Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem bohužel ještě nečetl nicméně základní kostru příběhu mi vyspoileroval skvělý román Mapa času od španělského autora Felixe J. Palmy. Musím říct, že jako celek se mi film moc líbil, hlavně ta první část, kde George cestuje napříč 20. stoletím. Bohužel když se dostane do vzdálené budoucnosti, tak to začne být trochu nuda. Ale jinak to bylo moc hezky udělaný. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Po dobu první hodiny to bylo na opravdu hodně silné čtyři hvězdy. Svižně plynoucí děj, na svou dobu a žánr překvapivě netoporný a sympatický hlavní hrdina, příjemné pozvolné skoky časem, hodně vizuálních nápadů (sledování vývoje doby skrze proměny a vývoj šatů na figuríně považuji za geniální motiv) a pochopitelné varování ohledně užívání jaderných zbraní. I přechod do daleké budoucnosti se ze začátku dařil a divák napjatě očekával, jak se vše rozklíčuje. Bohužel pak dojde na finále, a to filmu opravdu ohromně škodí. To, že Morlokové už dnes vypadají opravdu komicky bych u skoro šedesát let starého snímku asi byl s to skousnout (byť je to v příměm kontrastu s tím, jak většina ostatních triků naopak nezastarala téměř vůbec, zde je Oscar za efekty skutečně na správném místě), co mi ovšem vadí, je to, že z klidného a přemýšlivého snímku se stává akční a stupidní akční balast, který je v hrubém nesouladu se zbytkem jinak chytrého a sympatického fillmu. Škoda, mohlo to být lepší, ale i takhle to určitě stojí za vidění. 70% ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Sci-fi zanr neni mym oblibenym, cestovani v case me ve filmech ale vzdy bavilo. Sice trochu naivni dilo, se sotva prumernymi specialnimi efekty, za to s nadcasovym scenarem a dobrym tempem. Film me bavil od zacatku do konce. Vyborny je taky charismaticky Rod Taylor v hlavni roli a puvabna Yvette Mimieux ve svem debutu. Pro me prijemne prekvapeni, ktere mohu doporucit! ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Tak přiznám se, že k tomuto dnes již klasickému dílu sci-fi literatury, potažmo filmu, jsem se dostal jen díky seriálu Big Bang Theory, kde si v jedné epizodě kluci na internetu pořídili „miniaturu“ stroje času právě z tohoto filmu :-). Nečekal jsem moc, protože jsem si myslel, že to bude levné béčko s úsměvnými triky alá šedesátá léta, který je uznáván jen proto, že to je prostě „klasika“. Jenže chyba lávky! Ono to vážně není vůbec špatné, řekl bych dokonce, že to je vynikající! Děj nesmírně plynule odsejpá, na čemž má hlavní zásluhu charismatický Rod Taylor, který v hlavní roli doslova září, byť z některých jeho replik bolí uši. Ani samotný příběh není překvapivě tak hloupý, jak by se mohlo na první pohled zdát a je zajímavé sledovat, jaké veselé vyhlídky do budoucna filmaři v roce 1960 měli (třeba – pozor SPOILER – nukleární válku v roce 1966). Trošku jsem se obával té v podstatě hlavní pasáže filmu v daleké budoucnosti, ale komu se líbila Planeta opic, tomu se musí zalíbit i tohle. Mě osobně tenhle film opravdu velmi mile překvapil a nebýt několika drobných vad na kráse, třeba toho zbytečně velkohubého konce, asi by těch hvězdiček bylo pět. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Žáner sci-fi má jednu vážnu nevýhodu oproti žánrom, kde netreba využívať špeciálne efekty a to, že vyžaduje nadčasovosť trikárov. Myšlienky ostávajú platné väčšinou stále, čo je prípadom aj tohto filmu, lenže triky, výprava a predovšetkým masky (ako vidíte aj na plagáte), sú už tak zastaralé, že sa pri jeho sledovaní neubránite smiechu. Remake v dobe počítačových trikov bol preto logickým ťahom, lenže všetci vieme, ako to dopadlo. Pozerám, že týmto názorom tu iba nosím drevo do lesa. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Tvar samotného stroje času byl inspirován jedním z nejoblíbenějších vozítek George Pala z dětství - sáňkami. To je pravý důvod konečného designu a proto stroj jakoby "klouzá" časem. (Caszidy)
  • Film získal v roce 1961 Oscara za vizuální efekty, tentýž rok byl také nominován na prestižní cenu Hugo. (Caszidy)
  • Eloi znamená v jazyce Aramaic "Můj bůh" (jde o prastarý semitský jazyk). (Caszidy)

Reklama

Reklama