Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer

Recenze (190)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neskrývaná červená knihovna v hávu dobrodružné podívané zaobalená do krás skotské Vysočiny. Je to v zásadě kýč, ale toho neotravného charakteru, který k žánru patří a má v něm své místo. Zápletka nosná je, obsazení sedne, mezi hlavními charaktery to celkem jiskří a díky nemalým produkčním hodnotám to vypadá i zvučí k světu; na papíře to prostě působí sympaticky. Na papíře. V tomto případě doslova i do písmene, jelikož na současném seriálovém poli těžko pohledat druhý seriál, který by tak dojížděl na své literární kořeny; resp. neschopnosti pochopit, že je audiovizuální adaptací a ne rozhlasovou hrou. Nevypráví se tu totiž obrazem. Vše (ne)podstatné se sděluje předčítáním předlohy skrze voice-over hlavní hrdinky. A to je kámen táhnoucí to ke dnu hned dvakrát; předčítání je to z knihy, u které je (i kdybyste to nevěděli) po pár větách zcela jasné, že to musela napsat žena píšící červenou knihovnu (takové ty echt melodramatické věty typu „Chtěla jsem, aby to byl sen, ale věděla jsem, že nebyl.") a navíc je to dovedeno ad absurdum, kdy vidíme postavu smutně koukající, u které víme z předchozího dění proč smutně kouká, ale voice-over nám sděluje, že smutně kouká a proč smutně kouká. On je vysvětlující hlas hrdinky dokonce i při sexuální scéně (žádné ironické průpovídky, ale moudra ve stylu "Sex byl naším mostem, který nás vždy spojoval"). To v kombinaci s poklidným průběhem postrádajícím tah na branku (zdejší pilot by většina seriálů zvládla za třetinu času bez ztráty jediné podstatné informace) vyvolává dojem, že by u toho jeden vyrostl. Postupem epizod se to sice pozvolna zlepšuje, ale tohohle prokletí se to zcela nezbaví nikdy. A pokud snad přeci jen ano, tak já u toho již nebudu. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím lehké nadšení. Ron Moore je zpět a po dlouhých letech opět uzavřel spojenectví s Medvědem McCrearym, se kterým se zná od Battlestar Galacticy. Výsledkem je visuálně (výprava, kostýmy, příroda, hlavní herečka) skvostný a hudebně podmanivý pilot se sympatickými postavami (hlavní herečka, Edmure Tully, Dwalin...). Knihy jsem nečetl, takže jsem v očekávání dalšího děje velmi natěšený. PS.: Je převelice zajímavé sledovat postupný vývoj McCrearyho hudby napříč různými díly. Edit: Po první polovině první řady paráda. Sice je to taková historicko(18. st.)-historická(20. st. po 2. sv. v.) lehce mystická konverzačka (i když i akce by se našla a napětím se také nešetří), ale s parádně vystavěnými postavami, výbornou atmosférou obou historických období a neméně výbornou hudbou. Vlastně to co platilo pro pilot platí i nadále a jen a jen lépe. Dokonce i to klišoidní přenesení časem typu těch německých trapných volovin, jejichž název si ani nepamatuji, je tady jaksi... netrapné a zabalené do hávu folklóru (viz E08). A na to, že je to Starz, je tam i té nahoty vcelku pomálu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dlhodobý projekt, no ktorý sa rozhodne vyplatí. Prvé tri série som videl už pred vyše rokom, tú poslednú štvrtú až teraz (vtedy ešte nebola). Príbeh sám o sebe je veľmi epický, výborne prepracovaný - prelínanie dvoch časových rovín a ich ovplyvňovanie, romantické linky, trochu sexu, dobrodružstvá, napätie, emotívne scény, nádherná výprava, nádherné exteriéry, vynikajúca hudba, dôraz na vývoj postáv.... je tu toho veľa čo tu funguje na jednotku. Tiež sa mi páčilo ako nosná kostra príbehu spolupracuje so všeobecne známymi faktami z histórie - Škótske povstanie proti Britom, osídľovanie Ameriky.... Netvrdím, nie všetky časti sa čo do pútavosti narovnako vydarili, no tých menej vydarených je tu veľmi málo. Rozhodne sa už teším na piatu sériu, asi opäť až za rok. Silný nadpriemer. 85/100 ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ačkoliv nemám potřebu k už tak slušnému seznamu seriálů přidávat další,tohle mě po pilotu zaujalo natolik,že budu sledovat dále.Sympatické obsazení,úžasná skotská krajina evokující vzpomínky na Gibsonovo Statečné srdce a velmi vydařený soundtrack u pilotu převážily fakt lehce roztahaného děje,kdy se dobře 2/3 nedělo až tolik.Jsem zvědav co nabídnou další díly...zatím 80%...v druhé půlce série se ukázalo,že ta roztaanost je až smrtící a nebýt jednoho povedeného "čarodějného" dílu,dal by se ze všech ostatních dílů udělat jeden...60% edit 2 : druhá série pro mě byla úplně vysilující a ze všech dílů by se dal udělat jeden lehounce nadprůměrný film.Třetí sérii vzdávám a dál koukat nehodlám...40% ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • V seriálu lze Skoty slyšet mluvit Gaelštinou, jazyk, kterým se dříve ve Skotsku skutečně mluvilo. (mi.sa)
  • Přestože si Ron Moore od televize vyžádal ještě větší rozpočet, než měl k dispozici na druhou řadu, seriálový štáb z důvodu finanční úspory „zrecykloval“ nejen kulisy, ale i kostýmy. Claire (Caitriona Balfe) a Jaime (Sam Heughan) se proto ve 3. sérii objevují ve stejných šatech, které nosili ve Versailles ve 2. sérii seriálu, a např. Claiřin bostonský byt vznikl přestavěním „pařížské rezidence“ Frazerových v Paříži. [Zdroj: love.iprima.cz] (PenelopaW)
  • Na konci epizody Claire (Caitriona Balfe) svěřuje Jaimemu (Sam Heughan) pravdu o tom, že pochází z budoucnosti. Režisér nutil herečku scénu opakovat zhruba třicetkrát, dokud se mu nezdálo, že působí dostatečně věrohodně. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama