Reklama

Reklama

Jejich láska byla silnější než smrt... Nalezenec Heathcliff je panem Earnshawem přiveden na Větrnou hůrku jako dítě a vychován v jeho rodině. Zamiluje se do jeho dcery Kateřiny. Po smrti pana Earnshawa se stává jen jedním z čeledínů, přesto doufá, že jeho láska dojde naplnění. Kateřina však podlehne pokušení peněz a provdá se za bohatého a společensky výše postaveného Edgara Lintona... Slavný román anglické spisovatelky Emily Brontëové sugestivně líčí prostředí, v němž hrdina vyrůstal, osvětluje příčiny, pro které se z normálního chlapce vyvinul v ovzduší nenávisti tvor, který splácí všechny domnělé i skutečné křivdy nelidským způsobem a jenž nezná slitování ani sám se sebou. V roli Heathcliffa na sebe ve filmu režiséra Roberta Fuesta výrazně upozornil začínající, teprve čtyřiadvacetiletý Timothy Dalton. (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

cherita 

všechny recenze uživatele

Větrnou hůrku jsem četla už dávno, ale pokud si dobře pamatuju, tak to určitě nebyla komedie, což se o tomhle filmu tak úplně říct nedá. Jak mi Timothy Dalton vadil v roli Rochestera v Janě Eyrové, tak coby Heathcliff táhne na svých mladinkých, hubených ramenou pomalu celý film. Co mu taky zbývá jiného, když se k tomu nikdo z ostatních herců nemá. Žalostná je zejména představitelka Cathy, která to krapet přehnala s tou divokostí a nespoutaností své postavy a hraje hlavní hrdinku spíš jako mentálně zaostalou. Samotný film není až tak hrozný, ale má uspávací tempo a působí dojmem, že je nekonečný, což je s podivem, vzhledem k tomu, že se tvůrcům podařilo zfilmovat sotva polovinu knihy. A ten konec, to je zdvižený prostředníček všem fanouškům předlohy. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Moc ráda bych dala víc, ale nejde to. V podstatě jediné, co se mi na tomto filmu líbilo, byl představitel Heathcliffa. Kdyby to byl původní scénář, byl by to určitě velmi povedený film, má spád, dramatičnost, sílu, ale je to scénář podle notoricky známého románu a navíc velmi dobře napsaného. A když hlavní pointa příběhu - celkové rozuzlení - smíření - ve filmu chybí, nemohu dát víc. T. Dalton byl ale vynikající. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Táto verzia Búrlivých výšin je zrejme tou najznámejšou a nebyť toho priveľmi televízneho looku, bola by nesporne najlepšou. Timothy Dalton to skvelo a citlivo zahral a za zvukov ikonického hudobného podmazu od Legranda to spolu jednoducho fungovalo. Preto aj pridám jednu hviezdu a odporúčam hlavne tým, ktorý čitali knihu. Môže im to priniesť trošku iný pohľad. Každopádne ale som bol celkom spokojný aj napriek nie celkom dotiahnutému vizuálu. 70 % ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Žiaľ ani toto filmové spracovanie knižnej predlohy ma nepresvedčilo o kvalitách príbehu tohto ľúbostného viacuholníka. Emocionálne poryvy, vášne, láska a nenávisť sa tu miesia za neuveriteľných podmienok. Oproti filmu z roku 1992 je príbeh podaný jemnejšie aj keď divokosť v Heathcliffovom srdci v Daltonovom prevedení zostáva. Produkcia je kvalitná a ani Timothy Dalton ani Anna Calder-Marshall sa za svoj herecký výkon nemusia hanbiť. S blížiacou sa tragédiou sa darí celkom dobre zahusťovať atmosféru, ale výsledok je aj tak vlažnejší. ()

loveless 

všechny recenze uživatele

Název filmu napovídá, že by se mělo jednat o adaptaci románu Emily Brönteové. Ovšem největší podobností mezi filmem a knihou jsou jména hlavních hrdinů, jejich povahy a převážnou většinu motivací si zřejmě scénárista vycucal z prstu. Opravdu velká škoda, Dalton mohl být výborným Heathcliffem a ne jen bláznivým špinavým hlupákem. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Film natočila americká filmová produkčná spoločnosť AIP, ktorá nezvykla točiť takéto žánre, avšak presvedčil ich úspech filmu Rómeo a Júlia (1968). Hovorca štúdia povedal: "Veríme, že vzhľadom na moderný, mladistvý vzhľad, ktorý preň plánujeme, si príbeh Bronteovej zaslúži prerozprávanie." Prezident AIP James H. Nicholson dodal: „Klasika má vopred vypredané publikum.“ (Arsenal83)
  • První volboudo role Heathcliffa byl Patrick Mower. Nakonec se natáčení ale nezúčastnil kvůli práci na filmu Volání smrti (1970). (Cheeker)

Reklama

Reklama