Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 3

Recenze (234)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vlastne ani neviem, čo mám k tomu napísať. Dobová atmosféra fajn, Jessica tiež, ale niečo mi tu chýbalo v tom príbehu, možno trošku viac napätia by som privítal, tu mi ty nemci prišli nejaký moc dobrý. Aj keď zrovnali celú Zoo. Ale inak fajn film, dal sa pozrieť, akurát ma moc nestrhol. A to ma vojna bere. 65% - 3* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemohu jinak a hodnotím pěti hvězdami. Po shlédnutí jsem si totiž uvědomil, jak neuvěřitelně silný zážitek pro mě tento film byl. Úkryt v Zoo není vůbec jednoduchý film a předpokládám, že ne každý ho snese. Pokaždé, když se chystám na zfilmovaný příběh z druhé světové války, tak jsem v šoku z toho, co všechno Nacisti (potažmo i Rusové) na bojových polích, ale i mimo ně, předváděli. Když ale umírají lidé, pořád si na to v rámci filmů zvyknete, protože je to v podobných filmech na denním pořádku. Když to ale odserou zvířata, tak to je teprv tvrdá filmová škola a musím se přiznat, že precizněji by vybombardování té varšavské zoo tvůrci natočit snad ani nemohli. Niki Caro překopal výstaviště v Holešovicích v nádhernou Varšavskou Zoo, čemuž jsem nebyl schopný ani uvěřit. Místy dokonce potěšily jasné pražské motivy. No a když tuto zoo nacisté zbombardovali, zbyl jenom kráter, se kterým se tehdejší majitelé sotva srovnávali. Musím se ale přiznat, že Jessica Chastain a Johan Heldenbergh svojí úlohu zahráli naprosto parádně a série českých herců mi v tomto filmu také dělala obrovskou radost. Jsem nesmírně rád, že Amíci opět (posledně Anthropoid) nabídli českým hercům a herečkám pár vedlejších rolí. Parádně zde sedli. Jejich role jsem si opravdu vysloveně užíval. Hlavně Arnošt Goldflam nebo Martin Hofmann excelovali. Úkryt v Zoo je pro mě tedy ve všech ohledech obrovským překvapením a mám pocit, že Varšavu budu muset co nejdříve navštívit. Tvůrci šokovali příběhem, který ještě nikdo nezfilmoval a filmovou válečnou tryznu opět povýšili na novou úroveň. Pro někoho dobře, pro někoho špatně. Je nicméně dobré takové příběhy znát a poučit se z nich! ()

Reklama

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Naprostá agónie....nesnáším filmy o krutých, vážných věcech, filmy z války, koncentračních táborů, ghet atd., které jsou natočeny ve stylu "navštívil jsem cukrárnu a někdo mi převrhl pohár"....bože, je to plný totálních blbostí, který takhle už z logického hlediska být prostě nemohli. Film podle skutečné události musí vypadat úplně jinak :-/ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních scén se slony byla hodně silná a já si říkal, že jestli to takhle bude pokračovat dál, tak si budu muset připravit víc než jeden šnuptychl. Jenže nepokračovalo. Ne že by se tu emocemi šetřilo, ale kromě několika výjimek (dívka v ghettu, transport) neměly takový dopad, jaký by měly mít. Jistý díl viny na tom nese Jessica Chastain, na kterou jsem se po Miss Sloane hodně těšil a která mi svým protivně ufňukaným chováním připravila velké zklamání, díky čemuž jsem její postavě nedokázal přijít na chuť. Alespoň že ostatní herci nezklamali. Potěšil bohatý český casting i naše reálie a Brühl svou proměnou ze sympaťáka v prvotřídního parchanta opět bavil, ale i tak rozpaky zůstávají. Každopádně čest manželům Żabińskim a i když film není z mého pohledu úplně povedený, jsem rád, že jejich příběh někdo připomněl. 60% ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Začíná to dobře,pohledná ošetřovatelka v obležení krásných zvířat,která oživí právě narozené slůně co nedýchá a pak najednou zvrat,bombardování Zoo a zvířata jsou buď mrtvá nebo na svobodě a nastane chaos.Zoologická zahrada je pro svůj účel zrušena,vzácná zvířata převezena do Německa a zbytek zvířat padne pod výstřely vojáků.Během okupace Varšavy jezdí Antoniny muž pro zbytky jídla do ghetta a když jede zpátky vždycky schová pár dětí ve svém náklaďáku a převeze je do Zoo,která se formálně proměnila na chov prasat,ale také je to zázemí pro schované Židy a právě tyto odvážné činy jim zachrání život i dalším lidem v jejich okolí.Velmi se mi líbil herecký výkon hlavní herečky která hraje Antoninu a nese na sobě velký díl zodpovědnosti za celou Zoo nebo spíš za to co z ní zbylo. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Film je založeno na skutečném příběhu dle deníku Antoniny Zabinské. (BadCat)
  • Natáčelo se v pevnosti Josefov v Jaroměři, které se proměnilo ve varšavské ghetto a na náměstí v Žatci, které představovalo Varšavu. Replika varšavské ZOO byla vystavěna v Praze na Výstavišti. (Petrasuvicka)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama