Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Marek a Monika Šírovi se přestěhovali z Prahy na vesnici. Hodlali tady najít nejen lepší vzduch pro vlastního synka trpícího těžkým astmatem, ale i vstřícnější klima pro dva starší adoptované syny, kteří nezapřou svůj romský původ. Sen o svobodném "přírodním" prostoru však bere rychle za své, když postarší soused jejich syna Františka obviní z toho, že mu kamenem rozbil čelní sklo u auta. Vesničané nejsou k cizincům příliš vstřícní, soužití s otevřenou arogancí, která neskrývá chuť hnát svou kauzu až k soudu, však Šírovy dohání k neadekvátním reakcím. Marka a Moniku, odhodlané vybudovat rovnoprávné a láskyplné rodinné prostředí, navíc dovedou čas od času pořádně vytočit i samotní kluci. Mezi křehkým zázrakem lásky a strachem z nenapravitelných chyb se rodí rovnováha všedních dní. Střídmé komorní vyprávění nabízí otevřený pohled na otázky všednodenní tolerance a ekologie rodinného i společenského prostoru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (156)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tyc je bohužel prost jakékoliv invence, takže jeho naprosto nudná režie shazuje jinak velice zajímavý a dobře napsaný scénář. Boučková problémy nezveličuje, ani neromantizuje, scénáři opravdu nelze nic vytknout. Herecké výkony jsou přesvědčivé, to je však jediné, za co mohu Tyce pochválit. Dobrý film ale nedělá jen kvalitní práce s dětskými neherci. Střih je přímo amatérský, vizuál nevzhledný a nejhorším prohřeškem je, že Tycovi se podařilo zazdít všechny momenty, kdy děj gradoval, vše je natočeno stejným kolébavým tempem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Filmařsky velice vachrlaté s nevěrohodnými hereckými výkony, zvláště dětí, a mizerným scénářem bez nějakého dramatického oblouku, nebo alespoň nějakého uzavřeného dramatu. A navíc ten jednostranný pohled! Rodina, starající se o romské děti, je good, nadávající děda bad. Nic mezi tím. Nikde důvody, proč třeba lidi z Ústí moc cikánské komunity nemusí. Prostě vypreparovaná pseudointelektuální myšlenka, viděná jen očima jedné strany. ()

Reklama

Homerking 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých oblíbených českých filmů (moc jich není) s vynikajícím Trojanem a řadou dětských herců, Smrady beru spíš za komedii než jako drama, je tu spousta skvělých hlášek které jsem si oblíbil (3x dobrý den, drž hubu, na vem si koblihu, já jsem se polil, já mám horečku) mimo to je zde věrohodná vesnická atmosféra a zajímavý pohled na problematiku rasové nesnášenlivosti. Vřele doporučuji. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Xenofobohemian Rhapsody. Každá z postav dostane několik desítek sekund trvající detail obličeje k vyjádření tichého emočního vypětí, prostředí je často snímáno z perspektivy ptáka, který se zastavil v letu a nebo požil a do toho rozverně hraje Jablkoň. Forma na sebe celkem zbytečně strhává pozornost a pro ten ze zkušeností čerpající příběh o rodičovském každodenním boji, co nelze vyhrát a nemůžete si dovolit prohrát, je jen koulí u nohy.. ()

zipexx 

všechny recenze uživatele

Adoptovat v České republice romské děti je jako dráždění hada bosou nohou. Ale to si určitě Tereza Boučková brzy uvědomila. Česká společnost je holt taková. Napsat o tomto ožehavém tématu scénář byl dobrý nápad. Smradi se mi líbili, herecké výkony Trojana a zvláště Špalkové byly vynikající. Jediné k čemu mám výhrady je ten konec. Tak trochu mu dochází dech. A co vlastně měly znamenat ty detailní záběry tváří??? ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Detailněji a bez příkras se věnuje autorka scénáře Tereza Boučková své rodině v knize „Rok kohouta“. (sator)
  • Větší část filmu se natáčela v obci Vráž u Berouna. Ve filmu účinkují i někteří místní obyvatelé. (ČSFD)
  • Autobusová zastávka nacházející se na návsi obce byla postavena pouze pro potřeby natáčení, Obě skutečné autobusové zastávky v obci totiž leží na hlavní silnici, která přes náves nevede. (ČSFD)

Reklama

Reklama