Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (259)

Handle 

všechny recenze uživatele

Příběh se mi líbil moc, ale k filmu samotnému už mám bohužel plno výhrad. Pokud vezmu film jako celek, tak bohužel nedrží pohromadě, nějaké pasáže jsou skvělé, u jiných jsem ale usínal nudou (především v druhé polovině). Druhá půlka by si zasloužila trochu kvalitnější scénář i lepší režii, protože se kolikrát zbytečně vlekla - místo toho, aby gradovala. Závěr filmu se vás každopádně jistě dotkne, dokonce jsem po něm přemýšlel o 4*, ale ne, za mě jsou to silné 3*... :) ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém nechybí ryzí lidské emoce a který vypráví o poutě mezi lidmi - ať už vůči vlastní rodině, tak vůči lidem, se kterými sice krev nesdílíme, ale ke kterým cítíme blízkost, náklonnost a zodpovědnost. Dev Patel i jeho "mladší verze" hráli skvěle (toho malého kluka snad čeká zářná herecká budoucnost). Vadilo mi snad jen to, že některé scény z dospělého života hlavní postavy, byly až moc okatě rozervané a vůbec celkově zbytečné. Mohlo to být i o něco umírněnější a minimalističtější. Nakonec ale vše zajelo na "správnou kolej" - jak obrazně, tak doslova. Happy end byl samozřejmě nutný a člověk žasne, že tenhle film byl natočen podle skutečné události - důkaz o tom, že i v reálném životě se dějí šťastné konce, a že lidský osud je sice nevyzpytatelný, ale zato lidský potenciál je bezmezný.~(4,0)~ ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Báchorka o tom, ako sa chlapček stratil a potom si vygooglil cestu domov. Akurát mu to trvalo niekoľko rokov, hoci na základe toho, čo si pamätal, a čo nakoniec na internete našiel, mu to malo trvať možno tak 20 minút (keď už mal k dispozícii Google Earth). Aj napriek tomu je to výborný film, pretože aj s takým chabým príbehom sa dá rozprávať veľký epos. Výborná réžia, veľmi dobrí herci, na konci dojáčik. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu napsal sám život a je tak neuvěřitelný, jak jen sama Indie může být. Ta také divákovi nabízí tak reálné kulisy, že ostatní produkce nemamjí šanci ani za neuvěřitelných rozpočtů něčeho takového dosáhnout byť jen částečně. Tu omšelou, oprýskanou, upatlanou, otlapanou špinavou pachuť ničím nenahradíte... A pak je tu ještě jedna deviza. Hluboké velké oči indických dětí. To na diváka zabírá, už jsme se o tom koneckonců mohli přesvědčit v Milionáři z chatrče... Nevím proč, ale tady už šel místy na mne dojem jakéhosi kalkulu pro západního diváka. V Indii jsou takových dětí tisíce a nikdo po nich ani nevzdechne. S námi z civilizace ale opuštěné pětileté prtě na vlakovém nádrží v Kalkatě pěkně zamává... Na mne to působilo samozřejmě také. Jsem tátou a špatně se mi dívá na opuštěné mládě volající mámu se slzičkami v očích... V Indii jsem nikdy nebyl, ale chtěl bych ji vidět. Zároveň ale vím, že tohle a chudoba bude věcí, kterou tam budu těžko ustávat... Pro otřeseného diváka film ale nabere dle životní předlohy zvrat k lepšímu a ocitneme se v civilizaci. Tam se to kupodivu začalo lehce táhnout. Opět potěšila přítomnost Nicole Kidman v devadesátkovém outfitu tentokráte s kudrnatými rezavými vlasy na hlavě a kupodivu jí to opět seklo. Ona nestárne a i když si dá na hlavu kastról, bude pořád krásná ženská. Závěr filmu je opět dojemný a sám jsem ani nedutal jak to celé dopadne. Natočeno to bylo zručně, příběh sám je opravdu až neuvěřitelný. A až zase jednou bude někdo nadávat na Google jak nám leze do životů, třeba si vzpomenete na tenhle film a uvědomíte si, že někdy to není na škodu... 4 kousky uhlí. * * * * ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúcu prvú časť filmu o stratenom chlapčekovi v Indii, na ktorého v tisíce kilometrov vzdialenom meste od počiatku útočia lovci detí za účelom sexuálnych zneužití. Chlapcovi sa akýmsi riadením osudu, či náhodou podarí vyhnúť fatálnemu znásilňovaniu. Naopak ocitne sa v sirotinci a nedlho potom vo vzornej austálskej rodine. Zhruba tu niekde sa film začne lámať a z dojímavého pretĺkania sa chlapca indickými reáliami sa stáva akási neveľmi vydarená a dosť mizerne zahraná reklama na Google Earth. Takže ak to tak spojím, výsledkom je len slabo nadpriemerné hodnotenie,k čomu prispel zase celkom obstojný záver filmu. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Osmiletý Sunny Pawar (malý Saroo) se nemohl zúčastnit americké premiéry, protože mu bylo odepřeno vízum. (MessiM)
  • Príbehu Saroo Brierleyho sa venovali v televíznej relácii 60 Minutes Special a tiež sa objavil v reklame na Googli, propagujúcej funkciu Google Earth. (Da_reba)
  • Nicole Kidman bola do svojej role vybraná skutočnou Sue Brierly. Počas natáčania sa z nich stali priateľky. (Astonko)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama