Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Vltaava k tomuto seriálu (5)

Série 3 (2022) (S03) 

Musela jsem změnit hodnocení z 3 hvězdiček. Začátek se mi nezdál, a vlastně až do konce byla třetí řada nejslabší, nelíbila se mi změna charakterů a ani herecké výkony, dokonce i Vetchý byl neslabší, co jsem ho kde viděla. Přislo mi, že je snad na sílu tlačen to vyjádření něčeho, co mu buď nejde přes pysky nebo nevím, ale hlavně ty momenty s nadřízenou ehm...ředitelkou byly podle mě špatný.  Slabá byla i Remundová, ne už tak samozřejmá jako v předchozích dílech, přehrávala. Loje jsem nakonec vzala na milost, ač na začátku jsem měla pocit, že už nemohli najít víc nesympatického herce. Ale protože byl loajální ke Kozákovi, tak ho beru:-).  Ne, hrál dobře. Bočková mi taky moc neseděla, taková ukníkaná bledule, moc se tam celkově neprojevovala, ale nakonec taky dobrý. A Blažek se Stachem vlastně byli dost upozaděni jsem měla ten pocit. A to finále, že všichni vlastně zůstali ryzími charaktery a podrazák je furt chudák Hanuš, no to mě přišlo jako finále z pohádky. Ale celkově vzhledem k celému seriálu, a vůbec v kontextu ostatních seriálů ostatních televizí tento ční jak Eiffelovka mezi trpaslíky. ()

Podnájemníci (2022) (S03E01) 

Hm, tak první díl mě nenadchnul. Má to úplně jinou atmosféru než předchozí řady, nové osazenstvo mi tam nepasuje, ten slovenský přízvuk nového vyšetřovatele i on sám mi nesedí, i když je to asi schválně, jak jsem pochopila, ženská postava je nijaká, snad se ještě nějak vystříbří. Je poznat, že jsou kluci starší, všichni jsou nervozni jak prase, a ta závěrečná scéna s pojmenováním blbosti předchozí šéfa Korejse mi přišla zbytečně naddimenzovaná. Stačilo to říct jednou větou, přece to každý divák už dávno pochopil a věděl, ale ne, to musí jmenovitě a všechno explicitně vyjmenovat, zbytečný to bylo a polopatě. Škoda no, ale dám tomu ještě šanci. ()

Flaška (2022) (S03E02) 

Hmm, tak ne, zatím se to nestříbří. Vyšetřovatelská dvojice blondýna´+muž se slovenským přízvukem je bezkrevná, nijaká, nezajímavá. Jakej rozdíl oproti Plíškovi - zkrátka Polívka umí dát figuře nějaký charakter, a taky získat sympatie váženého publika. Celé se to změnilo, a všechno zatím k horšímu, charaktery, atmosféra, výprava...zřejmě to chtěli vylepšit a zmodernizovat, a místo toho to - no - zkazili. ()

Střihač (2022) (S03E08) 

Tentokrát mi ani nejde o seriál jako takový, ale o stav policie. Jestli opravdu panují u policie takové vzájemné vztahy, že se navzájem nesnášejí, jestli tam chovají léta takového exota jako je postava Vladyky, jestli je policejní ředitel takový kretén, jako stávající ředitelka - a já věřím, že je to jen vzdálená ukázka opravdových špatných vztahů, vždyť pamatujeme léta, kdy špičkoví i řadoví policajti odcházeli jak na běžícím pásu, tak to je k zblití. Že zaměstnají rodinné příslušníky? Je to možný? Fakt mě s*re se dívat na nespolupracující partu tam, kde by měli táhnout za jeden provaz, kde je jedno větší ego než druhé, kde si vzájemně házejí klacky pod nohy, kde se jeden k druhému chová jako...jako...to nemůžu bez sprostých slov. Fakt mě to vytáčí celou třetí řadu, aniž by seriál za to mohl:-) ()

Loterie (2022) (S03E12) 

Jako to fakt ředitel/ka policie může být někdo takhle odpornej? A jeho nadřízení ho nechají takhle pracovat? Asi že jo...něco prostě strašnýho.  Teď jsem si přečetla u ostatních, že se jmenuje Radka Drexlerová, copak asi teď dělá takováhle osoba? A jak si vede současnej ředitel? Asi se moc nezměnilo bych řekla. Vzhledem třeba tomu schvalování zaklekávačky dítěte na demonstraci proti-Babišovi, a policie to schválila, no tak kde to jsme? Proč nezakleknou Babiše? Proč ten už dávno nebručí v teplákách? Jak je to s odvlečením jeho syna na Krym, co Dita Protopopová a spol? Nic se neděje, a proč? ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama