Reklama

Reklama

Chungking Express

  • Hongkong Chongqing senlin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Hongkongský snímek CHUNGKING EXPRESS režiséra Wong Kar-waie je v odborných kruzích považován téměř za kultovní záležitost. Milostný příběh s kriminální zápletkou je natočen v "asijsky hbitém" tempu a zároveň je dramaturgicky značně rozvolněn. Snímek je považován za vrchol režisérova specifického a formálně svobodomyslného stylu, ve kterém např. kameramané snímají jednotlivé obrazy téměř výhradně z ruky. Zachycuje milostné trable dvou policistů, kteří se vyrovnávají s tím, že je opustily jejich partnerky. Lehce načrtnuté příběhy slouží k stylově čisté a působivé studii, stylizovaně zachycující všednodenní život. Film je složen ze dvou nezávislých příběhů o lidech z okraje společnosti nebo o lidech pro společnost zcela bezvýznamných, jako jsou pašeráci drog nebo prodavačky v bufetu. Vyprávějí o samotě uprostřed davu, o neschopnosti komunikace a nenaplněné lásce. Zároveň je snímek oslavou hektičnosti přelidněného Hongkongu, "města tisíce přistěhovalců", jak se někdejší britské kolonii přezdívalo. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (119)

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Můj první Wong, občas jsem při sledování kontrolovala, jestli se nejedná o chybu prohlížeče (zrychlené záběry, mrtvolky), a opájela se dravým vizuálním stylem - barevná stylizace, elipsy, rakursy, dynamický pohyb kamery. Emočně jsem si ale připadala jako postavy v druhé povídce, jako bychom se překřikovali přes přehulenou California Dreamin'. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

První povídka zaujme hlavně hitovkou Things in Life od Dennise Browna. Druhá povídka se mi líbila více, hlavně díky roztomilé Faye Wong. Když si tam tancuje na California Dreaming, tak je fakt cool. Ze začátku jsem byl unesen živou atmosférou Hongkongu, ale postupně mě to přestávalo bavit. U těchto filmů, bez děje, jsou vždycky určité pasáže naprosto super, ale jako celek to prostě (alespoň pro mne) nefunguje. ()

Reklama

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Dva príbehy, dva vzťahy, dvaja policajti, ktroým práve zamávali partnerky. Osamelosť. Túžba. Obyčajné pocity na neobyčanom tanieri. Senzačne napísané, zahrané i zhudobnené a ale ozaj s bohovým šmrncom a gurážou natočené. Je to poetické, no diametrálne odlišne ako boli poetickí Stvorení pre lásku. Poetickosť tu vidíme rásť v postavách, v ich činoch či myšlienkach, v Stvorených pre lásku údávali tento tón predovšetkým vizuály. Hudba je zásadnou súčasťou deja v oboch. Inak je film prekrásnym súžitím melanchólie a romantiky, sem- tam až fascinujúce, ako sa tie odtiene menia a miešajú až do úplného nerozlíšenia. Chunking express, to sú príbehy ZMENY- na zmene stavajú, zmenu zachytávajú a rozprávajú o zmenách. Áno, zdá sa, všetko má svoju lehotu, ale snímky ako tieto verím nikdy nebudú prošlé (schválne česky). Chce sa mi tancovať! Trochu som pátrala: Názov Chungking Express nemá nic společného s vlakem. Jde o komplex budov, v němž se odehrává první ze dvou povídek filmu. Je to místo s desítkami hotýlků a penzionů, kde se noc co noc vystřídají tisíce turistů. V labyrintu pasáží se s oblibou pohybují i tamní “gastarbeitři”, tj. Indové a Pákistánci, spojení s rozsáhlými aktivitami podsvětí. Je to svět uzavřený sám do sebe, hektický a velmi klaustrofobický. (home.tiscali.cz) Krásne mnohotvárna, neviazaná, dynamická i rozjímavá, jednoslovne jedinečná muzika. Jeden by sa čudoval, ak si ju nezadovážite expresne! :) ()

Dont 

všechny recenze uživatele

První příběh se mi nelíbil, ztrácel jsem se v něm a nakonec mi v kontrastu s delší druhou částí filmu přišel naprosto zbytečný. Způsobil také pouze tříhvězdičkové hodnocení. Byl zralý tak na jednu hvězdu, za druhou půlku bych ale dal čtyři. Celkově pěkný výběr písniček (Faye Wong a její Dream Person jsem si hned šel poslechnout) a solidní porce romantiky se sympatickými herci. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chungking Express je môj štvrtý Wongov film a konštatujem, že ma z nich oslovil jednoznačne najviac. Tie ďalšie, resp. v jeho kariére neskoršie, mi pripadali zbytočne naťahované a akési pseudoumelecké. Z Expressu pritom sála autorská úprimnosť a umelecká nezakomplexovanosť. Zprvu som mal problém sa na film naladiť a vzhľadom na moje predchádzajúce skúsenosti s režisérom som mal aj predsudky, lenže potom som pochopil, že film nesmiem brať ako nezávislý snobský art, ale ako milý romantický milostný príbeh a Wongove trademarky, ktoré mi inde pripadali gýčovo, zrazu dostávali svoj význam (trúbka, spomalovačky). Na film mám presne opačný názor, ako tvorcovia knihy 1001 filmov, ktorí si myslia, že oproti jeho ďalším filmom vyvoláva menšiu citovú odozvu a štýl vyhráva nad obsahom, podľa mňa je to presne naopak. Vzhľadom na tie ostatné diela. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (22)

  • Faye Wong je v Hongkongu známejšia ako popová speváčka. V skutočnosti je to jej spev v cover verzii piesne „Dreams“ od skupiny The Cranberries, ktorú počujeme počas filmu. (Bilkiz)
  • Tvorcov zažalovali ľudia žijúci pod bytom, ktorý bol v jednej scéne zaplavený. Byt bol na treťom poschodí a obe poschodia pod ním boli vytopené. (Bilkiz)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno