Reklama

Reklama

Clona

(seriál)
  • Velká Británie The Lens
Trailer
Česko, 2014, 6 h 8 min (Minutáž: 52–53 min)

Scénář:

Marek Epstein

Kamera:

Jan Cabalka

Hrají:

Kryštof Hádek, Vica Kerekes, Viktor Preiss, David Novotný, Rostislav Novák ml., Taťjana Medvecká, Jan Hartl, Simona Prasková, Jordan Haj, Jenovéfa Boková (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Clona je příběhem, v jehož středu stojí postava mladého policejního kameramana Romana (Kryštof Hádek). Ten svou práci, kterou mu dohodil jeho otec (Jan Hartl), vnímá jako jednoroční výplň, kterou je nucen absolvovat po neúspěšných přijímacích zkouškách na vysokou školu. Při jedné z prvních akcí se však situace fatálně zvrtne a banálně vyhlížející výjezd se změní v tragédii, při níž pod koly ujíždějícího automobilu umírá Romanův otec. Touha vyřešit otcovu vraždu, napínavá policejní vyšetřování a Romanův vztah k Lence (Vica Kerekes) i vlastní matce (Taťána Medvecká) jsou leitmotivy celého seriálu. (Česká televize)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (165)

noelcoward73 

všechny recenze uživatele

Clonu jsem musel hodnotit až po třech zhlédnutých dílech. Dlouho jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nakonec jsem dal 4. Ale po 5. díle jsem musel hodnocení snížit. Důvodem je pomalé tempo a některé nelogické situace. Někdy jsem netušil, jak vyšetřovatelé dospěli ke svým závěrům. Asi bych šel s hodnocením ještě níž, ale díky Vice Kerekes to neudělám. Líbilo se mi, že mohla mluvit slovensky, což je jazyk, který vždy rád slyším. ()

greetchen 

všechny recenze uživatele

Případy 1. oddělení mě tolik neoslovily a po sedmidílné sérii Clona nutno uznat, že České se to tentokrát s televizními detektivkami moc nevyvedlo. Clona je nesympatická v podstatě vším. Chybí postavy, se kterými by vás bavilo to prožívat, nebo na ně aspoň koukat (pánům by mohla stačit Vica Kerekes, jenže proč se většinu filmu tváří tak strašně znuděně?), příběhy nemají hloubku, napětí, postavám chybí trošku lidskosti. Postava policejního kameramana/fotografa je jako nápad špica, měla potenciál nabídnout nový pohled na kriminálku, ale totálně ho nevyužila, Hádek se v tom plácá a většinu děje je na obrazovce jaksi navíc. Nechci České křivdit, ale v tomhle za mě palec dolů a těším se na chystanou sérii prověřené novácké Kriminálky Anděl. ()

Reklama

venison 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi "umělecké" zpracování - vizuálně se na seroš kouká příjemně.. Škoda Hartla, kterého jsem už delší dobu nikde neviděla :-( A Preiss by měl rozhodně dostat větší roli :-) Vica Kerekes už je pro mě celkem okoukaná a jako Hádkův protipól se mi absolutně nehodí.. Některé případy byly silnější, některé slabší.. Co mi na filmu vadilo hodně je, že se zabývá moderními digitálními technologiemi (foto, video, dron), ale spousta situací, která se kolem těchto hračiček točí by v reálu nemohla dost dobře fungovat (např. focení nabouraného auta uprostřed noci z ruky a bez blesku a ještě stojí fotograf mezi lampou a fotografovaným místem) apod. Seriál by se dal vystihnout příslovím: Nahoře huj a vespod fuj. Daleko před "Kriminálkou Anděl" a hodně vzad za "Případy 1. oddělení".. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Lesk a bída českých kriminálek. Ten lesk je Vica Kerekes, kvůli které budu asi Clonu sledovat dál, ta bída je hlavně scénář, ale tak trochu i všechno ostatní. Postavy už se za ten jeden díl stačily vyprofilovat do krásné černobílé škály a tak je jejich chování nejen lehce předvídatelné, ale díky křečovitým replikám i trochu klišoidní. Čekal bych že po úspěchu Cirkusu Bukowského bude kamera a atmosféra znovu napodobovat Skandinávii, ale kupodivu jde svou vlastní cestou, která mi, alespoň zatím, připadá jako slepá ulička přehrazená vysokou zdí. Obraz je občas na pěst, zhusta se vyskytují detaily, pojezdy, různé podhledy, zákryty a díky tomu pokusu o ultra realitu je prd vidět. Že tím trpí atmosféra asi nemusím říkat. Po mrazivosti není ani stopy. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že pro Řehořka je snad důležitější obraz, než-li děj... Obrazová režie i kamera je na vysoké úrovni, dramatická už méně. Herci si musí poradit s tím, co Epstein napsal, a že to napsal docela slušně. Herci dobří, ovšem partička z prvního oddělení mě asi bavila více. Snad proto, že ty postavy byly nějaké živější, nebo živočišnější. I přesto, že tam je Novák, Novotný, Vica, Preiss. Hádek a další skvělí herci, přijde mi, že nemají ke svému hraní moc příležitostí, protože režie se prostě více soustředí na ten obraz :-/ ()

Galerie (251)

Zajímavosti (9)

  • „Clona je moderní detektivka, kde akce a profesionální týmová spolupráce převažují nad deduktivním způsobem pátrání, přičemž hlavní důraz je kladen na osobní vývoj ústřední figury a její vztahy s ostatními členy týmu,“ řekl k seriálu Jan Lekeš. (SONY_)
  • Vica Kerekes s souvislosti se seriálem uvedla: "Miluji akční věci a práci v terénu a taky že jsem byla jedinou ženou ve vyšetřovacím týmu, to mně okamžitě přesvědčilo. Která herečka by takovou práci nepřijala? S Tomášem se mi pracovalo skvěle. Stačilo, když něco naznačil, a já to hned pochopila a udělala, byli jsme napojení. Umí taky herce motivovat a pochválit. A mám ráda tu jeho dětinskost."  (nicolcat)
  • Epizoda se natáčela mj. na zámečku Bon Repos na Nymbursku. (a-ja)

Reklama

Reklama