Reklama

Reklama

Camp X-ray

(festivalový název)
  • USA Camp X-Ray
Trailer

Obsahy(1)

Poté, co Cole utekla z dusivého maloměsta do armády, doufala v to, že bude odvelena do Iráku. Místo toho je ale poslána do Guantanama. Setkává se s nenávistí a násilím od muslimských mužů, nad kterými má dohled. Cole naváže zvláštní přátelství s Alim, který je ve věznici na osm let. (Ajjinka)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Očividně chtěl scénář pokládat závažné morální otázky, přimět (mladého amerického) diváka zapřemýšlet o legitimitě postupů US vlády používaných ve "válce proti terorismu" po 9/11. Ale povrchnost a prázdnost mělkých dialogů i celého vyšeptalého námětu z toho udělala jen hodně zvláštní a pomalý teenagerský film z vojenské základny v Guantánamu, v němž útlocitná vojanda Kristen (v postavě stejně indiferentní a neprůbojné jako Bella) nalézá své humanistické já při konfrontaci s (nevinnými?) zadrženými. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Teda na to, že je tohle konverzační drama, které se většinu času odehrává mezi dvěma postavami v jedné malé cele a chodbě, mě to docela zaujalo. Kristen ukazuje, že to její herectví se přesně do takových snímků hodí, ale má skvělého protihráče. Je to emotivní tak akorát, je to v konečném důsledku o ničem, ale prostě se mi líbilo na tohle koukat. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,We are in the War! '' Rozhodně nejsem naivní a souhlasím s ostatními co dávali po jedné hvězdě, kdy se jim nezdálo, že vrcholem amerického mučení bylo sprchování před dozorkyní, krmení nosem při hladovce a ,,frequent flyer'' stěhování. Jsem si jist že na Quantanamu a jinde jsou i jiná místa, ve filmu nám neukázaná, kde se děle víc než nedávno odsuzovaný waterboarding při výsleších. I to přátelství mezi Cole a zadrženým se mi moc nezdálo. Nejsem si jist, že by velení právě kvůli podobným incidentům jako ve filmu dovolovalo při permanentním kamerovém monitoringu takovéto sbližování. I když kdo ví.Tak proč jsem dal tak vysoké hodnocení? Kvůli myšlence a snad i kvůli studu sebe sama ani ne jako člověka západního (a tedy pro ortodoxní muslimy zkaženého) světa ale jako obyčejného člověka... Již jednou jsem měl podobné pocity a při sledování filmu http://www.csfd.cz/film/225932-odvlecen/ jsem si kladl podobné otázky jako zde. Co když je to pravda? Co když na Kubě a kdo ví kde ještě ve světě drží tajné služby a armáda podobné zadržené celé roky a kterým se nesmí říkat vězni, protože by podléhali mezinárodnímu právu? Co když vážně všichni nejsou teroristé? Co když opravdu někteří jen tím, že se dostali do rukou vyšetřovatelů - jen pro pouhé podezření, následně vyvrácené a teď mají stigma a nemohou se vrátit protože není kam? A co když to jediné tak je náruč radikálního islámu a pomsta tomu zvrácenému světu? Jsem si jist, že občas v sítu protiteroristických zátahů uváznou i neviní. Mají tu smůlu, že někdo z rodiny je terorista, nebo vede radikální řeči v mešitě... Být pak zadržován v cele 2x2m pod permanentním dohledem bez jakékoliv možnosti soukromí několik let musí člověka na psychice těžce poznamenat. nedivím se pak hladovkám a shit koktejlům. --- Styděl jsem se i za to, že při podávání břitvy jsem čekal, že bude Cole pořezána. Prostě už mám v sobě zakódován strach z těch lidí co věří v Alláha. A přitom on byl vážně dobrý muž... ---- jenže jak to dělat jinak? Jak hledat vlky ve stádu ovcí? Jak bránit naši civilizaci, chovat se přitom lidsky a respektovat všechna práva při boji s terorem? Neumím si na to odpovědět. Jsme ve válce. Už jeden Říman řekl: Když řinčí zbraně, mlčí můzy, mlčí zákony... Nechtěl bych být na Quantanámu. Ani jako zadržený a ani jako dozorce! Nemám z tohoto filmu dobrý pocit. Proto dávám 4 smažené kuřecí nugety. * * * * ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi hlavní myšlenka filmu, který by ještě před pár lety horko těžko hledal cestu na filmové plátno, protože nádherně ukazuje to, co bylo v pozářijové americké zahraniční politice špatně. Nelidské zacházení může mít mnoho podob a nepotřebujeme k němu nutně násilí a nátlak. Pošlapat lidskou důstojnost lze i jednodušším způsobem. Seberte člověku všechnu naději na světlý zítřek a po nějaké době ho připravíte o veškerou vůli do života. Po celou dobu sledování filmu se mi v hlavě honila otázka, co lze vlastně ještě nazývat životem? Odpověď na to má každý svou, ale život v kleci bez jakékoliv kontroly a svobodné vůle je podle mě hluboko pod tou hranicí. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím, že z tohto filmu vzniklo niečo celkom pozerateľné a zaujímavé, no nie je to nič perfektné. V prvom rade si povedzme o Kristen Stewart. Myslím, že ako herečka nie je zlá, ale stále mám s ňou problém, že vidím v jej postave hrať seba samú. A nie je to zlé, ale mohlo byť lepšie. Horšie však je, že film často niečo načne, a nedopovie nám, viete odhadnúť jednotlivé scénky a ako to bude pokračovať a záver filmu je skoro nekonečný. Trebalo vyhodiť aspoň štvrtinu dialógov, ktoré boli dokopy o tom istom, skrátiť film a radšej viac sa venovať iným miestam, ktoré boli rovnako dôležité. Aspoň pre mňa. Čakal som oveľa viac od tohto filmu. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Peter Sattler, který napsal i scénář, původně zamýšlel, že postava Amy Cole (Kristen Stewart) bude muž. Hlavní postavu změnil v ženu v době, kdy jeho manželka čekala jejich prvorozenou dceru. (Ajjinka)

Reklama

Reklama