Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Stačí vyslovit jméno Arnold... každého na světě napadne jediný muž. Arnold Schwarzenegger. Dokument George Butlera nám dává pohlédnout na největší kulturisty 70. let. Snímek začíná v baletním studiu, kde se Arnold a jeho tréninkový partner Franco Columbo učí správnému držení těla a pózingu pod vedením tanečnice Marianny Claire - výborný tah režiséra Butlera, scéna skvěle zabrala a další den se v novinách a časopisech Time, People a Neewsweek objevovaly fotografie a různé verze Arnolda v podobných pózách... poté se již rychle přenášíme do posilovny Joe Golda, kde dřou všichni tehdejší kulturističtí velikáni - Ken Waller, Mike Katz, Ed Corney, Robbie Robinson a především Arnold Schwarzenegger, který je bezesporu obdivován a uznáván všemi přítomnými. Arnold byl a dodnes je symbolem kulturistiky a nejen, že jeho fyzický vzhled budil výrazný respekt, ale Arnold byl velice silný i po stránce psychické, měl ohromné sebevědomí a často své soupeře udolal ještě před vstupem na pódium... ne však svaly či urážkami, ale svojí psychikou... psychologický boj je zde vůbec často zdokumentováván (Mike Katz hledající modré tričko ukryté Kenem Wallerem, Arnoldův rozhovor s Lou Ferrignem u snídaně)... Arnold neváhal použít svého umu i proti Frankovi - svému tréninkovému partneru a příteli (A:on je jako dítě a až půjdeme do té soutěže - Mr.Olympia 1975 - budu jako jeho táta, bude si ke mně chodit pro rady a já si nebudu dělat hlavu z toho, když mu poradím špatně..)... Arnold často pro pobavení všech svými žertíky zesměšnoval mladší cvičence, kteří si k němu chodili pro rady (v dokumentu scéna o "řvoucím kulturistovi")... zkrátka Arnold byl sebevědomý šprýmař s perfektní postavou. Tečka. Dokumentem se prolíná Arnoldova, Francova a Louova příprava na soutěž Mr.Olympia 1975 v Pretorii v Jihoafrické republice... kdo zvítězil?? Arnold "Rakouský dub" přeci! Dokument musí být pro zasvěcené neskutečným zážitkem, a protože jsem několik let také posiloval (lépe řečeno...byl jsem absolutní blázen do cvičení a o Arnoldovi jsem přečetl úplně všechno) hodnotím 5 hvězdami. Druhá tečka. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto dokumentu, který doslova dýše testosteronem a nabízí přehlídku gigantických těl, jsem se cítil vskutku miniaturní a nepatrný. Je obdivuhodné, jak se dokáží kulturisté sebezapřít, trávit hodiny a hodiny v posilovnách a vypracovat se do světových rozměrů. Až si člověk říká, zda je vůbec zdravé takto enormě cvičit a zda je vůbec pohledné mít takové svalstvo...no, určitě je lepší být obrovský muskulaturou než tukem :) Arnold Schwarzenegger je pojem, který zůstane synonymem pro kulturistu a akčního hrdinu. Pumping Iron je povedený sportovní dokument. Teď bych měl sáhnout pod postel pro činky a pumpovat :) ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Možná je diskutabilní jak moc je dokument Pumping Iron "dokumentární" ve smyslu přesného a celistvého zachycení reality, a stejně tak je diskutabilní jak moc je tahle "sochařina s živým masem" vlastně sportem - kvůli čemu stojí Pumping Iron za to vidět je že se daří ho přiblížit neznalému divákovi dost zajímavou formou i se slušným náhledem pod povrch, do psychologie hlavních soutěžících, jejich historického backgroundu, a při tom mezi nimi vyprávět (snad i přímo vyrábět) jistým způsobem i příběh. A samozřejmě, hlavně je to o Arnoldovi, a o tom jak moc to viditelně měl v hlavě srovnané už v tom mladém věku, a že své soupeře porážel hlavně svým myšlením a sebejistou cílevědomostí. A zároveň jak moc to v některých ohledech srovnané neměl, jaký měl charakter i včetně těch stinných stránek, a při čtení jeho biografie Total Recall je pak hezky vidět srovnání, v čem se během života změnil, a v čem zůstal bolestivě stejný. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"I didn't want to just be a bodybuilding champion. I wanted to be the Best bodybuilder of all times..." V roce 1977 je kulturistika ve svých zlatých dobách a Arnold v nejlepší formě. Pumping Iron sleduje cestu tohoto jedinečného muže na vrchol. Je to jeho cesta za již 6tým titulem Mr. Olympia. Tento snímek pak jen dokazuje, že Arnold je jedinečný muž, který si šel svou cestou za svým snem. Film se nevěnuje pouze jemu, ale i ostatním vynikajícím kulturistům. Rozhodně to je velice motivující příběh, který dokáže nadchnout spoustu mužů i žen. Do hodnocení a komentáře připočítávám i bonusové videa, která jsou přiložena k 25. Výročí na dvd. Rozhodně doporučuju shlédnout. Pak vás už nepřekvapí Arnoldovo chování či některé řeči ve filmu. Arnold je nejlepší a Pumping Iron je příběh o tomto největším muži. "Tady se rozhoduje kdo je mistr a kdo ne... Když bariéru bolesti překonáte, dokážete to. Stanete se mistrem. Když ne, vykašlete se na to… A to je právě problém většiny lidí. Nemají odvahu jít. Jít do toho a prostě si říct, překonám to děj se co děj. Bolí to, ale nemám strach z toho, že v tělocvičně omdlím..." (100 %) ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

dost povrchní náhled do příprav kulturistů a kulturistických soutěží, ze kterého se paradoxně nedozvíte moc o Arnoldovi ani o bodybuildingu.. jenže Arnie je sympaťák, na ty vyrýsovaný chlapy se prostě dobře dívá a celkově je Pumping Iron od začátku do konce zkrátka zatraceně zábavná podívaná.. takže silné 4* ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnold Schwarzenegger přiznal, že si některé historky vymyslel speciálně pro kamery, protože mu producenti řekli, že bez dramatických prvků by byl film nudný. Příkladem takové lži je Arnieho tvrzení, že se nezúčastnil otcova pohřbu kvůli přípravě na soutěž. (Morien)
  • Arnoldovy míry z roku 1975 jsou následující. Výška 185 cm, váha 104 kg, paže 54 cm, hrudník 140 cm, pas 79 cm, stehna 71 cm a lýtka 50 cm. (maseer2)
  • Arnold Schwarzenegger během snídaně s rodinou Ferrignových říká, že Lou na soutěž moc myslí a s takovou ji nikdy nevyhraje. Měl pravdu, Lou Ferrigno Mr. Olympia nikdy nevyhrál. (Her0.89)

Reklama

Reklama