Reklama

Reklama

Armstrongova lež

  • USA The Armstrong Lie (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jedni ho milujú, druhí nenávidia. Dôvodov na to majú tí aj tí viac než dosť. Niekdajšia cyklistická superstar Lance Armstrong, ktorá v dôsledku dopingového škandálu, aký v histórii (nielen) tohto športu nemá obdoby, prišla o všetky svoje najcennejšie tituly i priazeň drvivej väčšiny fanúšikov, dodnes polarizuje verejnosť. Muž, ktorý miloval víťazenie a viac než čokoľvek na svete neznášal prehry, pretože v jeho očiach prehra znamenala smrť, paradoxne smrť (v podobe agresívnej rakoviny semenníkov s metastázami v brušnej dutine, pľúcach a mozgu) porazil, no krátko nato vlastnou vinou i tak temer úplne všetko, na čom mu kedy záležalo, stratil. No verte tomu alebo nie, slovo rezignácia by ste napriek všetkému v jeho slovníku hľadali márne... (TV Markíza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Osobne Armstronga až tak veľmi neodsudzujem. Myslím, že len úplná naivka si môže myslieť, že v časoch jeho víťazstiev dopoval jeho tím ako jediný (čo koniec-koncov historické tabuľky aj potvrdzujú). Je teda vôbec Armstrongove víťazstvá možné vnímať ako menejcenné? Nerobil nič čo by nerobili ostatní a vo výsledku tak stále rozhodovalo kto je najlepší. A fakt, že Armstrong bol fyzicky namakaný ako stroj a bol vo svojom fachu absolútna špička mu jednoducho odpárať nemožno. Argument, že podvádzanie ostatných ho neospravedlňuje je trochu scestný - práve rozšírenosť týchto pochybných praktík totiž stavia celú vec do trochu objektívnejšieho svetla. Uznávam, že je fascinujúce sledovať ako Armstrong s vervou buldoga bráni svoju "čistotu", napriek plnému vedomiu že podvádzal každý jeden raz, ale to je naozaj zrejme len do extrému dotiahnutý dôsledok jeho bojovnej povahy. Skrátka nech by vyhral ktokoľvek, bol by pod mikroskopickým drobnohľadom. A boli by ste pekní idioti ak by ste pred médiami priznali niečo čo viete, že robili aj desiatky tých neúspešných za vami, ale ktorých sa na to neprekvapivo nikto nepýta. Možno som skazený čurák, ale ja svet už naozaj nevnímam len čierno-bielo a v závode kde majú všetci špinavé ruky mi príde trochu zbytočné vytýkať ich špinavosť len víťazovi. Kde už sa posúvame na morálne omnoho diskutabilnejšiu rovinu je Armstrongov neúnavný hon na kohokoľvek kto si dovolil otvoriť ústa. Tam si moje sympatie či pochopenie 2x nezískal a popravde neviem ako by som reagoval keby som bol na mieste týchto jeho "obetí" ja, alebo mne blízki ľudia. Ale aj takéto negatívne veci v mojich očiach z Armstronga neurobia zlosyna. Kto som ja aby som ho súdil? Ten človek má v sebe toľko energie a driveu, že by tým dokázal poháňať dve elektrárne a fakt, že sa z rakoviny dostal až na víťazné pódiá jednej z najnáročnejších športových disciplín na svete asi vypovedá niečo o sile daného človeka. Doping, nedoping. Arnold si zrejme svojho času tiež do svalov šprcol trošku šťávičky, ale znamená to automaticky, že je to sračka a hnusný podvodník? Nie, to je príliš zjednodušená optika, ktorá je možno uspokojujúca pre drvivú väčšinu nás obyčajných ľudí, ale objektívna či definitívna určite nie je. Čiže tak. Čo ma prekvapilo je, že Armstrong nie je tupý športovec čo ledva zosmoklí pár viet, ale inteligentný a prekvapivo otvorene a rozumne sa vyjadrujúci človek. Dokument svižný, odsýpa a vizuálne je miestami celkom nápaditý. Spokojnosť. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gibney natočil vynikající mnohavrstevný dokument, jehož nejslabším článkem je však paradoxně právě sám Gibney. Pokud jako dokumentarista shrnuje a dává do souvislostí Armstrongovu (na kontroverze) bohatou kariéru či pozadí vrcholové cyklistiky, tak exceluje a nahlíží na vše z více úhlů. Selhává ovšem v pasážích jeden na jednoho, kdy měl bezprecedentní přístup k Lancovi před (2009/2010) i po (2013) a nic z toho. Před se nechal opít silným příběhem comebacku a po se bál konfrontace a otázek na tělo. Snaží se to sice dohnat "myšlenky si urovnávajícím" komentářem, ale pozdě bycha honiti; měl se ukázat přímo na place. Ovšem možná jde pouze o neblahý důsledek toho, že s tím přišel sotva půl roku po Lancově doznání. Každopádně Armstrong i cyklistika (fascinující jak tu všichni usvědčení bývalí jezdci ukazují prstem, ale přijmutí odpovědnosti nikde) jsou kromobyčejně vděčné nečernobílé objekty dokumentaristického zájmu a výsledek tomu odpovídá. ()

