Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

A pak že Mel umí jenom řežby. V tomhle filmu, alespoň co se pamatuju, nevyteče snad ani kapka krve. Jediný důvod, proč jsem tomuhle kousku nedal 5* ale 4* je, že téma dvou lidí na okraji společnosti, kteří něčím obohatí jeden druhého, je ve filmu celkem časté. Jinak tomu filmu ale nemám co vytknout, scénář je fajn, Mel i ten kluk hrají uvěřitelně a Mel jako režisér nehraje nijak přehnaně na city. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podařená režijní prvotina Mela Gibsona, která by s menším počtem sentimentálních scén a s pomalejším vývojem vztahu dvou odlišných lidí mohla vyjít i na pět hvězdiček. Na jedné straně je tu mladý kluk toužící po vojenské akademii, na té druhé bývalý profesor, který se odhodlá udělat vše proto, aby ho na ni připravil. Ten první je psychicky labilní, uzavřený a potřebuje autoritu, ke které by po smrti svého otce mohl vzhlížet. Ten druhý byl zavržen společností pro svůj vzhled a už dávno rezignoval na boj s předsudky ostatních obyvatel města. Ten první je k němu zpočátku chová také, ale brzy v něm začíná vidět něco víc. Osobnost. Přítele. Možná i otce. Jenže lidé na jejich vztah nahlíží úplně jinak. Ostatně, jak si mohou vysvětlit, že malý kluk tráví celé dny a občas i noci u osamělého stárnoucího muže žijícího s jistým "hříchem" minulosti? Muž bez tváře je film o předpojatosti, kterou chováme vůči lidem od nás v nějaké drobnosti odlišným. O lidském chování, o důvěře, o přátelství. Přiznávám, že i já jsem původně nahlížela na Mela Gibsona hlavně jako na "toho napůl znetvořeného chlapíka", ale potom jako by se něco stalo... Je to divný. Už nevidím tvoje jizvy. Stěží můžu říct, že tam vůbec jsou. Je to stejné jako v životě, nejprve vidíte na člověku jen jeho vzhled, teprve potom si všímáte, jaký vlastně je. A Muž bez tváře je o tom, že bychom na ten první - vzhledový - dojem neměli hned dávat. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ľudia na minulosť myslia často, ale nech je, aká je, je preč.“ Príjemný, civilný, ale možno až príliš tuctový a miestami nudný režijný debut Mela Gibsona, ktorý sa svetu pokúsil dokázať, že nie je len akčný búchač, frajer a sexidol, ale i talentovaný režisér. Ale to dokázal až svojimi neskoršími filmami (Statočné srdce, Umučenie Krista, Apocalypto). Muž bez tváre je komorná dráma o dôležitých veciach, ale trochu jej ubližuje málo rázna réžia, scenár plný klišé a myslím si, že aj Gibson v titulnej úlohe. Posledná scéna s vojenskou slávnosťou (a „vodná teória“) patrí k mojim obľúbeným filmovým scénam, ale inak priemerná nostalgická melodráma. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sentimentální? Proč? Mně naopak přijde tenhle film emocionálně dobře ukočírovaný. Nijak zvlášť náročný, ale příjemný příběh o předsudcích, přátelství, rodinných vztazích a úctě, mezi řádky lze vyčíst i něco o vině a odpuštění. Líbilo se mi zejména věrohodné ztvárnění Chuckových domácích poměrů i jejich kontrastu s poklidným prostředím McLeodova domu... Dobré výkony Gibsona a mladičkého Stahla, ten prvně jmenovaný se za svůj režijní debut stydět zdaleka nemusí. Značka: Útočící kočka. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek pro pedagogy aneb Disce aut discede. 1) Je tu pár užitečných rad, jak být dobrým pedagogem, rad, ze kterých by měl radost i Makarenko. Zvláště bych vyzdvihl odpověď učitele na otázku, jestli zneužil svého předchozího žáka. I didn't spend all summer teaching you, so you could cheat on this question. 2) Spoiler. Výrazný homosexuální (nebo snad pedofilní) aspekt, přítomný v předloze Isabelly Hollandové (knihu napsala jako 52letá v roce 1972), je ve filmu zatlačen do pozadí. Et tu, Chuckus? Rozhodl tak Mel Gibson ve snaze to say something more positive. Příběh tak ztratil jednu významovou rovinu, ale získal na jednoznačnosti a nesporně se stal přijatelnějším pro mainstreamového diváka. 3) Maloměsto je vykresleno úsporně, avšak velmi výstižně. Je pro USA typické, že autorka knihy zvolila tehdy asi šestisettisícový Boston. Ve filmu jej nahradily záběry z Portlandu ve státě Maine, kde (v Maine) byl film i v dalších lokacích převážně natáčen. 4) Příběh je situován do roku 1968. Chtějí tím snad autoři naznačit, že v dnešní Americe by se to takhle odehrát nemohlo? 5) Pro 37letého Mel Gibsona to je režisérský debut, pro 14letého Nicka Stahla debut herecký. 6) Distributor zase jednou nahrazuje nedostatek invence převyprávěním většiny děje ve svém textu. 7) Závěrem nádherné učitelské vyznání: You gave me what I never expected to find again. A gift of your trust and love. And nothing can take that grace away. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Mel Gibson sa obsadil do role McLeonda len preto, lebo nevedel nájsť žiadneho iného vyhovujúceho herca. (Fejpof)
  • Pieseň, ktorú Megan (Gaby Hoffmann) spieva na cintoríne, je "Born a Woman" od Sarah Posey. (Fejpof)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno