Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŘEKVAPENÍ! NEUMŘEL JSEM… A PŘEŽIJU TADY!“ /// Kolonizátor a vesmírnej pirát Mark Watney, spolu s Ridley Scottem dobývá - pomocí vědy Mars. Film jednoho herce. Matt Damon využívá parádně napsaná postavy a netrudomyslně mě vtahuje do astronautský izolace. Baví a zároveň mě dojímá. Navíc dokazuje, že na Marsu nemůže zůstat žádnej magor. Z tria Marťan, Gravitace nebo Interstellar těžko vyberete vítěze. Každý pes jiná ves, ale když ty dva dostali 5*, tak tady taky nemůžu jinak! Nedat je, by byla snůška malichernej výhovorek, který by mně neuvěřil ani frajer, přežívající na bramborách s vicodinem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011vydal svépomocí zdarma jako blog, Andy Weir, jsem nečetl. 2.) Zjistím, že izolačka (už dávno!) není pomůcka jen akčního hrdiny. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Ve 2001: A Space Odyssey a Interstellar jsem se dotkl hvězd a proplouval v čase, ve Vetřelci mě pronásledoval slizký xenomorf ve vražedném úmyslu s nulovou šanci na přežití, v The Martian se neprobouzí po desítkách let Ripleyová ve stázové komoře, ale přichází Astronaut Mark Watney a já se dotkl rudého písku na Marse a stále mě dusí atmosféra Vesmíru. Scottova geniální atmosféra, technická práce od 1982 se stává v dnešním Hollywoodu nádechem k návratu ke starším klasikám. Matt Damon žije v kůži Marka Watneye. Fascinuje mě Vesmír a jeho nekonečnost, cesta v něm, myšlenky času a prostoru. The Martian je další vysněný snímek od 2001: A Space Odyssey a Interstellar. ____ V roce 2017 jsem v očekávání. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem zabalil v půlce, protože ty populárně naučné popisy toho, co všechno a jak si hrdina vyrobil, které z počátku působily svěže, začaly záhy unavovat a nezachránily to ani osvěžující odskoky do NASA. A i u filmu jsem se v půlce přistihl, že se mi to vlastně nechce dokoukávat. Narozdíl od velmi intenzivní GRAVITACE nebo hustoatmosférického PROMETHEA mě tohle prostě bavilo jen místy, byť technicky je to samozřejmě precizní a ani hercům není co vytknout a Matt Damon si dává titulního sympoše levou zadní. Po EVERESTU další kinozklamání roku. 50%. ()

movie 

všechny recenze uživatele

MARŤAN je asi nejmíň osobytý film Ridleyho Scotta. Vlažná dokumentární příručka "Jak přežít na Marsu", víceméně bez dramatu i emocí. Film sleduje pouze technickou linku příběhu a úplně pouští bokem téměř jakoukoliv psychologii hlavní a víceméně jediné postavy. V tomhle ohledu je rozhodně zajímavější třeba MOON, který se psychologií osamělého člověka ve vesmíru zabývá. Z moderních populárně/vědeckých vesmírných filmů mi INTERSTELLAR rozhodně příjde "chytřejší", GRAVITACE "akčnější" a MOON (anebo třeba Soderberghův SOLARIS) "psychologičtější". MARŤAN jmenované filmy bohužel v ničem nedohání, ale Scottovi ten komerční úspěch přeji. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený velkofilm, jeden z těch řídkých případů, kdy má vznik blockbusteru opodstatnění. Marťan se snaží vypadat seriózně, hvězdné brány nebo, nedejbože, laserové meče v něm budete hledat marně. Ridley Scott pracuje na realistickém vykreslení prostředí a snaží se být technologicky přesvědčivý. V určitém smyslu slova je to Scottův návrat ke kořenům - takhle měl vypadat Prometheus a neskončil by jako trapná popkulturní slátanina. Podmanivá krása krajiny rudé planety, nekonečný prostor a uprostřed ničeho osamělý hrdina. Díky vizuální stránce má snímek podmanivou atmosféru a režisér šikovně dávkuje napětí. Přesto se u mě nadšení nedostavilo. Ztroskotaný kosmonaut je totiž zdatným následovníkem Ferdy mravence. Příběhem prochází až moc suverénně, jako by byl stále nad věcí. Přidat pár hlášek, působil by jako Bruce Willis ve Smrtonosné pasti. V momentě, kdy si Mark vyjímá kus kovu z rozšklebené rány, člověk by čekal smršť šťavnatých nadávek, jindy zase vlnu zoufalství, pochybnosti a tápání. Chyběl mi tam zkrátka kus člověčiny. Matt Damon ani kdokoliv jiný nehrají špatně, přesto mi tam chybělo něco, čím bych k postavám získal vztah. Možná mi přišly až příliš čisté, učebnicově dokonalé. Stopáž je tak akorát, Scott ví, kdy useknout záběr, aby nenudil. Američané jako obvykle předvádějí, že jsou nejlepší, tentokrát ale ve snesitelné formě. A Rusy vystřídali Číňani - jasný doklad, koho považuje Hollywood za druhou supervelmoc dneška. Do kolen z Marťana nejdu, ale celkově jednoznačně palec nahoru, film má předpoklady stát se sci-fi klasikou. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Mark (Matt Damon) měl problém se zápalným materiálem při aktivaci získávání vody z hydrazinu a použil dřevěný křížek Martineze (Michael Peña). Ale při svém posledním jídle v roveru před odletem z Marsu používá dřevěnou vidličku (jídlo Goodbye Mars). (HonzaR.)
  • Tweety lidí, které se objevily na Twitteru po premiéře filmu, ukázaly, že překvapivě velké množství lidí bylo přesvědčeno, že film je natočen podle skutečného příběhu, ačkoli žádný člověk nikdy na Marsu nebyl. (Jirka_Šč)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama