Reklama

Reklama

Rudá mašina

  • USA Red Army (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní dokument Rudá mašina (Red Army) pojednává o Sovětském svazu a o nejúspěšnějším uskupení sportovní historie - o hokejovém týmu Rudá armáda. Příběh, vyprávěný z pohledu jeho kapitána Slavy Fetisova, popisuje přerod národního hrdiny do role politického nepřítele. Film, který zachycuje jak období SSSR, tak i ruské, zkoumá to, jak se ve sportu odráží společenská a kulturní hnutí, a hledá ve vzestupu a pádu týmu Rudá armáda paralely s vývojem Sovětského svazu. Rudá Mašina je pozoruhodný příběh studené války na zimních stadionech, a muže, který se vzepřel mocnému aparátu a umožnil celým generacím Rusů cestu ke změnám. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (102)

Fr 

všechny recenze uživatele

HOKEJ DOKÁZAL, ŽE SOVĚTSKÝ SYSTÉM BYL TEN NEJLEPŠÍ… /// Vypadalo to jako dokument pro Američany, aby pochopili. Ale tohle je dokument pro všechny. Aby pochopili. Sláva Fetisov vypráví o tom, co byl pro SSSR hokej. O Tarasovovi a jeho tréninkových metodách, o výjezdech na západ, kde nechápali, jak může být v obchodech v zimě zelenina, ale především o hokeji. Nesmí chybět politika, protože v Sovětským svazu sport nahrazoval válku. A ta studená rámovala všechny úspěchy sborné… Ucelenej sportovní dokument, kterej vypráví o nejlepších ruských hokejistech, kteří sport povýšili na umění. A navíc prožili i americkej sen. Tak mě napadá, že by ten jejich životní osud vydal na zajímavej komiks. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, kterej obránce jezdil dozadu tak, jako ostatní dopředu. 2.) Zajímá mě, co na „Rudou mašinu“ říkalo číslo 99. 3.) Pamatuju, jak se Fetisov vzbouřil. 4.) Thx za titule „Jemu, tedy IDžORovi“ a „Holesinska.M“. /// PŘÍBĚH ***** ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velka skoda, ze vice hracu nedostalo tolik prostoru jako Fetisov a ze Tichonov udajne odmitl v dokumentu vystoupit. Jinak zajimavy pohled pod poklicku sovetskeho hokeje, kterou v 80. letech proslavila legendarni petka, jejichz jmena jsem znal nazpamet uz v sesti letech. Velka ztrata pro svetovy hokej, ze ackoliv je film teprve rok stary, uz neziji tri "ucinkujici"- Tichonov, Krutov a Romisevskij... ()

Reklama

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Gabe Polsky Fetisova moc netlačil, nechal "Slavu" povyprávět příběh tak, jak si Rus sám přál...navíc mi "kluk z Kalifornie / Chicaga" nepřišel kvalitně připraven, ptal se místy jako naivní školák. To nebyl partner pro Fetisova, který se pod Putinem vyšvihl na jednoho z nejmocnějších mužů ruského sportu. A fakt, že současný ruský režim sází na slavné hokejové osobnosti Sovětského svazu není náhoda. Putin se v mnoha ohledech snaží navazovat na slávu Sovětského svazu a využívá k tomu sport a dává v jeho řízení důvěru sportovním osobnostem SSSR. A Fetisov je ze všech nejvlivnější. A paradox, že se hráč přemění na mocného funkcionáře, který chce zakázat současným ruským hráčům odcházet dříve než v 28 letech, je do nebe volající. Z chudinky Fetisova, kterého utiskovali a zabraňovali mu v odchodu do USA, se stává podobná svině jako Tichonov nebo Jazov. Pro lidi, kteří o této problematice už něco vědí, bude tento film zklamáním. Dokumentový čajíček:-) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Takhle se dělá sportovní dokument. Sice jsem čekal, že se film bude zabývat sovětskou hokejovou sbornou komplexněji, ale ten pohled ze strany Slávy Fetisova mě zcela vyhovoval. ostatně on byl asi nejvýraznější hokejovou postavou SSSR 80. a první poloviny 90. let. Polsky dává Fetisovův příběh do souvislosti s politickou situací během Studené války, nahlíží do zákulisí na bázách, kde sovětští hráči trávili většinu roku pod tvrdou kuratelou diktátorského trenéra Tichonova a také ukazuje těžký přechod do NHL, kde nebyli tehdejší sovětští hráči svými kolegy i fanoušky zrovna vítáni. Přidává i několik osobních historek, které se týkají především rozkolu mezi Kasatonovem a Fetisovem, přístupy trenérů Tarasova a Tichonova a řady dalších drobností, které dokreslují celkový obraz nejen jednoho z nejlepších obránců všech dob, ale celého sovětského hokeje. Možná nejlepší projekt o sportu vůbec a jestli ne, tak o hokeji určitě. 100% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pro mě je nejvíce zásadní zdůraznit dětem, jak je důležité, aby byly týmovými hráči. Jak je důležité dělat vše kolektivně. Být hrdý na tým, za který hrajete.“ Aneb to, v čem léta žijete, vás ovlivní na celý život (dřív „oběti“ systému, dnes politici…). Pokud máte někdy u dokumentů pocit, že mlátí prázdnou slámu a vlastně neví co říct, Rudá mašina to na diváka hrne horem pádem, spoustu podnětných informací (nečekaně hlavně pro fandy ledního hokeje). Pravdou je, že hlavní zpovídaný, totiž Fetisov, je zajímavá osoba se svou vlastní hlavou a jasným názorem (trošku opozice vůči jeho „nejlepšímu příteli“ Kasatanovovi…mimochodem asi nejpalčivější část dokumentu). Ale nemluví jen oni, vybraní mluvčí mají co říct, a v případě Makarova a Larionova bych určitě těch osobních promluv ocenil i více. Jinak je to hokej/politika na přeskáčku a dohromady (s občasnými ozvěnami osobního života), protože v tomto případě zcela oddělit nejdou. Překvapilo mě ale, jak moc to schytával Tichonov (snad i zaslouženě). Velká spokojenost, dávám solidní 4*. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama