Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 444)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý film. Výkony jsou jednoznačně velkolepé. Bruce Willis mne překvapil. Nikoho jiného si v jeho roli nedokážu představit. Je dokonalý jak v použití řeči a těla, tak v zabarvení hlasu. Zvládne vypadat nebezpečně, extrémně zranitelný a nemocný současně. Výkres postavy je poutavý a v jednom momentu začnete věřit, že by mohl být opravdu duševně nemocný a že vše kolem je součástí jeho halucinací. Film jako celek je krásně poskládán a je jedním z nejlepších sci-fi (dokonce bez třpytivých efektů). ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nejsem až za hrob uctívající tvorbu páně Gilliamovu, ale tenhle film, který jsem si musela pustit několikrát, abych ho absorbovala v jeho plné rozvětvenosti, barevnosti, emotivnosti a vůbec v celé jeho pestré škále, velmi ctím. Bruce Willis, kterého jsem do té doby vnímala především jako vtipného bodrého řízka, mě posadil svým výkonem na zadek. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Podivný režisér Terry Gilliam natočil podivný film s podivným hudebním doprovodem v ještě podivnějším prostředí, není to však ke škodě. Twelve Monkeys je opravdu povedený film, který diváka dokáže chytnou již v samotný začátek a vnutit mu, aby pomalu řešil co se to vlastně děje. Celý snímek je spíše skládačkou, ke které divák pomalu získává další dílky a musí hledat místa, kam by zapadly. Je nutné si však dát pozor na zavádějící situace a slepé uličky. Režisér si zdatně pohrává se skutečností a fikcí, přičemž je smíchává dohromady, aby v tom měl divák dokonalý zmatek. Jenže ne vždy to funguje. Jen ten kdo měl to obrovské štěstí, že o Twelve Monkeys vůbec nic nevěděl si mohl tyto hrátky pořádně užít a vychutnat. Tomu kdo film ještě neviděl, doporučuji vůbec nic si o něm nezjišťovat, neboť ačkoli se to nezdá, i obsah v TV programu může drsně pošramotit celkový dojem ze snímku, a to je ohromná škoda, protože jen ten kdo neví, co je skutečnost a co ne si dokáže ten zážitek pořádně vychutnat. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Wow. A ještě asi tak dvacet dalších, abych se přesně vyjádřil. Tohle si odpírat tak dlouhou dobu byla neskutečná chyba, tohle byl totiž přímý útok na mou TOP 10 ! Až neskutečné jak to na mě všechno působilo. Ta ústřední melodie mi nejdřív lezla na nervy, poté jsem z ní měl trochu psycho a teď po dokoukání ji miluju. Ani nejde popsat jakou mám radost z Willise v tomhle filmu, to samé z Pitta, většího magora jsem dlouho neviděl. Do toho cestování časem, kousky skládačky, které do sebe čím dál tím víc zapadaly a skvělá post i pre-apokalypsní atmosféra mi zkrátka utvořily velmi komplexní celek, který jako takový ve mě bude zrát ještě nějakou tu dobu. Prostá genialita v každém coulu. Twelve Monkeys - 99% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bravo! Kradou se mi na jazyk téměř samé superlativy, tak aspoň na začátek zmíním jeden tmavší stín, a to v podobě faktické chyby, kdy je Bruce střelený do nohy, kulhá a o pár hodin později běhá jako rybička. Ale jinak filmu nemůžu (a ani nechci) vytknout vůbec nic. Výborná Gilliamova režie (vzhledem k tomu, že jsem od něj viděl jen 2 Monty Pythonovské filmy, tak velké překvapení), napínavý příběh, inteligentní pointa, propracované hrátky s cestováním v čase, nenápadná, přesto dobrá hudba, zajímavý, mnohoznačný konec, ale hlavně HERECKÉ výkony (zaujme určitě David Morse a Madeleine Stowe, ale svým výkonem mě naprosto uchvátili Brad Pitt, jehož dokonalého cvoka jsem fakt žral a Bruce Willis, pro mě ve své životní roli). Film si určitě hodlám v budoucnu pustit znovu, protože na poprvé jsem opravdu nepobral úplně vše, každopádně doporučuju všem, i těm, kteří se úplně neřadí k fanouškům žánru sci-fi. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (58)

  • Filmárov pri tvorbe niektorých pasáží inšpirovalo dielo slávneho českého fotografa Jana Saudka. (Jello Biafra)
  • Scény v blázinci se natáčely v nepoužívaném věžení Eastern State ve Philadelphii. Další filmování probíhalo také v Baltimoru. (don corleone)
  • V januári 1996 bola spoločnosť Universal zažalovaná architektom Lebbeusom Woodsom za použitie jeho ilustrácie z roku 1987 vo filme bez povolenia. Súd rozhodol, že miestnosť zo scény, kde je Cole (Bruce Willis) vypočúvaný na stoličke visiacej na stene, plagiovala Lebbeusovu prácu. Universal mu musel zaplatiť šesťciferné odškodné. (Arsenal83)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama