Reklama

Reklama

Osud jménem Tugendhat

(TV film)
  • angličtina A Destiny Named Tugendhat (festivalový název)
Česko, 2012, 52 min

Režie:

Rudolf Chudoba

Hudba:

Zdeněk Král

Obsahy(1)

Příběh rodiny osvícených investorů, slavné vily architekta Miese van der Rohe a jejího znovuzrození po dvouleté památkové obnově... Brněnská vila manželů Grety a Fritze Tugendhatových z let 1929–1930, navržená architektem Ludwigem Miesem van der Rohe, byla jako jediná památka moderní architektury v České republice zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V letech 2010–2012 prošla vila Tugendhat i s přilehlou zahradou památkovou obnovou, při níž byla uvedena do autentické podoby z roku 1930. Dokudrama – dokumentární film s hranými scénami – režiséra Rudolfa Chudoby sleduje osudy slavného domu ve třech liniích. První je příběhem rodiny vzdělaných a zámožných stavebníků, který kopíruje historické drama 20. století. Druhý příběh se týká samotné vily, jejího autora a dobové umělecké atmosféry. Třetí realistická linie pozoruje důslednou a detailní památkovou obnovu, díky níž získal tento architektonický klenot znovu svůj původní lesk. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nesnášim ty rádoby autentický záběry, který působí směšně a jak pěst na voko. Stále dokola opakující se klavírní melodie (to tam nemohli dát aspoň tři?) a naprosté vynechání co se dělo s vilou v druhé polovině dvacátýho století. Scházelo mi víc informací o vile po technické stránce. Prostě nelíbilo. ()

adriane9 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, kde musím vytknout akorát ty zbytečné vstupy s herci. Nejsem milovníkem moderní architektury, ale vila Tugendhat je výjimka, o které čtu, obdivuji prostornost a vyjímečnost a možnost vidět ji naživo (již po rekonstrukci) pro mě byl zážitek který si ponesu celý život. Ze tří českých dokumentů je tento nejpřínosnější a pokud vás vila zajímá doporučuji jej, více však ale osobní návštěvu vily. Protože jak řekl architekt L.Hilberseimer : "Žádná fotografie tohoto domu nemůže sprostředkovat správný dojem. Člověk se musí v tomto domě pohybovat, jeho rytmus je jako hudba." ()

Reklama

mosem 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém oceňuji především historické pohledy na vilu a rodinu Tugendhatových. Za tohle by si autoři zasloužili více než 3 hvězdičky, možná plných pět. Slabinu vidím ale v tom, že prakticky není zmíněn osud vily po druhé světové válce a nelíbila se mně kamera, zabírající vystupující osoby (dcery Tugendhatových apod.) z nezvyklého pohledu. Možná to měl být záměr, ale pak jsem jej nepochopil. Mně tento způsob zachycení docela rušil. Takže výsledkem toho jsou 3 hvězdy. Bez ohledu na tuto skutečnost je to ale film, který si shlednutí určitě zaslouží. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

A potom, že kámen nedokáže „dýchat resp. mluvit“. Tyhle zdi by mohly vyprávět a jsou toho jasným důkazem. Oživlá historie tehdejší (před)válečné doby spjaté s tímto domem, rodinou Tugendhatových, (která jej nechala roku 1928 navrhnout a na jejíž samotnou realizaci dohlížel) německý(m) architekt(kem) Ludwig(em) Miese(m) van den Rohe, až po současnost, tj. její rozsáhlou, velmi nákladnou (156mil. korun) (znovu)rekonstrukci z let 2010-2012, (první proběhla v 80-tých letech, kdy byla také následně (2001) zapsána na seznam světového kulturního dědictví pod hlavičkou Unesco). Jedná se o nejvýznamnější dílo (spolu s německým paviloném v Barceloně) tohoto německého architekta, tj. stavbu, která (bez přehánění) určila nová měřítka (směr) moderního bydlení a patří k základ. pilířům svět. moderní architektury-funkcionalismu. Přiznávám, jedná se o mojí srdeční záležitost, takže hodnocení bude čistě subjektivní, ale nenechte se (z)mást, kvalita samotného dokumentu (resp. dokudrama) je nesporná a zcela určitě má co nabídnout i „nezainteresovanému“ divákovi. P.s. čistě pro zajímavost: za 2. sv.války vilu využíval letecký konstruktér a průmyslník Willy Messerschmitt ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o stavbě, před jejíž výjimečností i pohnutým osudem stojím v pokorném respektu. Můj velký oblíbenec a vzor, Ludwig Mies van der Rohe, zde nechal vzniknout vile, která nemá sobě rovné. Jsem hrdý na to, že tento skvost stojí v mém milovaném Brně, a nedočkavě se těším, až si konečně najdu čas podívat se do této zrekonstruované ikony moderní architektury. V dokumentu mimo jiné zazní: "Osobně neznám žádný jiný moderní prostor, který by se vás tak zmocňoval". Lépe bych to sám neřekl. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama