Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 1

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (106)

honajz 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako trošičku drsnější vánoční českotelevizní pohádka mixnutá jednu chvíli James Bondem v horách u Bratislavy ;-) nebo i tím Krakonošem a lyžníky. S podivnostmi jako dítě, které asi nekaká a nečurá, vydrží v klidu den nejíst a tak. Hlavní padouch sice nejde pro ránu mečem daleko, jak jde o trůn, ale bráchu nechá žít, holku, která ho zradila, si chce vzít, nějak nechápu. A příběh samotný je prostinký tak na poloviční stopáž. Jinak to rýpe správně moderně do církve a křesťanství, ale aby proti tomu postavili tvůrci nějaké severské obřady, bohy, tradice, to ne. Jo a při soubojích těžko poznat, kdo je kdo a komu fandit, všichni jsou zrzaví, dlouhovlasí s fousama. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Úvod se mi velmi líbil. Na úvod upozornění, že si na nic nehrají a film je pouze inspirován skutečnými událostmi. Dále se mi tu sešli dva staří známí. Ačkoliv jsem se bál, že v Hivju pořád uvidím Tormunda z GoT, tak se to nakonec nestalo. V druhém známém v z Vikings jsem jarla Borga viděl. Naštěstí se tolik neobjevuje. Jinak spokojenost s válečnými lyžemi. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Vôbec nie zlé. Predovšetkým výborne natočené a zahraté. Do toho krásna nórska príroda a jeden veľký dobrodružný útek legendárneho nórskeho kráľa pred "pučistami" za pomoci dvoch hrdinov. Príbeh je plný napínavých situácií, súbojov a pretekov na lyžiach a hlavne scenár je solídne napísaný, kľudne by som filmu pridelil nálepku historický. 75/100 ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem se smál a chvílemi plakal. Historicky dementní, ovšem genderově vyvážené. Muži tu jsou vesměs vyměklí metrosexuálové, když nejsou vyměklí musí být automaticky beznadějně tupí a bitvy... ech, ty jsou tak na úrovni ženského zápasení v bahně. Kdyby tohle natočila nějaká angažovaná feministka, pousměji se, ale pochopím to. U Nilse Gaupa nikoli, že by obřadní sebekastrace jako úlitba severskému progresivismu? ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Slabší scénář spolehlivě vyvažuje přesná kamera a obsazení složené z norské herecké špičky. V zásadě to není vůbec špatné, konkrétně milovníci zimních sportů a historických filmů si přijdou na své, ale vzhledem k tomu, že mě moc nebaví ani jedno, ani druhé, a celé jsem to trapně absolvovala jen kvůli Hagenovi, zůstávám u tří hvězd. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)
  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno