Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O strastiplné cestě za zlatým snem - aneb nemálo cynické a zároveň humorné i poučné pojednání o tom, kterak se z původně bezúhonných a vcelku loajálních jedinců stanou snadno a rychle mrchožrouti. Stačí, když se naskytne příležitost - to ostatní už přijde tak nějak samo … asi to máme v genech … ;-) ... Pro pořádek bych měla ještě dodat, že i mrchožrouti mají svou morálku a své zásady - i když každý z nich je má nastavené jinak a chápe je po svém. A asi je zbytečné dodávat, že Jean-Paul Belmondo je neodolatelný, ať je kýmkoli. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film o touze po bohatství, které z hlavního hrdiny udělá nečekaného válečného hrdinu. Ve filmu, kde skoro všichni, kteří se pohybovali u hlavního hrdiny zemřou. Vše se odehrává v Tunisku za druhé světové války a prvotní úkol pro 1. francouzskou cizineckou legii zní odvést národní zlato v hodnotě 6 miliard do bezpečí. Hlavní postavou je seržant Pierre Augagnour (chlapák Jean-Paul Belmondo), který láme jedno ženské srdce za druhým. Nejdříve zemře většina členů z jeho legie, pak i Němci, kteří na ně zaútočili. A stal se přerod, když Augagnour spolu s dalším legionářem Boissierem (Michel Creton) si chtějí zlato nechat. Proti nim stojí rotmistr Edouard Mahuzard (Michel Constantin) a později i váhavý poslední člen dělostřelecké brigády Béral (Jacques Villeret), ale ti všichni v zájemných půtkách umírají. A po netradiční smrti bankéře Laroche-Fréona (Francois Perrot), zústavají na zlato už jen tři. Kromě Augagnoura, ještě bankéřova žena Hélene (Marie Laforet) a Němec Karl (Matthias Habich), který se na zlato nechal nalákat Helenou. A nastává další psychologická hra, nejdříve vypadne ze hry Helena, když ostatní zjistí, že jen intrikuje proti všem. Později také Karl, který se chtěl Augagnoura zbavit. Samozřejmě kořist mu nemohla zůstat, a tak se místo toho stává válečným hrdinou. Zajímavý film s dávkou psychologického dramatu, válečného napětí, a s příjemným nadhledem a humorem. ()

Reklama

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Na nic se nečeká a jak skončí titulky začíná jízda přes mrtvoly. J.P. Belmondo hláškuje jak o život, kulisy v podobě Cizinecké Legie, Afrika Korpsu, zlata a Tunisu mu každou chvilku nahrávají na smeč. Přes hodně drsných scén a brutálních kotrmelců se jedná o jeden z nejzábavnějších filmů v Bébého filmografii. ()

kwaicheng 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Jediné, co bylo na Mrchožroutech dobré bylo krásné prostředí Afriky a scéna, kdy bankéřova manželka komentuje smrt svého muže, který se vymočil na dráty vysokého napětí: "Konečně s tím svým pindíkem něco dokázal..." Jinak to byla opravdu bezbřehá nuda, vojenské scény byly do všechny do jedné kravina, vojáci stříleli jako když sousedovic Pepánkovi povolí svěrače, Belmondo byl otravnej jak dyzentérie, zkrátka nemělo to grády. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zase ti Frantíci a jejich humor. Experti největší! Tahle válečná komedie je tak nahláškovaná a vtipná, že jsem se se chlámal skoro celou dobu. Belmondo s humorem sobě vlastním každou situaci bere s nadhledem a s úsměvem na tváři. Bombastické skloubení srandy s válečnou hrůzou! Pár přeživších legionářů se v Tunisu pokouší vyloupit banku, ale bez komplikací to nejde. Belmondovi vydatně sekundují všechny další postavy (opět v geniálním starém českém dabingu) a na scéně se objevuje jako manželka bankéře i krásná Marie Laforet, která hrála Belmondovu milenku v Policajtu nebo rošťákovi a manželku z Veselých velikonoc. Ladí jim to jako vždy skvěle! Nehorázná prdel a mám chuť si film pustit znovu, což se stává opravdu jen velmi vyjímečně. Žeru hudebního skladatele Delerueho a tady střídá tolik božích motivů a hudebních nástrojů, že se mi z toho točí krásou hlava. I teď, když píši tyto řádky mě jede z beden jeho geniální soundtrack, který si stoprocentně pořídím na krásném vinylu. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Mahdia a Hiboun v Tunisku. (dyfur)
  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)

Reklama

Reklama