Reklama

Reklama

Hluboko v oregonských lesích se ukrývá dobře vycvičený zabiják Aaron Hallam (Benicio Del Toro), který utekl ze služby u speciální vojenské jednotky. Když brutálně zavraždí čtyři lovce, zvláštní agentka FBI Abby Durrell (Connie Nielsen) požádá o pomoc L. T. Bonhama (Tommy Lee Jones). Ten jediný jí může pomoct. Bonham je v důchodu, a tak zpočátku váhá. Roky strávené u speciálních jednotek tím, že učil ostatní vojáky, jak zabíjet, nechal daleko za sebou. Ale pak si uvědomí, že vrahem je jeden z jeho bývalých „žáků“. Musí ho zastavit, a proto se vydá do lesů úplně sám. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (316)

movie 

všechny recenze uživatele

Léta 90tá byla pro Friedkina (až na výjimku 12ti ROZHNĚVANÝCH MUŽŮ) plná průserů a průměrů, ale se ŠTVANCEM se vrátil v plné formě. Zarostlý stopař T.L. Jones tu má jednu ze svých nejlepších roli (daleko za Uprchlíkem), Friedkinova režie je chladná, ale zatraceně profesionální. "Když se do dvou dnů nevrátím, sem mrtvej ..." A pak už následuje jen série choreograficky úžasných bitek (daleko za nudným asijským stylem), které mě vytřely zrak. Parádní! A navíc krásně nasnímaná příroda. Aaaaa ... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tomuto filmu chybí jistý megalomanský patos (což je dobře) a zůstává tak jen syrová hrubá kostra, která ale unese nebývalé množství vaty. Ono totiž kilo vaty je stejně težké jako kilo železa, víte? Stejně tak kilo peří. Tenhle film potěší zejména příznivce Benicia Del Tora a nejspíš i ty, kteří si potrpí na dlouhé naháněčky ve filmech typu Bourne & Spol. Tady ta naháněčka dostává slušný prostor a jak se pak (SPOILER) hrdinové ke konci šermuji rybičkama, musel jsem jít s hodnocením mnohem víš, než jsem původně zamýšlel znuděný v půlce filmu. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Než pravíte "Benicio", otevře si drobnou kovářskou dílnu, vám otevře stehenní tepnu, propíchne plíci a zmizí jako prd ve větru. Ten člověk má trauma a dostat z něj ho může jen jeho osobní "Trautman" T.L.Jones.. Friedkin tradičně syrový, naturalistický, ničím se nezdržující a nabízející jeden z nejlepších filmových soubojů na nůž (a pazourek) v historii. Řeknu vám, vydat se do oregonských lesů na houby musí být pěkně o hubu.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Až keď zabíjate holými rukami, zabíjate dôstojne.“ Chápem nadšené, ale aj rozpačité recenzie. Scenár je úžasný. Predstavte si, čo by sa stalo, keby sa špičkový vojak (Benicio Del Toro z TRAFFICU ) zbláznil a zdrhol by do nekonečných a prekrásnych lesov Severnej Ameriky a tam by „vykonával spravodlivosť“ na ničnetušiacich poľovníkoch a pytliakoch. Brutálne by ich vraždil, vyvrhoval tak, ako oni vyvrhujú srny, rozrezával na kusy a oddeľoval im jednotlivé končatiny od tiel. To je absolútne šialený nápad! A teraz si predstavte, čo by sa stalo, keby bol naňho nasadený megatvrdý zabijak (zarastene robustný Tommy Lee Jones), ktorý šialenca kedysi vycvičil? Scenár stojí na skvelom nápade a rozhodne mu pomáha i fantastická výprava krásnych, hustých lesov, obnažená, naturalistická kamera a "starodávna" réžia veterána Friedkina (FRANCÚZSKA SPOJKA, VYHÁŇAČ DIABLA). Ten si s hercami vytrpel náročné nakrúcanie v nebezpečnej divočine, plné stresu, nervovo a dosť ťažkých zranení. A na výsledku je to vidieť,. Vrátane bravúrne surových bitiek, z ktorých doslova strieka krv tak, ako nestriekala ani v najdrsnejších filmoch Stevena Seagala. Zatiaľ v žiadnom inom filme som nevidel, aby bojujúci muž súpera oslepil špliechancom vlastnej krvi (!). Napriek tomu snímka nie je dokonalá, herci boli dobrí, ale ani jeden z nich nepatrí k mojim extra obľúbeným, presun z lesov do mesta ma moc nezaujal a celkovo film napriek vynikajúcej atmosfére obsahuje aj slabšie, nudnejšie miesta. P.S. - Bob Dylan, Johnny Cash, "Highway 61 Revisited". ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kleopatra napsala, že formátu Benicia Del Torra a Tommy Lee Jonese je tato záležitost nehodná. Kdybych byl špičkově placený herec Hollywoodu, taky bych se každou chvíli budil v noci hrůzou ze spaní, jak zchudnu a místo výletů na nejproslulejší letoviska světové smetánky budu trudně trávit svoji dovolenou na Beverly Hills. Ve skutečnosti je přítomnost těchto dvou áčkových herců jedním z mála kladů, kterými se tahle akční podívaná může pochlubit. A především je to doklad úpadku režiséra Williama Friedkina, který kdysi dokázal natáčet špičkové akční snímky s chytrým scénářem a myšlenkou. Řemeslo sice nezapomněl, takže své hrdiny dokáže vést pevnou rukou, jenže scénář patří k tomu typickému žánrovému braku, u kterého je nutné vypnout mozek, aby se přehlídla spousta nelogičností a hloupostí. Štvanec je zároveň hodně krvavý, tak, aby se uspokojila divákova žízeň po brutalitě. V reálném světě by pochopitelně pronásledovatel o více než o generaci starší nemohl držet krok s mladým válečníkem a už vůbec by nemohl volit takový způsob boje, který oba herci ve finále předvedli. Celkový dojem: 25 %. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Reklama

Reklama