Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem bohužel ještě nečetl nicméně základní kostru příběhu mi vyspoileroval skvělý román Mapa času od španělského autora Felixe J. Palmy. Musím říct, že jako celek se mi film moc líbil, hlavně ta první část, kde George cestuje napříč 20. stoletím. Bohužel když se dostane do vzdálené budoucnosti, tak to začne být trochu nuda. Ale jinak to bylo moc hezky udělaný. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sci-fi zanr neni mym oblibenym, cestovani v case me ve filmech ale vzdy bavilo. Sice trochu naivni dilo, se sotva prumernymi specialnimi efekty, za to s nadcasovym scenarem a dobrym tempem. Film me bavil od zacatku do konce. Vyborny je taky charismaticky Rod Taylor v hlavni roli a puvabna Yvette Mimieux ve svem debutu. Pro me prijemne prekvapeni, ktere mohu doporucit! ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Po dobu první hodiny to bylo na opravdu hodně silné čtyři hvězdy. Svižně plynoucí děj, na svou dobu a žánr překvapivě netoporný a sympatický hlavní hrdina, příjemné pozvolné skoky časem, hodně vizuálních nápadů (sledování vývoje doby skrze proměny a vývoj šatů na figuríně považuji za geniální motiv) a pochopitelné varování ohledně užívání jaderných zbraní. I přechod do daleké budoucnosti se ze začátku dařil a divák napjatě očekával, jak se vše rozklíčuje. Bohužel pak dojde na finále, a to filmu opravdu ohromně škodí. To, že Morlokové už dnes vypadají opravdu komicky bych u skoro šedesát let starého snímku asi byl s to skousnout (byť je to v příměm kontrastu s tím, jak většina ostatních triků naopak nezastarala téměř vůbec, zde je Oscar za efekty skutečně na správném místě), co mi ovšem vadí, je to, že z klidného a přemýšlivého snímku se stává akční a stupidní akční balast, který je v hrubém nesouladu se zbytkem jinak chytrého a sympatického fillmu. Škoda, mohlo to být lepší, ale i takhle to určitě stojí za vidění. 70% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Další z možných adaptací díla H.G.Wellse, která mě okouzlila ze všech dosavadních shlédnutých nejvíce. Touha člověka dosáhnout za určitou hranici, kam ještě plno lidí nedospělo a být ten první, kdo se dostane dál :) Nejvíce se mi líbilo prvních sto let, které George projel ve svém stroji a dále po roce 1960, kdy ani sami členové filmového štábu netušili, jak to bude dá ;) po roce 2000 to byla spíš sranda, ale rozhodně chválím, že se "cestovatel" podíval až o několik tisíců let dále a tímpádem mi poskytl pohled, který jsem si nedokázala ani představit. Jediným negativem byla Yvette Mimieux, jejíž herecké "umění" bylo spíše děsem, ale přisuzuji to její filmové postavě, která se chovala zcela naivně a nevědoucně. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Stroj času je moc roztomilé a pěkně vyšperkované sci-fi, ale jeho odkazy už trochu zastaraly a hlavní dějová linie s bojem proti Morlockům je taková trochu naivní. Samozřejmě scény s cestováním v čase stojí za to. Vždy, když se hlavní hrdina dostal do válečného období, běhal mi mráz po zádech. Ovšem to, co se děje potom už tak zajímavé není. Tenhle snímek mohl být lepší, ale stejně balancuje na rozhraní tří a čtyř hvězd, což je slušné. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Sluneční hodiny na Georgeově dvoře mění umístění a v závěrečné scéně chybí. (sator)
  • Film získal v roce 1961 Oscara za vizuální efekty, tentýž rok byl také nominován na prestižní cenu Hugo. (Caszidy)
  • Tvar samotného stroje času byl inspirován jedním z nejoblíbenějších vozítek George Pala z dětství - sáňkami. To je pravý důvod konečného designu a proto stroj jakoby "klouzá" časem. (Caszidy)

Reklama

Reklama