Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 2

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (106)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jako exkurze do světa historie nic moc, jako svěží, akční drama je to mnohem lepší. I přes slabší scénář, je tohle přesně ten film, kdy to jedno oko přimhouříte. A pokud máte rádi (sportovní) dokumenty, pokocháte se nádhernou přírodou a zběsilým sjezdem, je už vlastně skoro vymalováno. A přesně jak píše Marigold. Nakonec ten kus seveřana ve Vás vyhraje. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce se snímku Poslední král nedá prakticky nic vytknout. Akorát se mi moc nezdá, že by v roce 1204 většina Norů brázdila zasněžené horské stráně obdobně jako Aksel Lund Svindal. Nicméně právě ty honičky na lyžích ještě zpestřily už tak dost strhující podívanou. Z historického hlediska film není příliš objevný, ovšem základní informace divák dostane alespoň písemnou formou. (70%) ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Hákon a lyžníci je kárvingový průvodce po norských sjezdovkách třináctého století a bezostyšná reklama na lyže Prknomic, hůlky Větvignol, vázání Špagátomon a trojpřezkovou totalflex obuv Sobica. Na startovní listině je výkvět skandinávské reprezentace včele s vrchním Divočákem, specialistou na sjezd s miminem, avšak hlavní boj o titul krále fjordů se rozhoří mezi favorizovanými Dány, vedenými bezskrupulózním katolíkem Skurrvem Ukrutt Zmrdsenem, a norskou biatlonovou nadějí Skørøfurth Vøle Språvnakstedem, která nakonec zvítězí zejména díky bezchybné střelbě. No, pár nepočetných, vymydlených a přebarvičkovaných anemických vikinských shluků a záběrů kulantní krajiny z toho velkofilm rozhodně neudělalo, ale i tak se jedná o veskrze zábavnou a hezky natočenou televizní pohádku Jak měl Håkon Håkonson všechno na håku. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dva lyžaři a nemluvně. Akční středověká honička na lyžích s trochou intrik v boji o královský trůn Norska. Děj zasazen do historického pozadí, takže můžeme mít pocit, že jde o osud země, ten je v rukou Haakon Haakonssona toho času v peřince. A tak se věci ujmou jeho ochránci, kteří musí zastavit konkurenční družinu podporovanou Svatou církví. Družina sice zastavena je, ale církev na postupu nikoliv. Jelikož jde o norský film, čekal jsem víc, než jen pár akčních scén. 75% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Od historického filmu som čakal viac ako nejakú paródiu na Olympijské hry. Polovicu filmu som mal pocit, že ide o nejakú divnú severskú kombináciu akrobatického lyžovania a lukostreľby. Ani bradáči z Vikingov, ani divoch z Hier o tróny to takto nemohli zachrániť. Scenáristicky to tu podľa mňa dosť stagnuje. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)
  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama