Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (115)

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Neznámý jezdec přijíždí do odřízlé osady uprostřed pustiny, kde se žije podle vlastních / nespravedlivých pravidel, a místní mu dovolí zůstat pouze díky úplatku v podobě peněz a dosud neviděného vynálezu fotografie. Klasickou westernovou zápletku ozvláštňuje zejména prostředí Alp a černobílý kontrast skal a hor, na rozdíl od klasickým žlutooranžových odstínů americké pouště, a také feudální, až šovinistická tyranie Hanekeovského rázu (a není divu, Prochaska s režisérem několikrát spolupracoval). Namísto křivého šerifa nebo chamtivého rančera se jako hlavní antagonista představí sedlák "žijící blízko nebe", jemuž podpora faráře a zvrácený výklad o početí spasitele umožňuje znásilňovat všechny ženy v údolí a udržovat stádo. ___ Zápletka vprostřed mrazivých pustin se ale primárně soustředí na vykonávání krevní pomsty ve zpomalených, pečlivě komponovaných záběrech a biblické motivy jsou spíš na oko. Zkoumání obrazců krevních stříkanců na čerstvě napadaném sněhu je plná kinematografie, při poslední přestřelce se ale červená trefí přímo do kamery a pár dalších záběrů je snímáno skrze ní ... ikdyž jsou mordy efektní, čekáte na ně zaboření do sedačky v příliš dlouhých pomlkách, dlouhé dny a krátké noci v rámci vývoje děje moc smyslu nedávají a nebýt Control, nevěřila bych, že Riley ovládá obličejovou mimiku. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

jo, Brennere ml., kdybys místo prznění cizích nevěst sledoval vývoj amerických zbraní, věděl bys, že winchestrovka je na víc jak dva náboje...:) Jinak vynikající, nádherné záběry zimních Alp, na které se zvláště v těchto nelidských vedrech dobře dívá. Myslím, že Sam Riley roli nemluvného mstitele zvládnul docela dobře. ()

Reklama

Stallone 

všechny recenze uživatele

Brrr, chvílemi mi byla při sledování zima. Cesta za pomstou natočená realisticky a syrově. Příběh jednoduchý, ale nenudí. Hlavní hrdina od pohledu sympaťák a v mnoha záběrech velice podobný slavnějšímu DiCapriovi. Ve filmu dobře funguje atmosféra zapadlé vesničky vysoko v horách. V Alpách jsem byl se svojí krásnou přítelkyní (modelkou) a vím, že jsou nádherné. Jsem rád, že po kvalitním westernu Spása vznikl v Evropě další dobrý snímek tohoto žánru. Hodnotím mezi 3-4*. Film doporučuji. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Neklasická poctivá žánrovka nečekaných koutů rakousko-německých zasněžených tvrdých alp, ve kterých bylo zlo potrestáno jiným a tamní svět šel dál. Jinudy, ale stále na stejném nevlídném místě. Trochu překvapení, dobré, protože moderních alpských gernánských westernů není zrovna mnoho, nicméně ačkoliv to tu atmosféru a neukecanost má a už od příjezdu fotografa je jasné, komu na rameni sedí ďáblík, je tak tak nějak, krom prostředí, příliš klasické. Poctivá žánrovka, ale nic víc, co by stálo extra za zapamatování. Jednohubka, která dá poznat, že nejen Amíci a Taliáni mají obstojné recepty :) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čakal som uťahanú artovku, ale ono nie. Filmu síce trochu trvá, kým sa dostatočne vyhrotí, aby sa mohlo začať strieľať, ale potom už je to celkom masaker. Až na to prostredie naozaj tradičný western s málovravnými hrdinami a poriadne brutálnymi úmrtiami. Super kamera a hlavná prestrelka je natočená úplne luxusne. Akurát škoda, že sa tam strieľali iba puškami. V tej dobe boli v Rakúsko-Uhorsku úplne bežné rôzne typy revolverov, vrátane koltu vyrábaného v licencii v Innsbrucku. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)
  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama