Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Úvodem chci říct jen tolik, že název je trochu zavádějící. Není to dokument jen o Arnoldovi, je to i o dalších sportovních - kulturistech, kteří mezi sebou soutěží. A věřte tomu, je na co se dívat (a to přiznávám jako 100% heterosexuální chlap). Arnold ve své životní formě všem těm, kteří ho doposud měli za "kopu svalů bez mozku" ukazuje, že on to má v hlavě zcela srovnáno a umí si ze sebe dělat srandu (návštěva věznice). Celkově jsem v dokumentu neviděl jediný okamžik, kde by Arnold nebyl v pohodě. Někteří kulturisti mi přišli až moc upjatí, kdežto Arnold byl samý úsměv. Na něm bylo vidět, jak si ty tréninky užívá a jak ví, že on je ten nejlepší. Což někdy může znít trochu namyšleně ("Měl jsem vylepšovat svou sestavu, ale ona je dokonalá, takže je těžké něco vylepšit.") ale pak to vidíte a říkáte si, že on se nechválí nebo nevytahuje. On má pravdu. A tenhle dokument nám jasně ukazuje tu nejstarší, ale tu nejpravdivější pravdu, že pokud chceme být nejlepší, musíme dřít. Aneb bez práce nejsou svaly… teda koláče… :-) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto špičkový dokument, vše dokonale popsal uživatel SHIT, těžko něco doplňpvat. Arnold byl hvězda, král králů ve svém oboru. Můj obrovský vzor vedle Bruce Leeho, Stevena Seagala, Chucka Norrise a dalších hvězd sportu a herectví zároveň... Navíc špičkově provedený dokument, spousta emocí a adrenalinu. Zajímavý pohled i na další kulturisty té doby (Lou Ferrigno!!). ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Arnold od svého mládí trochu zapracoval na vystupování. Jako guvernátor už takový laciný fórky nedělá. Nicméně tah na branku má pořád dobrej. Díky tomu dosáhnul v životě věcí, o kterých ostatní jen sní. Někteří jeho v tu dobu soupeři kulturisti jsou fakt vtipný. Zejména mě pobavil lehce retardovaný Luigi, který působí zcela bez motivace a poraženecky. Jeho nervní taťka ho skvěle doplňuje a je fakt na pěst. Čekal jsem trochu víc cvičení a přípravy, ale tohle bylo hlavně o kecání. Co naplat, Arnie už byl v tu dobu hvězda a o jeho „moudra“ byl zájem i mimo kulturistiku. Jeho vystupování před kamerou přesně koresponduje s herním projevem většiny jeho filmů. Jsem zvědavý na jeho nový film po odchodu z politiky. Očekávám propadák. Ale třeba Arnold zase překvapí, jako už tolikrát. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Pre človeka chodiaceho do fitnesska alebo zaujímajúceho sa o kulturistiku je Pumping Iron niečo ako Biblia. Pochopiteľne je potom Arnie niečo ako Boh. A pre nezainteresovaných minimálne pútavý dokument, zaoberajúci sa kulturistikou všeobecne. Jej hviezdami, filozofiou a pocitom po víťazstve/dosiahnutím svojho cieľa. Ďalej sa nám Arnold predvedie ako veľmi inteligentný, sebaistý a priateľský človiečiek, ktorý to mal v hlave absolútne usporiadané. Bol si istý svojím vrcholom, pretože dal do tejto hry všetko. Arnold si šiel za svojím. Dosiahol Ameriku. Dosiahol post Boha a všeobecne najvplynejšieho muža, ktorý sa značne zapojil do procesu uznania kulturistiky ako športu pre širokú verejnosť. Dosiahol hereckú kariéru, ktorú mu môže kde kto závidieť. A teraz? Guvernér Kalifornie. Áno, chlapík to má v hlave jasné. Chete protestovať?!:o) ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Keď bol film približne spolovice dokončený, minuli sa peniaze na rozpočet. Režisér George Butler preto vymyslel s cieľom zisku exhibičné vystúpenie "Articulate Muscle: The Male Body in Art" (Zrozumiteľný sval: mužské telo v umení), kde vystúpili Arnold Schwarzenegger, Frank Zane a Ed Corney. Vystúpenie sa konalo 25. februára 1976 v múzeu amerického umenia Whitney. Na tejto exhibícií sa prezentovala kulturistika ako umelecké dielo, keďže sa kulturisti snažili napodobniť sochy, ktoré boli navôkol rozmiestnené spolu s dielami od Michelangela, da Vinciho a Rodina. Na vystúpenie prišlo približne 2500 ľudí vrátane osobností ako Andy Warhol či Robert Mapplethorpe. Zábery z tohto vystúpenia je možné zhliadnuť v pokračovaní tohto filmu Raw Iron: The Making of 'Pumping Iron' (2002). (PATWIST)
  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)

Reklama

Reklama