Reklama

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Možná zajímavější než samotný dokument je pročítání zdejších komentů, kde v dosti případech se lidé staví na stranu své někdejší modly a zlehčují vše co se dozvěděli, tedy to, že to byl prostě a jednoduše prolhanej dopující parchant co balamutil celý svět a ještě tvrdě mával s těma kdo šli proti němu, dokud měl kolem sebe aureolu "boha". A je zcela irelevantní zda to tak dělali všichni či ne.....a zdejší komentáře, to je zajímavá sonda do duší a myšlení různých lidiček.Podnětný dokument i to, jak se k něčemu takovému staví ten či onen. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Arogantní zmrd co sypal drtivou většinu své kariéry se tady snaží udělat nóbl gesto tím, že přizná jak to bylo. Není důležité, jestli sypal jako jediný v peletonu, nebo všichni. Pokud je někdo tolik arogantní a tak zásadně odmítá nařčení z podvodu je mi úplně jedno, jestli ujel smrti z dohledu nebo jak se cítí. Typická americká faleš a zmrdství, tedy i typický americký hrdina :-) Dokument je zajímavý a dobrý zejména proto, že pokrývá téměř celou Lanceovu kariéru a zároveň nejbližší okruh (ne)přátel i nastíní situaci v tomto sportu, kde je vlastně jasné, že sypou všichni. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Je otázka, co hodnotit. Dokument sám by potřeboval nůžky a větší tah na branku. Některé situace přímo vyzývaly k otázce a tu nikdo nepoložil, jako by se bál. Dokument je americký, což taky může mnohé znamenat. Armstrong prokázal, že je chlap, který by pro úspěch oddělal svou matku. Žvásty, že v tour v té době dopovali všichni ho žádným způsobem neomlouvá. To je manipulace jako prase. Dobře věděl, co dělá a ten jeho manažer taky. Z dokumentu je ukrutně cítit, jak se snaží všechno svést na okolnosti, že to tak chodí a kdesi cosi. Když začal s manipulací ohledně toho, kolik peněz vydělal a tím nadace pomohla dětem s rakovinou, bylo mi z něj na blití. Jeho upřímné doznání, že tour 2009 jel čistě a přitom se prokáže, že zase lhal, je už jen takovým zakončením. Armstrong furt opakuje, že jako jediný vyhrál tour 7x. Další lež. Nevyhrál přece ani jednu. To je jako bych jel na skútru a prohlásil se za vítěze. Byl bych vítěz? Je to největší podvodník v dějinách cyklistiky, který nevyhrál ani jednu tour a jen mnoho let lhal lidem přímo do očí. Armstronga je třeba pravdivěji chápat jako chorobně ctižádostivého, bezskrupolózního a prospěchářského manipulátora a podvodníka, který zaslouží jen pohrdání. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (1)

  • Armstrong se při svých vítězstvích na Tour v letech 2002 - 2005 mohl spoléhat i na pomoc českého cyklisty Pavla Padrnose, který byl členem týmů US Postal Service a následně i Discovery Channel. (.se)

Reklama

Reklama