Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Firehand

  • Česko Old Firehand (více)
TV spot

Obsahy(1)

Apačský náčelník Vinnetou a jeho sestra Nšo-či se za dramatických okolností setkávají se zálesákem Jasonem Waadem, jemuž se na Divokém západě pro jeho střelecké mistrovství přezdívá Old Firehand. Společnými silami musejí bránit městečko Miramonte poblíž mexických hranic, které se svými bandity obléhá zlotřilý rabiát Silers, neboť v místním vězení sedí jeho bratr. Mezitím Old Firehand zjišťuje, že ve městě žije jeho dávná láska Michele a jejich společný syn, a jeho kumpán Tom se vášnivě zamiluje do Nšo-či... Snímek vznikal v druhé polovině šedesátých let, kdy už němečtí filmaři zevrubně vytěžili podstatnou část autorovy bibliografie. Producent Horst Wendlandt proto sáhl po postavě Old Firehanda, jenž se ve stejnojmenné povídce objevil již v roce 1875, kde Vinnetou vystupuje ještě teprve jako vedlejší postava. May posléze vyprávění přepracoval a začlenil do knihy Vinnetou II z roku 1893. Ještě více než ostatní filmové mayovky se tento snímek literární předlohou inspiruje velmi volně. Dokonce údajně vznikl přepsáním jiného scénáře, do něhož byly uměle vsazeny postavy Old Firehanda, Vinnetoua a Nšo-či. Právě kvůli návratu herečky Marie Versiniové v roli sestry legendárního apačského náčelníka bývá dnes tento film v rámci vnitřní chronologie vinnetouovek řazen jako první, ačkoli datem premiéry je z klasické série vzniklé v šedesátých letech v pořadí předposlední. Vinnetou a Old Firehand se měl stát obrodou pro vyčerpanou sérii filmů s postavami z knih Karla Maye, ale u publika nezabodoval. Na vině bylo částečně také divácké odmítnutí návratu herců, kteří v předchozích adaptacích ztvárnili příliš výrazné role: vedle Versiniové především obsazení Rika Battaglii, jehož měli fanoušci série ještě příliš čerstvě usazeného v paměti coby hlavního padoucha ze srdceryvného Vinnetou – Poslední výstřel. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ani zďaleka nie tak hrozné, ako majú všetci zafixované. Predmetom predsudkov u tohto filmu je porovnávanie s klasickou trilógiou, ktorá sa skladá zo štyroch filmov a zo sklamania z charizmy Old Firehanda. Po scenáristickej stránke sa však jedná o klasický tuctový western s dobre zvolenými lokáciami a fajn prestrelkami. Pripomína to viac americké westerny, čo bolo určite zámerom, na Siedmych statočných si spomeniete viackrát. Len škoda teda toho Firehanda a nie príliš šťastného oživenia deja v podobe viacerých romantických liniek. Aj ten Winnetou je tu akoby do počtu a pre dej nemá valný význam. Skúste sa pozerať nabudúce na tento film iba ako na western, ktorý nebudete s ničím porovnávať a možno sa vám celkom zapáči. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Hudba bola fajn, ale zbytok katastrofa, sem tam sa niečo blyslo v dobrom, ale dej, scénky, postavy, dialógy otras. Winnetou tam radšej ani nemal byť, je tam úplne zbytočný a jeho sestra ešte viac. Hrdina a jeho líščia čiapka nebol ani zďaleka oslnivý a nemalo to ďaleko od toho, aby som to nazval veľkým brakom. ()

Reklama

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Skoro až parodie se bohužel stala ze snímku Vinnetou a Old Firehand. Postárá to kouzlo původních filmů, Vinnetou tu je pouze dopočtu, postava Firehanda nemá šarm a nadhled jako jeho předchůdci. Příběh o ničem, bez lokací a bez nápadu či atmosféry. Tlačili moc na humor a nad scénářem a postavami nepřemýšleli. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +množství zajímavých postav, jejich vzájemné propletení, výborní padouši, poutavý příběh, hodně výborných scén a situací -ne tak výpravné a hudebně podbarvené jako příběhy z Orientu, Vinnetou zde hraje spíše druhé housle/// Já se tentokrát přidám na menší stranu diváků, kterým se tato Mayovka líbila. Jednak nebýt našeho Rudého bratra, tak bych tento film zařadil spíše po bok amerických westernů, což je příjemná změna. Rod Cameron mě docela chytl a zaujal mě i jeho příběh. Snad jen škoda, že to je jeho jediný film. Rovněž události, které se zde promítnou, předchází těm, které se stanou v pozdějších (ale dříve natočených) dílech. Hodně mě oslovili postavy a jejich osudy. Romantika mezi Nšo-či a Tomem. Firehandův synek. Rik Battaglia v nezvyklé roli, na kterou jsem si fakt nezvykl. No a rovněž padouši, kteří se perou nejen s Vinckem, ale i mezi sebou a co mě potěšilo asi nejvíce. To že hlavní padouch Silers prahne po pomstě za smrt svého bratra. Jev který bývá provázán s hlavními hrdiny se teď objeví na druhé straně barikády. Prostě tohle mě dostalo. O tom, že je snímek reálnější a drsnější ani nemluvě. Jen škoda že se nikdy nesetkali všichni Oldové spolu v jednom filmu po boku jejich Rudého bratra./// Celkem 76%/// ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No nemyslím si, že by tahle Mayovka byla úplně vyloženě špatná určitě je kvalitnější než ty prasečiny z Grangerem pod taktovkou Haralda Phillipa. Old Firehand je celkem v poho hrdina. Záporák taky ujde. Jenom škoda, že spousta dialogů mimo akční scény je tu úplně mimo (možná je to tím šášovským dabingem) každopádně místy dost WTF a nuda a Bataglia jako klaďas tomu říkám fail. aspoň ty přestřelky celkem ušli.45% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (21)

  • Natáčení provázely četné bóry. Jednou se v prudkém ledovém větru splašilo 110 koní odpočívajících v ohradě. Tu prorazili, mnozí popadali a přitom se poranili. Jeden musel být utracen. (hippyman)
  • Bylo spotřebováno okolo 2000 litrů benzinu a petroleje, 20 lahví butanu, 40 kg střelného prachu, 1500 kg cementu (prach po výbuchu), 100 metrů azbestové plachty a 2000 metrů elektrických kabelů. (hippyman)
  • Celkově napočítal Jadran Film Rialtu produkční náklady ve výši 2 249 617 089 DM. V konečném součtu stál Old Firehand okolo čtyř milionů marek. (hippyman)

Reklama

Reklama