Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin - Season 1

(série)
Trailer 1
Japonsko, 2013, 10 h (Minutáž: 24 min)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Ve světě, kde je lidstvo nuceno žít za obrovskými zdmi, aby se vyvarovalo toho, že je sežerou Titáni, způsobí prolomení vnější zdi chaos. Eren Jaegar, odhodlaný pomstít smrt své matky, se připojí k Průzkumné legii, aby bojoval proti Titánům a odhalil jejich slabiny dříve, než padnou zbývající zdi. (mikki089)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (18)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery. Survival anime, čo zaujme hneď, aj keď k postavám si treba vzťah vybudovať chvíľu trvá. Pozitíva: napätie, brutalita a krásne nakreslené anime, negatíva: niekedy zbytočné naťahovanie deja, postavy majú reči tam, kde netreba nič povedať. Seriálu pomáha to, že sa niekoľko častí po sebe odohráva v tesnej časovej následnosti, čo je pochopiteľné kvôli akcii a zvyšuje to intenzitu rozprávania deja. S témou Dr. Jekyll / Mr. Hyde sa tvorcovia mohli pohrať lepšie, ale aj tak poteší. Top charaktery: Eren svojou výbušnosťou a húževnatosťou, Mikasa chladnou precíznosťou, Armin: slabý a pritom odvážny, Levi suchým humorom, Jean je zaujímavý tým, že je síce vodca, ale nie hlavná postava a ešte by mohol zamotať milostný trojuholník s Erenom a Mikasou Komentáre k niekoľkým epizódam: 1- 2 Silné charaktery, ktoré väčšinu času prekecajú svojimi úvahami. 3- 5 Už lepšie, menej zbytočných rečí, postavy sa pohli z miesta a začali rozhodovať samy za seba, cítiť heroizmus 6. Tragédia zobrazená desivo precízne. 10. Kvôli úvahám postáv scenáristi spomalili čas rozprávania deja a časť bola dlhšia, než by vzhľadom na zobrazované udalosti mala byť. Leone by mal radosť. 11. Výborné stupňovanie napätia, ide to aj bez mŕtvol. Z takého hromadného Zomri! by mal Jakub Martinec radosť. 12. časť: Tvorcovia vedia narábať aj so surrealizmom a efektne striedať pasáže predstáv a reality. 14: časť: Proces zo súdnej siene som videl už aj lepší, ale tvorcovia to zvládli, aspoň to zbytočne nenaťahovali a Levi sa efektívne predviedol, čím sa definitívne dostal do mojich top 5 postáv Attack on Titan. 15. časť: Najnudnejšia časť celého seriálu. Dej sa síce posunul o krôčik, ale vďaka nudným kecom sa z toho stalo zbytočné prešľapovanie na mieste. 16. Hecovačka, ako vždy vydarená. 17. Boj s titanmi v prírode nie je taký zaujímavý ako v meste. 20. Kvalitné dusno v temnom lese a nikto nevie, kto je zradca. Výborne. 21. Pár drsných scén hlavne v úvode, ale aj opäť zbytočne predlžované omieľanie kecov, ktoré len zdržujú dej. 24. Stačil rýchlejší strih, veľa deja, väčší dôraz na komiksovú štylizáciu, atmosféru podfarbujúca hudba a najepickejšia časť je na svete. 25. Záverečná časť série. Ok, ale veľa otázok zostalo nezodpovedaných a pár dejových liniek neuzavretých. Ten trubiroh Eren by si už mohol konečne uvedomiť, že Mikasa k nemu cíti viac. Časti I. 1-25: 6, 11 - 13, 16, 20, 23, 24 100% 3 - 5, 7, 8, 10, 14, 18, 19, 21, 22 80% 1, 2, 9, 17 60% 15 40%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevídaná bomba, která mě oslnila rychleji, než se po zablesknutí stačí zhmotnit hrozivý obr. Stačilo jen nastřelit pár charakterových vlastností pro Erena, Mikasu i Armina, šikovně jim přihrát do cesty vedlejší postavy (nerozhodný Jean, potrefená Sasha "potato girl" Blouse) a než se poprvé objevily závěrečné titulky, měla mě napínavá akční sága v hrsti. Nedokážu si ani vybavit, kdy naposledy mě animovaný seriál dokázal sežrat takhle rychle, kdy i já - jako osoba, která si oblíbené příběhy alespoň trochu šetří a neplýtvá jimi - nevím, kdy si dát pauzu a nejraději bych v přehrávači nechal běžet celý Attack. Tempo několika prvních story arců (zhruba do konce bitvy o Trost) je regulérně to nejsvižnější, co jsem kdy v anime viděl. V tu chvíli bylo nutné zpomalit, pohrát si občas se vzpomínkami, pečlivě nechávat děj běžet delší dobu na několika frontách a všechno zakončit soubojem, který bere dech snad v každém úderu. Po tolika zdrcujících momentech, kdy si divák zas a znovu uvědomí, že za hradbami tří zdí mohou kdykoli zemřít jakékoli charaktery v libovolném množství, jsem si nic nepřál víc než jen malé, optimistické vítězství. Po první sérii se mi tak v noci pravidelně zdávalo o létání nad střechami, o sekání do obřích krků, o výjezdech bok po boku desátníka Leviho - a v neposlední řadě o tom, že se pokračování dočkám co nejdříve. Sie sind das Essen und wir sind die Jäger! ()

Reklama

Blackhand47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S blížícím se finále Attack on Titan jsem se do seriálu konečně poprvé v životě pustil pustil a po třech dnech sledování mám za sebou první sérii. Zasazením, hudbou a temnými momenty seriál rozhodně ohromí, ale popravdě mi jinak přijde, že je nadhodnocený. Postavy nejsou natolik zajímavé, abych si k nim vytvořil vztah... a když umře voják číslo 158, tak je mi to vlastně úplně ukradené. Začátek byl takový klasický pomalý rozjezd, následoval tradiční výcvik a potom přišel velmi dobře zpracovaný akt s obranou města. Ty následující byly kvalitativně zase slabší. Jsem zvědavý, jak budou se světem a odhalováním zvratů pracovat v dalších sériích, jelikož nastavené to mají slušně. Hodnocení: 70 % ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosféra tohoto dílka je opravdu úžasná, nebojí se to ukázat krev a vůbec celkově se tomu daří vystihnout jakousi tíseň, kterou postavy v tomto světě zažívají. Příběh je také docela povedený a má pár zajímavých zvratů a tak člověk prostě chce vědět co najde Eren ve sklepě a co jsou ti titáni zač a tak ho to dokáže velmi rychle zaujmout. Když k tomu přihodím dva podle mě hodně dobré a atmosferické openingy, které dokáží svou razancí vybudit divákův zájem prakticky od prvních minut, a spoustu akce, která ten zájem povětšinou dost dobře udrží, tak bych dostával opravdu hodně nadprůměrné dílko a dokázal bez problémů pochopit, co na tom všichni ti fanoušci (a že jich je) vidí a nejspíš bych i dokázal tomu napálit 5* i přes to, že animace není nikterak úchvatná, ale... Nemohu vyzdvihovat do svých pomyslných nebes dílo, kde mě většina postav neskutečně vadí. V životě jsem viděl jen málo větších hysterek než je Eren a z jeho věčných citových výlevů jsem měl strach, že mu praskne cévka. Armin to byl zase luxusní uplakánek, kluk který byl zženštilejší než ženská a fakt, že mu to pálí, to u mě nijak nezachraňoval a tento aspekt vyvažovala Mikasa, která, sic je děvče, má největší koule z celého zdejšího osazenstva a tak i když mi zjevem připomíná pro mě nejmilejší anime děvče Rukii z Bleache, tak to její nasazení a to jak je drsná prostě brání chlapovi jako já aby jejímu kouzlu podlehl. A tak jsem si musel hledat oblíbence jinde, říkal jsem si, že takový Levi není špatný a že se konečně objevil badass jak má být, ale když jsem viděl, že kope jak holka a plně se projevila jeho vášeň pro uklízení, tak i obliba tohohle charakteru rapidně klesla... No a tak mi zůstali mezi oblíbenci jen Jean, Potato Girl Sasha a Erwin, což je dost málo. A tak se musí SnK smířit s tím, že ode mě prostě 5* nedostane, ale na druhou sérii se docela těším, to zase jo. 7,5/10 ()

Luicy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I po osmi letech, kdy jsem první sérii viděla poprvé, musím říct, že je to jedno z nejlepších a nejoriginálnějších anime, které jsem kdy viděla a které zkrátka nemá obdoby. Ve zkratce bych řekla, že je příběh o lidech, kteří žijí jak ptáci v kleci za třemi obrovskými zdmi, které je chrání před lidožravými titány. Vše se zdá v pohodě až do chvíle, kdy se před vnější zdí Maria objeví Kolosální titán gigantických rozměrů a Obrněný titán, který hradbu prolomí a záhy zmizí. Několik set let trvající mír byl narušen. Do přilehlého města Shiganshina se dostanou titáni, kteří bezmyšlenkovitě masakrují tamější obyvatelstvo. Této katastrofě přihlížejí tři mladí hrdinové, Eren, Armin a Mikasa, kterým před očima umírají blízké osoby a jsou donuceni opustit své domovy. O pár let později se přidávají ke skupině rekrutů, kteří se cvičí na boj s titány. Jejich cíl je jasný – pomstít zesnulé a vyvraždit všechny nepřátelé za zdmi.   Celá série má epickou hudbu a krásnou animaci s občasnými 3D prvky, přičemž celý příběh má středověkou atmosféru. Rozhodně tam nechybí akce a zajímavé charaktery, které si zamilujete. I když se anime může zdát jako typický šónen, určitě se tím nenechte odradit. Rozhodně to není sluníčkové anime, které končí happyendem, naopak je to dost temné, depresivní a brutální anime, které se s postavami nesere. Na začátku může sice působit jednoduše, no ve skutečnosti je celý příběh perfektně promyšlen již od samého začátku a určitě stojí za to zhlédnout všechny série, i když nejste anime fanoušek.   Co se openingů týče, tak OP1, Guren no yumia, je prostě všemi milovaná klasika, která je naprosto epická. OP2 taky nemá chybu, je svižný a výborně naanimovaný – tedy že vám hezky nastíní, co se v druhém partu stane, avšak nic nevyspoileruje. Sind Sie das Essen? Nein, wir sind der Jäger! ()

Galerie (1 045)

Zajímavosti (1)

  • Ve znělce první série se objevila scéna, ve které Eren zkušeně skolil titána pomocí svého 3DMG při bitvě o Šiganšinu. Nicméně tato scéna se v seriálu vůbec neobjevila (Eren tímto způsobem titána skolil až mnohem později). Účelem pravděpodobně bylo vzbudit v audienci očekávání, že se boj s titány bude dařit hned od začátku a ještě prohloubit šok, který „skutečná“ scéna prvního Erenova útoku na titány přinášela. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama