Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé je, že tento typ príbehu sa dostáva na plátno až teraz, je to totiž celkom neschematická a doteraz veľmi nevídaná základná myšlienka. The Martian je z remeselnej stránky spracovaný na najvyššej filmárskej úrovni, so skvelou réžiou Scotta a výborným hereckým koncertom Dejmöna. Keď sa spoja tieto dva atribúty - a to jedinečnosť a remeselná presnosť, vznikne najrýdzejší materiál pre divácky úspešný film. Čistejšiu štvorhviezdičkovú záležitosť som už dávno nevidel. Chystáte sa do kina? Nechoďte na Bonda, tých už bolo plno. Vsaďte na niečo nové. Marťan novinkou určite je. A na rozdiel od preceňovaného Gravity má aj príbeh ;-) Ps: Prísnu fyziku nemá ani jeden :D 82% | CinemaCity: rozebraný, překonstruovaný, kdysy nejkrásnější (moderní) kino Slovanský dům :( Praha, 10.11.2015 | ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takovej ten film, kterej stačí vidět jednou. Úplně mi nesedl odlehčený styl, jakože přežívat sám na Marsu je vlastně prdel a o nic nejde. Přišlo mi, že třeba Tom Hanks v Trosečníkovi na tom byl milionkrát hůř, a to byl na ostrově se spoustou jídla a vody. Naštěstí je Matt Damon dobrej a scény s ním mě bavily. U zbytku jsem se ale docela vařil a fakt už mě pak iritovalo neustálé opakování situace á la "Stihneme to za 10 dní, a přes to nejede vlak. Dříve to zkrátka NELZE." Pak se něco posere, přijde šéfik a řekne, ale jó to dáte. A zbytek "Nojó vždyť to vlastně půjde za tři dny." A takhle to tam je furt dokola. Bohužel mi byla docela nesympatická i ta posádka. Přišlo mi, že scény s ní moc nefungují a všichni její členové mi byli super u prdele. A celkově mi tam prostě chyběla nějaká koulervoucí scéna. Něco kvůli čemu bych si ten film zapamatoval v pozitivním smyslu a ne jen díky hyperpodbízivé vložce s Číňany, protože odtamtud teď zrovna tečou hromady peněz. Nemůžu si pomoct, ale všechny ty dobré vesmírné filmy mi prostě přišly lepší. Dokonce i Prometheus. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Spíš dobrodružné než sci-fi, spíš crowd-pleasure než survival, spíš feel-good než intelligent. Při překlopení těchto dichotomií bych šel na pětku, protože Ridley Scott sebral všechny své stařecké síly a natočil řemeslně bezchybný film, který poctivě šlape od začátku do konce, nenudí ani chvilku a v nejvypjatějších scénách dokáže spolehlivě strhnout. Jen je to prostě pro mě osobně příliš bezpečné a uživatelsky nekonfliktní. 85 % ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŘEKVAPENÍ! NEUMŘEL JSEM… A PŘEŽIJU TADY!“ /// Kolonizátor a vesmírnej pirát Mark Watney, spolu s Ridley Scottem dobývá - pomocí vědy Mars. Film jednoho herce. Matt Damon využívá parádně napsaná postavy a netrudomyslně mě vtahuje do astronautský izolace. Baví a zároveň mě dojímá. Navíc dokazuje, že na Marsu nemůže zůstat žádnej magor. Z tria Marťan, Gravitace nebo Interstellar těžko vyberete vítěze. Každý pes jiná ves, ale když ty dva dostali 5*, tak tady taky nemůžu jinak! Nedat je, by byla snůška malichernej výhovorek, který by mně neuvěřil ani frajer, přežívající na bramborách s vicodinem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011vydal svépomocí zdarma jako blog, Andy Weir, jsem nečetl. 2.) Zjistím, že izolačka (už dávno!) není pomůcka jen akčního hrdiny. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přesně tuhle přímočarost bez odboček a zbytečného nafukování, řešení a polemizování nad kravinami jsem chtěl od Interstellar. A nedostal jsem jí. Ač je Nolan bravurní tvůrce, od Scottovy protřelosti a zkušeností za ty všechny roky se má ještě hodně co učit. Takhle to má vypadat. Jedinou výtku mám k bagatelizování, či snad opomíjení dost zásadních věcí - razantní škrty napříč časovou osou - zřejmě nutné nůžky zabraňující bobtnání stopáže. S tím spojená nedostatečně dramatická osobnostní proměna, podezřele konzistentní psychický i fyzický stav hlavního hrdiny, velmi sporadicky vyobrazené klimatické peklo na planetě apod. Většinu pozornosti sežrala hlavní role od A do Z. Ale to charizma tam je, koneckonců osvědčená sky crew (Damon, Chastain). ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Mark (Matt Damon) měl problém se zápalným materiálem při aktivaci získávání vody z hydrazinu a použil dřevěný křížek Martineze (Michael Peña). Ale při svém posledním jídle v roveru před odletem z Marsu používá dřevěnou vidličku (jídlo Goodbye Mars). (HonzaR.)
  • Ve scéně, kdy Mark Watney (Matt Damon) provizorně přelepuje po explozi vchod do stanice na Marsu, je jeden záběr zevnitř, v němž Mark lepí přes plachtu poslední kus pásky. V dalším záběru zvenčí ale Mark lepí tentýž pruh pásky znovu. (montywalsh)
  • Ridley Scott nechtěl, aby bouře vypadala uměle, proto upustil od použití počítačových efektů a pomocí obřích ventilátorů nechal rozvířit vzduch se skutečným pískem a prachem. (fallanga)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama