiné herce. Závěr filmu mě i dokázal přimět k zamyšlení, jak zatím jsem s životem naložil. Mohu doporučit. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)
  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)

Reklama

Reklama