Reklama

Reklama

Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky jejich statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Mladí Poláci vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako dobrodružství, příležitost se pochlubit před svými vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během jejich odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. A tak netuší, co pro ně historie připravila... Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždy. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (294)

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Velký světový film. Ani za mák nic prostého a obyčejného. Velmi mě to po rozpačitých ohlasech překvapilo! Dramaturgie a výprava scén naprosto topová. Zrujnovaná města, špina, prach, zkáza a strach na každém metru. Prostě válka v nejsyrovější podobě a celé je to naprosto skvěle odpracované po všech směrech. Herecky smekám. Kamerové nálety a několik velkých scén mi opravdu zatlo tipec! Pravda, první slowmotion je naprosto nevkusný a dubstepová část vůbec nesedí celému konceptu, ale jsem ochoten to tolerovat (obdiv za tu odvahu to vůbec risknout takhle modernizovat), protože je to naprosto bezchybně vystavěné s absencí hluchých míst. Přítomnost holek v odboji v plné polní také zvedá status a jakousi reálnost. Samotný milostný trojúhelník se průběhem filmu vyvýjí a formuje zcela přirozeně bez jakéhokoliv náznaku přeemotivovanosti, nebo přehnanosti. Takže jsme všem všechno věřil a v závěru mě bylo několika postav fakt ku*evsky líto, protže jsem nečekal, že až tak krutě můžou dopadnout. Jsem naprosto spokojený a říkám, že mě tohle bavilo a kus víc jak včera viděný Americký sniper. 4,5* ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Jako musím přiznat, že v tom peníze vidět byly...I to zpracování je tak trochu více epic...Češi v takových filmech jsou ještě hodně pozadu (čím to je), ale na druhou stranu vytvořili pro tento snímek působivé speciální efekty (UPP)...Ty zpomalovačky sice často působily jako pěst na oko, a dát k nim podkresovku dubstep, to chce opravdu silné kafe...A to ne, že by to tam nesedělo...Prostě, člověk na takovou podkresovku, v takových filmech, není zvyklý...Jsem rád, že používali klasický film, kapánek ty dialogy mohly být lépe slyšet (ale to mohlo být klidně ozvučením v kině)...Réžie zvládnuta velmi dobře na tak mladého člověka...Historii raději neřeším (ono to v dnešním pojetí kinematografie ani moc nejde), ale pro dnešní generaci určitě chytlavé a moderní pojetí jakbysmet...Patetičnost minimální, ale emoce z plátna číšily, to jako jo...Zobrazit tu zákeřnost každé války a změny obyčejných lidí zachránít si holý život, opravdu dnešní filmy umí...Záleží asi na vkusu každého, ale za mně se Miasto 44 Polákům povedlo, a nemusí se stydět tento snímek dát dál než na lokální filmové festivaly...Jen tak dál... ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý odbojársky zárez odkazu druhej svetovej vojny z pohľadu dvadsaťročných. Prekvapí kadencia špeciálnych efektov, ktorá pomerne dosť depresívne pojme onú apokalyptickú hrôzu a takisto ma teší slovanská, civilná reč Poliakov (predsa len tú anglosaskú nájdeme všade). Čiže zápletkovitosť a osobitý pohľad roku 44 beriem kladne, kazia to snáď len tie zbytočné spomaľovačky podfarbené hudobným doprovodom. Keď sa film tvári vážne, nemôže to zabiť takýmto klišé. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Promarněná příležitost. 1) 33letý ambiciózní scénárista a režisér Jan Komasa se pustil do několka námětů najednou: varšavské povstání samo o sobě je tématem pro hutný film. K tomu přistupuje bláhový teenagerovský pohled na věc, touha po dobrodružství, hrdinství, bez znalosti souvislostí. Aby toho ještě nebylo dost, přidává režisér i milostnou linku - hned dvě dívky, které jsou předmětem zájmu hlavního hrdiny. Výsledkem je, že nic není dotaženo do konce. Jednotlivé scény jsou zajímavě a dobře natočené, ale dohromady moc nepůsobí._____ 2) Opět se tu projevuje problém explicitního zobrazování násilí a útrap. Všechno do detailu vidíme, ale nic necítíme (alespoň tedy já ne). Snaha o psychologizaci postav a jevů (zpomalovačky, opakované záběry) je mimo mísu. Celkově mi film trochu připomíná hraný dokument._____ 3) Na druhé straně je třeba uznat, že snímek je natočen velmi přehledně (zvláště to vynikne u bojových scén) a silně didakticky. Posledních deset minut je skvělých. Film je lépe zrežírován, než napsán._____ 4) Zaujal mě pěkný 24letý Józef Pawlowski (hlavní postava Stefan) jak vzhledem, tak hereckým výkonem. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|90%| Tak tu máme další válečný film, tentokrát od Poláků. Byl jsem na to celkem zvědavý, ikdyž mě až tak moc nelákalo. No, po shlédnutí jsem byl teda překvapen a samozřejmě maximálně spokojen. Nějaké ty bych našel, ale nakonec jsem uvažování mezi 4 a 5 hvězdou hravě překonal. Poláci si tuto událost ve Varšavě pojali po svém. Takže byla radost pozorovat i dialogy a chování postav. Cítít atmosféru, jejich strach, beznaděj, odhodlání, hrůzu a místy i suveréní chování či už nějaký ten humor. Takže s herci nemám žádný problém. Prostředí, zničené město, sutě, mrtvoly – to vše bylo strašně moc věrohodné a uvěřitelné, takže další důvod k jásání. Dále, tenhle válečný snímek byl oproti jiným americkým pojat dost surově. Takže se zde krví a brutalitou moc nešetřilo. Po celý čas snímku jsem byl v pozoru, tak mě to chytlo, že jsem se divil, když film potom skončil. Klidně bych ještě přidal na stopáži, která mi moc dlouhá nepřišla, rychle to uteklo. Scéna, kdy po výbuchu (pravděpodobně po tlakové vlně) padaly z nebe roztrhané kusy lidského masa – to jsem zůstal koukat. Akce je tu dost. Obyčejné střílení nebo střelba z těžších zbraní, výbuchy po granátech. Toho zde máme plno. I nějaké ty menší emoce zde jsou. Hlavní hrdina mi paradoxně až tak moc neseděl, ale zahrál to v rámci možností obstojně. Hudba byla celkem dobrá. Ještě tak bych vytknul pár zbytečných a celkem ujetých scén, kdy měl hlavní herec ve filmu podivné představy či bludy. No, takže asi tak. Pro mě nečekaně skvělý a hlavně po delší době zatraceně reálný, drsný a krvavý snímek z 2.světové války. Kéž by Poláci aspon ještě jeden podobný natočili. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (10)

  • Sběr materiálů trval přes osm let, přičemž tyto dokumenty se skládaly z rozhovorů autora s žijícími pamětníky povstání, dále analýzou zvukových nahrávek z archívu Muzea Varšavského povstání a dále materiálů z filmových kronik ze srpna roku 1944. (majky19)
  • Vo filme je ukázaná pasivita Červenej armády a preto bola distribúcia filmu v Rusku zakázaná. (Arsenal83)
  • Na základe filmového scenára napísal Marcin Mastalerz román, ktorý rozvíja a vysvetľuje mnohé filmové témy. KnihA vyšla 1. septembra 2014, pričom je obohatená o vyše 120 statických záberov z filmu a DVD so zákulisím výroby filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama