Reklama

Reklama

Mystérium sexu

(seriál)
  • USA Masters of Sex
Trailer 12
USA, (2013–2016), 43 h 54 min (Minutáž: 52–60 min)

Tvůrci:

Michelle Ashford

Předloha:

Thomas Maier (kniha)

Hudba:

Michael Penn

Hrají:

Michael Sheen, Lizzy Caplan, Caitlin Fitzgerald, Teddy Sears, Nicholas D'Agosto, Heléne Yorke, Beau Bridges, Julianne Nicholson, Rose McIver, Allison Janney (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(46)

O sexu chtěli vědět všechno. A nebáli se zeptat. Co všechno se vlastně děje s lidským tělem při sexuálním vzrušení? Tuto otázku začal koncem padesátých let dvacátého století systematicky zkoumat americký gynekolog William H. Masters se svou asistentkou a posléze i pracovní a životní partnerkou, sexuoložkou Virginií E. Johnsonovou. Masters a Johnsonová se svým výzkumem podíleli na tzv. sexuální revoluci. Jak však jejich výzkum vlastně probíhal? Jak přesvědčili lidi, aby pod jejich dohledem prováděli ty nejintimnější praktiky? A jak vlastně vypadal soukromý život těchto průkopníků sexuální vědy? Na to se pokouší odpovědět úspěšný americký seriál Mystérium sexu, v němž ústřední dvojici ztvárnil britský herec Michael Sheen a Američanka Lizzy Caplanová. Výsledky výzkumu Masterse a Johnsonové vyšly mj. i česky, a to čtyři roky po americkém vydání, v roce 1970 pod názvem Lidská sexuální aktivita. (Česká televize)

(více)

Videa (58)

Trailer 12

Recenze (157)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál je především úplně JINÝ než ostatní seriály. Má zvláštní atmosféru, kterou buď beze zbytku přijmete, nebo vás to nebaví. Pitvá sice sex, ale snad právě proto je dost asexuální. Vychází z reality a životopisných dat hlavních aktérů, ale přetváří si ji po svém. Neotřele, chytře, často i napínavě. Daleko nejlepším tahem bylo ale angažování Lizzy Caplan jako Virginie - ta je skvělá a jedinečná naprosto v každém záběru. A i když by těžko mohla aspirovat na matku roku, ani vás nenapadne jí něco vyčítat. Bill Masters Michaela Sheena je její totální protiól - upjatý a nesympatický robot, ale interakce mezi nimi (oddanost práci, zvláštní osudové pouto) funguje ukázkově. Co překvapí - je žánrová odlišnost první a druhé série. Proto plně chápu, že při druhé řadě přibývá odpadlíků. Pikantnosti ohledně výzkumu "sexu" se totiž téměř výhradně odehrávají v té první, hravé sérii; druhá řada je naopak spíše vztahová - tedy o poznání ponurejší, temnější, ale také o to lepší. Pro mě osobně návyková záležitost - všech 24 dílů/1 týden. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Kupodivu to není vůbec laciný seriál těžící pouze z tématu sexu. BBC by z toho rozhodně vytřískala žhavější a detailnější scény. Tady ale ani nejde tolik o detailní záběry kopulujících lidí jako o zajímavý příběh. Je možné porovnat dobu, kdy byla podobná témata tabu a kdy bylo i v ložnicích méně veselo. I láska byla jaksi na okraji. "Ale když už jednou vidíte Oz, proč se vracet do Kansasu." A když už třeba byla láska, chyběla vášeň. Ale je tomu dnes opravdu jinak? Nejsme i nyní lapeni ve světě sňatků bez lásky či rozbitých manželství pro nalezení vášně jinde? Díky Mastersovi možná víme, jak vše funguje a dokážeme o všem mluvit, ale globálně se opakují stejné vzorce. Je ale zajímavé sledovat, jak se věda zajímala o naše základní instinkty. Třeba nás toto připomenutí časů minulých posune někam dál. Třeba to bude jen vášnivý milostný příběh. Uvidím, co se z toho vyklube. Každopádně mám chuť filosofovat a sledovat dál. (Viděno zatím jen 5.dílů - brilantních). EDIT: Seriál si udržel tempo až do konce a závěr série byl očekávatelný, přesto skvělý. Kromě tématu homosexuality a rasismu tu je nastíněno i několik dalších zajímavých témat. Výborná je především linka doktorky bojující za testy na rakovinu děložního čípku. Do toho ještě studená válka a žhavé, nevhodné jiskření na pracovišti. Tahle vztahovka z lékařského prostředí je ozvláštněna historickým pozadím a snad i trochu pravdivým příběhem. ()

Reklama

KR4T4S

všechny recenze uživatele

Je hodně zjevné, že Showtime chce navázat na úspěch svého sériového vraha a tak Masters of Sex mají krom "kontroverzního" tématu i velmi podobnou detailní, metaforickou znělku jako byla ta geniální Dexterova. Po prvních dvou dílech mě nejvíc baví scény, kde se nejedná přímo o ony lákavé, sex pitvající motivy, ale hlavně dialogy a postavy kolem. Tzn. že zatím nejvíc mě zajímá úžasná šlápota Betty, do budoucna zajímavá role manželky dr. Masterse a především sympatická Virginie v podání Lizzy Caplan (Sheen jede klasicky dobře). Takže prozatimních 65% je tak akorát s tím, že v tom vidím velkou zábavu i napětí, pokud to nezklouzne k vztahovce typu Grey's Anatomy ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Na originálnější záležitost mezi současnými seriály asi nejde narazit. Nebudu tady tvrdit, že se jedná o perfektní záležitost, někdy je tempo tolik pomalý, že z toho začínám počítat, kolik bych za tu dobu proseděnou u obrazovky měla orgazmů osobně, ovšem i tak ta občasná loudavost za ten příběh, prostředí, dobu, předsudky a formu výzkumu opravdu stojí, zejména když je někdo schopen prohodit romantickou balící frázi typu: "I think your vaginal walls are beautiful." No které z nás by se z toho nepodlomila kolena. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Od prvního dílu seriál šlapal jak hodinky. Jakmile jsme se seznámili se všemi postavami, začala tak trochu nuda. Oni ti lidi až zas tak zajímaví nejsou a i doktor Masters se vlastně ukáže jako nudný suchar, kterého by nikdo doma mít nechtěl. Tahle lidská komedie je vlastně příběhem pár lidí bojujících o místo na slunci, většinou málo úspěšně a hlavně smutně. Babrání se ve vztazích zabilo zcela druhou půlku první série, takže už jsem na druhou koukat nechtěl. 60% ()

Galerie (803)

Zajímavosti (8)

  • V 6. minúte 5. epizódy 1. série pri rozhovore Dr. Mastersa (Michael Sheen) a jeho manželky jasne vidno, že na imitáciu tehotenstva je použitý tehotenský vankúš. (zuzka236)
  • Dr. Ethan Haas (Nicholas D'Agosto) je na rozdíl od hlavních představitelů smyšlená postava. Haas vznikl spojením staršího muže, který s pravou Virginií Johnson udržoval vážný vztah a u něhož se schylovalo k její třetí svatbě, a mladého doktora, který s Mastersem a Johnsonem pracoval na jejich programu na Washingtonské univerzitě. (Sadi)
  • Roli Williama Masterse měl původně ztvárnit Paul Bettany, který nakonec z projektu odstoupil. (BarboraM)

Související novinky

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama