Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 1
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (1 424)

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi tuctový a nezajímavý příběh. Těchto pseudozápletek se stále novými a novými záporáky a rádoby zvraty se dá napsat de facto nekonečné množství. Film je nabitý akcí a pěknými efekty, takže rozhodně nenudí, ale už zde rozhodně nejde o nějakou tajemnou atmosféru, či budování fikčního světa. 5/10 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Na sérii Star Wars je zajímavé to, že mě samostatně vůbec nebaví, ale pokud výjde spin off ( Solo) či seriál (Mandalorian), tak jsem vyloženě nadšený, což je poměrně zvláštní. Opět mě to vůbec nebavilo, postavy mě nezajímaly, akce se mi nelíbila ani ty praktické efekty, takže jsem klasicky trpěl a prožíval dvou hodinové martýrium. Příběh**, Akce**, Humor*, Násilí>Ne, Zábavnost*, Hudba***, Vizuál***, Atmosféra**, Napětí*. 2/10. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Logiku vystriedala ezoterika a Rey prepnutu do "full punk" módu neženú dopredu kvalitné motivácie, ale kadejaké dojmy, pocity, zjavenia, spomienky a podobné lacné barličky. Vo výsledku sa ale aj tak dostávame kam chceme, do fantastického blockbusteru, ktorý má atmosféru a drajv. Pre mňa SW nikdy neboli viac, takže spokojnosť. 80% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dokonce i já, který na Svět Hvězdných válek kašle, jsem poznal, že v tomhle závěrečném filmu se opakuje vše, co už jsme v něm jednou viděli, jen v určité obměně, aby to nebylo tak do očí bijící. Jestli je to Disneym, nebo Abramsem, který jinak moc vedle nešlape, těžko říct, každopádně aspoň to by mělo vést k rozumu a ukončení této ságy. Zatím ještě aspoň trochu důstojně. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak se nám uzavřela jedna z nejrozporuplnějších trilogií, co pamatuji. Jakožto velký zastánce osmičky jsem se pochopitelně těšil hrozně dlouho a asi nebudu jediný, koho nepotěšilo oznámení J.J. Abramse, že neumí psát konce. Patrně mu s tím však pomáhal někdo další, protože já osobně dostal to nejlepší zakončení, jaké jsem si mohl přát. Uznávám, že nejsem mega fanoušek původní trilogie, jíž blahosklonně uctívá a u scén z převážně prostředního aktu, jež náramně připomínají George Lucase, jsem se místy skoro až nudil, respektive mi to přišlo takové zdlouhavé a repetetivní. Dále jsem si doposud neoblíbil postavy Oscara Isaaca a John Boyegy...Daisy Ridley jsem už tak nějak na chuť přišel a suverénně nejvíc mě zajímal Kylo Ren, jelikož Adama Drivera žeru ve všem (vážně koukněte na The F Word). J.J. je sci-fi mág, který dokazuje, že umí točit akci už od dob Aliasu, Lostu a Mi 3 a většina z nich je strhující, na druhou stranu mi choreografie akčních scén přišla výrazně nenápaditá (na trůnní sál z Posledního Jedi se nic nechytá) a opět ohraná a stokrát viděná. Takže proč slabší, ač pořád pětikvalt? Protože je to pohádka a chutný popcorn, kde je vlastně všechno správně. Kde vizuál přebíjí jakoukoliv mimózní repliku (Lando na konci balí slečnu ve věku své vnučky, wtf?), kde ty největší mistři v oboru s těmi nejvyššími produkčními hodnotami správně mixují vynikající soundtrack se zdatně vypointovanými scénami. Kde najdeme tolik mrknutí na fanoušky, že naše geekovská srdce zaplesají. Kde temnější tón a drsnější scény (v nutném PG 13 ratingu) rozmělňují mantitely, v mnohých případech sterilní, disneyovské produkce. A v neposlední řadě kde sledujeme uspokojivé zakončení jedné dlouhé éry. Je to nenáročná zábava a to jsem také očekával. Rey není lesba, Boyega přeoperovaný běloch, rozhodně nic kontroverzního, krom situace dvou naprosto zbytečných postav stejného pohlaví, jež se v oddáleném záběru políbí. Věřím, že další příběhy z tohoto světa již budou bez té těžké koule na noze, která přikazuje návaznost a konečně se vydáme do míst, které znají pouze fanoušci rozšířeného (třebaže i již toho neplatného) kánonu, třeba ve Staré republice. PS : Dominic Monaghan tu má totálně zbytečnou roli, ale holt když je to ten náš Charlie. <3 ()

Galerie (123)

Zajímavosti (60)

  • Colin Trevorrow podpísal zmluvu na režírovanie ešte v roku 2015 a odstúpil od nej v roku 2017. Aj preto sa termín premiéry posunul z 24. mája 2019 opäť na Vianočné obdobie. (WalterIK7)
  • Herec Mark Hamill si kromě Luka Skywalkera zahrál i ovissijského spojence Odboje Boolia, který na začátku snímku poskytne hrdinům informace od špiona v Prvním řádu. (Darth Revan)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama