Reklama

Reklama

Zámecká zrůda

  • USA Castle Freak (více)
USA, 1995, 90 min (Special Edition: 95 min)

Tento horror se odehrává ve starám italském hradu, do kterého se právě stěhuje Američan John Reilly se svojí rodinou. Jeho rodinu zasahla treagédie při níž zahynul jeho malý syn a dcera oslepla. John doufá že se v novém sídle urovná jeho rozvrácený vztah se svou ženou Susan. Ale jak to tak bývá, v hradu není něco v pořádku. (V-Ray)

(více)

Recenze (118)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Tak v tomto bych Gordona normálně nepoznal, ale usvědčili by ho jeho typický hudební skladatel Richard Band a také jeho dvorní herci. Jedná se o dalšího zfilmovaného Lovecrafta, tentokrát však s částečnými italskými vlivy, ale bohužel jen částečnými. Zrůda byla celkem dobrá, i přesto, že působila neoriginálně, vypadala poměrně věrohodně a prostředí hradu se také podepsalo do tabulky kladů snímku. Nejvíce mi vadilo, že jsem měl pocit, jak strašně silná musela být knižní předloha, protože ten příběh byl podle mě na horor mimořádně dobrý a taktéž to, jak Gordon scény, se kterými si měl více pohrát odflákl a naopak, snažil se natáhnout momenty, které diváka určitě dvakrát nenadchnou. Krom toho se mně ale Castle Freak velice líbil a původně jsem se klonil spíše ke 4 hvězdám, ale zpětně si začínám uvědomovat, že to bylo něco zajímavého, co už tu mockrát bylo, akorát ve zbrusu novém, netypickém kabátě a s nevyužitým potenciálem. 70% ()

666teen 

všechny recenze uživatele

"...Neboť i když mi zapomění dalo klid, vždy si budu pamatovat, že jsem vyděděnec, cizinec v tomto století a cizinec mezi těmi, kdo se dosud nazývají lidmi. To vím od chvíle, kdy jsem vztáhl prsty k nestvůře ve zlatém rámu, kdy jsem vztáhl prsty a dotkl se chladivého, pevného povrchu lesklého zrcadla." Tak tohle je všechno, co Gordon použil z Lovecraftovy povídky The Outsider. Jo, a ještě zámek jako kráva, kde straší. Což kupodivu vůbec nevadí. Bubák má fakt hnusnou tlamu a podivné stravovací návyky. Italští policisté mají IQ vysoké jako včerejší datum, takže taky v pořádku a Jeffrey Combs je jako nevyléčený alkoholik-zachránce vyloženě v pohodě. Dobrý kino. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Manželský pár s dcérou, ktorá je postihnutá stratou zraku, zdedí starý zámok z 12 storočia. Počiatočné nadšenie pominie v momente, keď si všetci uvedomia, že v novom príbytku ani z ďaleka nie sú sami. Celkom milé prekvapenie. Nemám v obľube sledovať horory z obdobia spred roka 2000, ale keď niet do čoho pichnúť :) ...tak som spravil výnimku a pustil som si tento, mojimi "milovníkmi" vychválený snímok. No a popravde musím povedať, že ma jeho sledovanie rovnako potešilo ako ostatných. Pekne gore, výber prostredia, ci samotný retard, to sú všetko plusy vďaka ktorému si "Castle Freak" hodnotenie na úrovni lepšieho priemeru proste zaslúži - 65% ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Pro snímky z dílny starého harcovníka Stuarta Gordona mám velkou slabost a vždy mě dostanou. Castle Freak, který přišel na svět čtyři roky po Gordonově špičkové adaptaci na Jámu a kyvadlo The Pit and The Pendulum, není vyjímkou. Režisér svým osobitým stylem předkládá divákovi řádně krvavý a lehce pohádkový příběh zasazený do prostředí starého italského hradu, který zdědí američan John Reilly (Jeffrey Combs) se svou rodinkou. První polovina snímku řeší spíše rodinou tragédii, při které zemřel Johnův syn a pošramocené vztahy mezi manželi. Pořádného nářezu se dočkáme až v druhé polovině, která překypuje řádnou porcí gore: ukouslá bradavka místní šlapky, vyhryzlé oko policisty nebo ubití řetězem s okovy. To vše má na svědomí již v názvu zmíněná zámecká zrůda, která se po příjezdu nových majitelů vyprostí z okovů a roky trýznění dutkami hodlá vrátit s úroky všem obyvatelům hradu. Snímkek se rozjíždí velmi pomalu a postupně připravuje diváka na stylová jatka ve vhodně vybraném tajemné prostředí. Herecké výkony hlavních předsavitelů, Combse a Cramptonové, kteří již zářili v Re-animátory, jsou pastvou pro oči. Pro mě další pětihvězdičková Gordonovka. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

CASTLE FREAK jsem měl už delší dobu v povědomí, ale jen tak mezi stovkami dalších, čekal jsem nějaký levný béčkový průměr a nebýt Řitka video a následně dobrých ohlasů zde, dost možná bych se k tomu dostal až za XY let, nebo pokud brzo zhebnu tak vůbec. Takže dobře že tak, je to totiž jeden z takových těch raritních, neprávem zapomenutých kousků. Lehce rozvrácená tříčlenná americká rodina přijede do nějakého italského městečka navštívit hrad, který právě zdědila. Ten ovšem skrývá jedno nemilé překvapení. Giorgio - celý život trýzněný sklepní zohyzděnec, ona 'hradní zrůda', která je naprosto převýborná, šarmantní a okouzlující. Zvlášť když účinkuje napůl zabalená v prostěradle. Představte si člověka pomalu od narození zavřeného v jedné malé místnosti bez světla, mučeného a minimálně krmeného, s uřízlým penisem a vyřízlým jazykem. Prostě nechutně ubohá existence. K čemu mě to napadá přirovnat, je to individuum na konci [REC]. Prostě týpek, jakýho na ulici asi hned tak nepotkáte. Dojde tedy na s ním spojený kvalitně patologický výjevy, dobrou atmosféru a bonusem je obsazení RE-ANIMATORa Jeffrey Comse. Bohužel ale, ten film má i své mínus. Přišlo mi, že se to místy až moc točilo kolem rodinné krize a to na úkor té hlavní zápletky, kdy se ošklivec jen tak potácel po hradě a my byli mezitím svědky úplně jiných záležitostí. Z toho chtělo malinko ubrat. Jinak totiž super. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Hrad použitý ve filmu je skutečný italský hrad, který vlastní prezident společnosti Full Moon Pictures. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama