Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dob založení Spojené Federace Planet byla základní směrnice zcela jasná - žádná expedice hvězdné flotily se nesmí vměšovat do přirozeného vývoje jiných civilizací, dokud nebudou připraveny na první kontakt - čili dokud neobjeví technologii hypermotoru. Nyní ale Picard dostává rozkazy, které jsou v přímém rozporu s tímto pravidlem. Pokud uposlechne nadřízené, 600 mírumilovných obyvatel planety Ba´ku bude násilně vysídleno ze svých domovů pro údajné dobro miliónů ostatních lidí, kteří pak budou moci využívat účinku Pramene mládí planety Ba´ku. Pokud neuposlechne, riskuje svou loď, svou kariéru i svůj život. Pro Picarda je však volba jasná, postavit se proti celé hvězdné flotile... a vést vzpouru za záchranu Ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (187)

klerik 

všechny recenze uživatele

Startrekovský fíling mi vždy vadil - elasťáky, smiešne zbrane, málo "ozajstnej" akcie a tak. Ale tento film je fajn. Možno je to tým, že postavy sa trochu vymykajú zo zabehnutého rámca (romantika, humor). Aj napriek nižšiemu rozpočtu sa konečne podarilo navodiť určitý pocit veľkoleposti... Rovnako dobré ako STAR TREK: NEMEZIS... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jakkoli mě prvních pár scén vyděsilo tématikou krásné, bezbranné a ohrožené planety, od chvíle, kdy se děj přesune na Enterprise, je všechno jinak. Frakesova režie nemá stejně jako u Prvního kontaktu chybu a k válečným dilematům přidává i překvapivě výborné vtípky (důsledky účinků planety na posádku se přesně drží na hranici osvěžující inovace a lehké bizarnosti). Obrovskou zásluhu na výsledném dojmu má ale náboj Picardovy postavy. Nechci sice protěžovat starou gardu, ale nejspokojenější jsem byl právě ve chvíli, kdy se kapitán stává téměř až kirkovsky zásadovým i rebelujícím hrdinou. Vadou na kráse je tak snad jen přepálené finále. Těch komplikací při něm bylo až moc a hodně tak zachraňuje vygradované setkání dvou kapitánů. Jinak ale překvapivá spokojenost a poznání, že Jonathan Frakes tuhle filmovou sérii doopravdy zachránil. 75% ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Předposlední film s Picardem a novou posádkou je sice slabý a tradiční lichý díl Star Trek filmového univerza, ale nemá tolik špatných a hluchých míst jako v případě VII – Generations. Po svižném a kvalitním VIII - První kontakt je to však o stupeň horší - taková průměrná desítka světlá - neurazí, nenadchne a účel splní. Frakes režíruje slušně, herci drží laťku, ale je to jen průměrná epizoda TNG, kde se moc nebojuje, ale více kecá. Hodnocení OST: Goldsmith se drží svých kvalit a opět drží hudbou film nahoře. 7/10 ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že méně rozvinuté civilizace ztrácí při kontaktu s vyvinutějšími civilizacemi touho se rozvíjet, musela Federace přijmout zvláštní zákon o nevměšování. Ale i z tohoto zákona jsou výjimky, a tou je mise na planetě Ba'ku, kde žije asi 600 obyvatel svým, takřka idylickým životem - až do okamžiku, kdy se při pozorování "zblázní" android Dat, a na planetě zadrží zbytek pozorovacího týmu. Kapitán Pikard má jen několik hodin, aby zjistil co stojí za podivným chováním svého mechanického "přítele", a zabránil genocidě ... Každý další díl Star Treku přináší novou myšlenku, a tato mi skvěle padla (pokud někdo čítával Marka Stona, tak určitě rozumí). Sice stále nemůžu přijít na vkus "nové" posádce Enterprise, ale to mi nové díly vynahrazují svými zápletkami, vizuálními efekty (přece jen, doba docela pokročila a počítače umějí leccos), výbornou hudbou i hereckými výkony samotných představitelů... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Opravdu má být morální dilema, jestli přesunout skupinu 600 lidí na jinou planetu, aby mohla medicína pro miliardy skokově poskočit? To není žádná paralela k nucenému vysidlování v americké či evropské historii, to je ekvivalent odkoupení pozemku kvůli stavbě dálnice - tady není, o čem přemýšlet. A že se do toho zamotají jednorozměrní záporáci, není zrovna omluva, ale laciná berlička. Jinak minulému dílu jsem vytýkal, že se v něm děje moc věcí moc rychle. Abych si neprotiřečil, říkám, že tady se neděje nic a děje se to pomalu. Nevím, jestli to měl být návrat k původním dílům... ale není. IX je tak podobně jako V především chytračení pro hloupé lidi, kdy se morální problém pozná podle toho, že hodně postav často opakuje, že se jedná o morální problém. Get it? ()

Galerie (44)

Zajímavosti (18)

  • Jedná se o jediný Star Trek film, který nemá uvedené hvězdné datum. (mirliflore)
  • Téměř polovina filmu byla točena v exteriérech, což je nejvíce ze všech Star Trek filmů. Točilo se dokonce i v nadmořské výšce 3 000 m n.m. (mirliflore)
  • V některých scénách musel nosit Jonathan Frakes, představitel Rikera, falešné vousy, protože se již oholil pro scény, ve kterých postava vousy nemá. (mirliflore)

Reklama

Reklama