Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem sníval o vlivných lidech, o diktátorech a tak, o lidech, kteří jsou známí i dlouho po své smrti, třeba jako Ježíš. Bodybuilding je podle něho nejlepší sport na světě, osobně hlasuju pro fotbal a nemyslim si, že by si Messi musel vymýšlet historky o tom, jak kvůli tréningu nepřišel ani na otcův pohřeb, ale kulturistika potřebovala zviditelnit, stejně tak Arnold, protože dneska je zatraceně těžký stát se diktátorem, možná ještě těžší než mesiášem. Zaplať pánbůh za americkou ústavu, díky níž se nedočkáme Herr Schwarzeneggera u kormidla, ona i ta Kalifornie potřebovala oddlužit že jo. Jinak informační hodnota dokumentu se rovná zhruba Arnoldovu intelektu, o kulturistice se mnoho nedovíme, o Arnoldovi jakbysmet. Celým dokumentem se akorát táhnou velkohubý zenový kecy (zdravim Gimpa) a když se po stopadesáté opět objevil detail na ta naolejovaná monstra s výrazem, který mívám občas v sobotu ráno na záchodě, moje rádoby intelektuálně vyprofilované ego málem puklo studem. Kde sou ty časy, kdy si naši tatínci poměřovali přirození? ()

Sprite 

všechny recenze uživatele

"Být dobrým kulturistou znamená myslet jako sochař. Taky musím jít do detailu jako on. Podívám se do zrcadla a řeknu si: Musím přidat v deltových svalech, aby ramena dostaly správné proporce. Takže začnu cvičit a ty svaly si vypěstuju. Ale umělec jen přihodí po každé straně trochu víc hlíny. Je to trochu snadnější. My volíme těžší cestu, protože musíme měnit lidské tělo. Je jasný, že spoustu lidem to příjde divný, ale jsou to lidé kteří o tom nic nevědí. Člověk musí pochopit smysl toho proč to děláme. Je to jako spousta jiných věcí. Není to o nic divnější než sednout do auta a snažit se udělat půl kiláku za 5 sekund. To zas příjde divný mně." ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Arnold Schwarzenegger a jeho úspešná etapa v kulturistike, kde bol vo svojom období dominantnou postavou. Dokument je zameraní len na určité obdobia ale za to dôkladne ukáže, čo všetko musia kulturisti podstúpiť aby sa dostali na vrchol. Na moje prekvapenie je Arnold slušne ukecaný a dosť toho navypráva, jeho lámavá Angličtina sa celkom dobre počúva aspoň je jej rozumieť, je vidieť že sa vedel ešte pred filmovou kariérou pekne predvádzať. /90%/ ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Môj vzor v posilovaní. Toľko užitočných rád o bodybuildingu nenájdete nikde inde. Úchvatný dokument zo zlatej éry kulturistiky, Columba, Nubreta, Arnolda, Ferrigna ... proste všetky legendy v jednom snímku v jedno čase v jednom príbehu. Niektorí ľudia veria že Pumping Iron je sčasti vymyslený ale to nie je až tak podstatné, Arnold vysvetľuje ako, kedy a hlavne kto ... Pre priaznivcov posilňovne ako sem ja je to úžasná snímka a neskutočná motivácia. Ak aj nieste fanúšikmi kulturistiky, nenechajte si tento dokument ujsť. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Pre človeka chodiaceho do fitnesska alebo zaujímajúceho sa o kulturistiku je Pumping Iron niečo ako Biblia. Pochopiteľne je potom Arnie niečo ako Boh. A pre nezainteresovaných minimálne pútavý dokument, zaoberajúci sa kulturistikou všeobecne. Jej hviezdami, filozofiou a pocitom po víťazstve/dosiahnutím svojho cieľa. Ďalej sa nám Arnold predvedie ako veľmi inteligentný, sebaistý a priateľský človiečiek, ktorý to mal v hlave absolútne usporiadané. Bol si istý svojím vrcholom, pretože dal do tejto hry všetko. Arnold si šiel za svojím. Dosiahol Ameriku. Dosiahol post Boha a všeobecne najvplynejšieho muža, ktorý sa značne zapojil do procesu uznania kulturistiky ako športu pre širokú verejnosť. Dosiahol hereckú kariéru, ktorú mu môže kde kto závidieť. A teraz? Guvernér Kalifornie. Áno, chlapík to má v hlave jasné. Chete protestovať?!:o) ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)
  • Na konci si Arnold skutočne šlukne jointa. Hovorí o tom v dokumente k 25. výročiu tohto filmu. (Shakers)
  • Filmem se krátce mihne Arnoldův kulturistický mentor Joe Weider, jak aranžuje Arnolda a pár krásek v bikinách při fotografování. (lekr)

Reklama

Reklama